Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Mei 20, 2012

Datuk Nik Aziz merayu UMNO bina negara Islam baru buat PAS !

Samada sedar ataupun tidak, Datuk Nik Aziz sebenarnya telah bercakap kosong tentang negara Islam yang kononnya sentiasa diangkat oleh PAS menjadi dasar perjuangan kepada parti itu. Hakikatnya Datuk Nik Aziz mengigau di siang hari dan terbayang-bayang bahawa PAS masih kekal dengan dasar awal penubuhannya dulu iaitu menjadikan Malaysia sebuah Negara Islam sepenuhnya termasuklah undang-undang hudud yang akan digunapakai.

Pada Muktamar PAS yang ke-57 tahun lepas, Presiden PAS Datuk Seri Hj Abdul Hadi Hj Awang telahpun mengumumkan kepada seluruh para pengikut PAS, DAP serta PKR bahawa dasar yang dipegang dalam perjuangan PAS selama ini iaitu untuk menegakkan Negara Islam serta perlaksanaan hukum hudud sudah dimansuhkan serta-merta sempena muktamar itu dan digantikan dengan dasar baru iaitu Negara Berkebajikan.

Apabila isu "muzakarah" antara UMNO dengan PAS meledak semula, banyaklah pemimpin PAS dan rakan mereka dalam Pakatan Haram DAP dan PKR yang buka mulut, Datuk Seri Hadi kata macam ini, Datuk Nik Aziz kata macam tu, Datuk Mustafa Ali kata begini, Mat Syabu kata begitu, Mahfuz Omar buat lawak bodoh, Karpal Singh berulang kali bagi amaran, Kit Siang, Guan Eng, Anwar Berahim semua dah sedia nak kenakan UMNO hanya kerana ketakutan yang tak bertepi mereka terhadap cadangan pembentukan sebuah negara Islam secara rasmi di Malaysia.

Yang peliknya dalam isu ini, PAS sebuah parti yang sudah boleh dikategorikan sebagai besi lusuh, barang kitar semula, tin aluminium kosong dalam Pakatan Haram boleh lagi berlagak sebagai sebuah parti yang kuat, yang mendapat sokongan padu dari seluruh kalangan orang-orang Melayu dan juga orang-orang Islam di negara ini namun pada hakikatnya PAS sekarang ini benar-benar sedang menagih simpati daripada parti UMNO yang mereka kutuk siang dan malam untuk menyambung hayat mereka sehingga ke Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Apabila dipikir balik tentang syarat-syarat gila yang telah diletakkan oleh Datuk Nik Aziz kepada UMNO yang dia dakwa kononnya beriya-iya sangat nak bermuzakarah dengan PAS maka kita boleh rasakan bahawa Datuk Nik Aziz kini sudah berada dalam keadaan di bawah sedar di mana beliau sudah terlupa bahawa PAS kini telah tiada dasar khusus menjadikan Malaysia sebuah negara Islam kerana ianya telahpun dicampak jauh ke tengah lautan samudera oleh Datuk Seri Hadi Awang dan tanpa Datuk Nik Aziz sedari bahawa segala usaha menerapkan nilai-nilai Islam dalam pentadbiran negara sudahpun lama diisi oleh parti UMNO.

Jadi tinggal apa lagi yang ada pada perjuangan PAS sekarang ini sehinggakan begitu angkuhnya Datuk Nik Aziz mahu meletakkan berbagai-bagai syarat kepada UMNO jika mahu bermuzakarah dengan PAS? BERSIH 1.0, BERSIH 2.0, BERSIH 3.0 yang mereka perjuangkan bersama Ambiga dan A. Samad Said sentiasa gagal membawa Pakatan Haram ke Putrajaya. Seksualiti Merdeka juga gagal. Sokongan terhadap Israel, Yahudi juga menemui jalan buntu...sebahagian besar rakyat Malaysia telah menolak bulat-bulat usaha PAS dan PKR untuk meraih sokongan rakyat negara ini menerusi jalan itu.

