Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mac 18, 2010

Suatu masa Nik Aziz pasti faham bahawa Jeffry Damien ikhlas untuk menyedarkan beliau...

Saya sentiasa menaruh harapan dan juga keyakinan bahawa satu hari nanti agar Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat akan sedar dan faham maksud disebalik gambar beliau yang dihasilkan oleh rakan bloggers kami iaitu saudara Jeffry Damien dalam berbagai rupa yang menyebabkan baru-baru ini beliau terpaksa berdepan tindakan undang-undang sebenarnya bukanlah tujuan asalnya berniat untuk mengaibkan atau menghina beliau sebagaimana yang difikirkan oleh sesetengah pihak.

Apabila sesuatu hasil seni itu gagal untuk difahami akan mesej sebenar yang hendak disampaikan walaupun ianya hanya dalam bentuk lukisan, maka sekerap manapun usaha untuk menjelaskannya kepada mereka bahawa gambar itu sebenarnya mengandungi maksud yang tersirat disebaliknya pasti ianya akan menjadi sia-sia saja selagi mereka tidak berdaya untuk memahaminya.

Namun dengan pendedahan yang paling berani telah dibuat oleh Ahli Parlimen Bebas dari Bayan Baru Pulau Pinang, YB Datuk Seri Zaharain Mohd Hashim semasa berlangsungnya Sidang Dewan Rakyat petang Rabu 17 Mac lalu mengenai satu gelaran 'maut' yang ditujukan oleh Ketua Pembangkang YB Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sedikit sebanyak diharap dapat menyedarkan Menteri Besar Kelantan itu bahawa beliau harus belajar menerima juga sesuatu yang pahit dan tidak terus menerima bulat-bulat sesuatu yang manis demi kebaikan sepertimana beliau harus menelan ubat yang pahit supaya terhindar dari segala penyakit dan menghindarkan dari terlalu kerap mengambil makanan yang sangat manis demi kesihatan.

Menurut bekas pengerusi PKR Pulau Pinang itu, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim satu ketika didalam satu mesyuarat pernah menggelar YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai "Ulama Terompah" iaitu yang membawa makna sama dengan satu benda yang kebiasaannya hanya digunakan sebelum memasuki bilik tandas atau jamban. Oleh itu diharap Tok Guru Nik Aziz akan mulai sedar bahawa apa yang telah cuba untuk disampaikan oleh saudara Jeffry Damien dalam karya beliau menerusi laman blog Dimensi yang telah dihapuskan itu ada benarnya dan mempunyai maksud yang tersendiri, yang menuntut supaya ada pihak dapat mengerti dan faham makna disebalik semua hasil seni saudara Jeffry itu.

Diantara 'terompah dan selipar' ada dua insan...

Begini rupanya bentuk benda yang dikenali sebagai 'terompah.' Ianya berbentuk macam 'selipar' juga. Saya hanya mengetahui akan kewujudan benda yang bernama 'terompah' ini iaitu semalam apabila ianya telah disebut oleh Anggota Parlimen Bayan Baru, YB Datuk Seri Zahrain Mohd. Hashim semasa di sidang Dewan Rakyat lebih kurang jam 5 petang kelmarin. Sebelum tu tak pernahpun saya tahu tentang benda ini. Mungkin kerana dalam masyarakat saya tiada benda ini. Kegunaannya dikatakan hanya untuk digunapakai didalam ruang tandas sahaja.

Ini pula adalah satu pose yang terbaik daripada Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan Darul Naim, YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat merangkap Tok Guru serta Ulama PAS. Beliau kelihatan sedang menunjukkan isyarat 1 sambil berkata, 1Malaysia. Apa lagi yang hendak DiDahulukan? Dan apa pula yang hendak DiUtamakan? ...nada beliau seakan kecewa;;; dengan tindakan seseorang...

Gambar menunjukkan Ketua Pembangkang di Parlimen yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh YB Datuk Seri Anwar Ibrahim merangkap Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan dengan kadar gaji RM1 entah untuk satu saat ke, satu minit ke, satu hari ke, satu minggu ke, satu bulan ke ataupun untuk tempoh satu tahun semuanya kurang jelas, sedang keluar dari Dewan Parlimen petang semalam kerana tidak tertahan duduk terlalu lama bersama dengan wakil rakyat yang lain kerana dikatakan keadaan didalam dewan yang sebelumnya sejuk telah tiba-tiba bertukar menjadi hangat dan panas.

Oleh itu, Datuk Seri Anwar yang dikatakan sebelum itu telah turut sama dengan anggota Parlimen yang lainnya mengambil bahagian dalam menyampaikan usul terima kasih terhadap titah ucapan Yang DiPertuan Agong semasa Baginda menyempurnakan Penggal ke-3 Parlimen ke-12 pada 15 Mac lalu lagi telah dikatakan dalam masa yang sama juga turut mempertikaikan titah ucapan YDA Tuanku Mizan Zainal Abidin yang didakwa beliau sebagai draf yang telah disediakan sendiri oleh Jabatan Perdana Menteri kerana dakwa beliau kandungan ucapan itu lebih memuji YAB Datuk Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak.
Kemungkinan besar akibat daripada suhu kepanasan yang telah melampau didalam Dewan telah memaksa YB Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil keputusan yang sangat memalukan beliau sendiri selaku Ketua Pembangkang apabila terpaksa keluar dewan dan meninggalkan anak buah beliau yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS bersendirian didalam keadaan yang terpinga-pinga...

Arkib