Kerana terpaksa, PAS sanggup melutut dihadapan UMNO walaupun dalam masa yang sama terpaksa juga berdrama, jual mahal tetapi realitinya PAS sangat mengharapkan sentuhan UMNO bagi memulihkan segera imej serta maruah parti mereka yang begitu teruk tercalar akibat perhubungan haram mereka dengan DAP dan juga PKR. Untuk membina semula keruntuhan itu maka PAS kena tebal muka, merayu kepada UMNO, ubah dasar nasional mu dan gantikan dengan dasar negara Islam sebab negara Islam PAS dah tiada lagi di dunia ini gara-gara takutkan DAP. ....Alahaiiiiiiii kesian PAS...

Cuaca panas melampau akibat pengurusan hutan lemah kerajaan Sarawak !

Sejak berminggu yang lalu sehingga kini, keadaan suhu panas yang terlampau di hampir seluruh negeri Sarawak telah menimbulkan rasa yang sangat tidak selesa kepada penduduk Bumi Kenyalang dan mungkin juga kepada seluruh penduduk di negeri Sabah.

Ramai rakyat yang miskin, mereka tinggal di luar bandar, di kampung-kampung, di rumah-rumah panjang yang tidak mampu untuk memiliki walaupun seunit penghawa dingin (orang bandar sebut Air-Cond) amat merasakan kesengsaraan ini tanpa diketahui oleh pihak kerajaan Barisan Nasional pimpinan Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Abdul Taib Mahmud serta Timbalannya YAB Tan Sri Amar Alfred Jabu.

Ramai yang mengeluh dan bertanya sesama sendiri, kenapa cuaca sekarang ini bertukar menjadi sangat panas tak macam sepuluh, dua puluh, tiga puluh tahun yang lalu? Malangnya ramai lagi yang tidak tahu bahawa semua itu berpunca daripada cara atau sistem penebangan hutan khususnya oleh pihak-pihak yang diberi lesen untuk mengeluarkan kayu balak dari dalam hutan tidak mengikut peraturan-peraturan yang telah digariskan.

Hanya sejumlah kecil saja syarikat-syarikat pembalakan di Sarawak yang mengikut prosedur yang telah ditetapkan oleh pihak Jabatan Hutan Negeri dan juga oleh Jabatan Alam Sekitar Malaysia manakala sebahagian besarnya pula terus menerus menjalankan operasi pembalakan mereka secara tidak teratur dan terkawal tanpa memperdulikan garis panduan yang ditentukan oleh pihak berwajib.

Saya sungguh percaya sekiranya keadaan seperti ini gagal untuk diatasi oleh pihak kerajaan negeri Sarawak dengan sebeberapa segera yang boleh, adalah sesuatu yang mustahil hutan negeri Sarawak akan menjadi botak hanya dalam tempoh masa 15 tahun sehingga 25 tahun akan datang walaupun digantikan dengan berbagai jenis tanaman seperti kelapa sawit, koko, getah dan juga ditanam dengan benih kayu import.

Bukan itu saja, bencana alam seperti banjir, tanah runtuh serta suhu kepanasan yang sungguh menyiksakan akan terus menghantui rakyat susah di Sarawak, rakyat yang miskin yang rata-ratanya dari kaum Bumiputera. Bagi mereka yang kaya seperti yang terdiri dari kaum bukan Bumi di Sarawak tentu keadaan seumpama ini bukan satu perkara berat bagi mereka kerana mereka kaya, banyak duit,,,boleh pasang air-cond banyak-banyak di semua sudut rumah...tetapi bagaimana dengan kami yang kebanyakan tergolong dalam kumpulan tidak mampu?

Saya harap sangat agar Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud tidak mendapat maklumat yang salah mengenai pengurusan hutan di Sarawak daripada para pegawai bawahan beliau dan janganlah meletakkan kepercayaan seratus-peratus kepada mereka dalam memperolehi segala maklumat mengenai keadaan hutan negeri.

Jangan siksa rakyat tetapi turunlah sendiri ke bawah tengok apa yang sebenarnya terjadi....

Arkib Blog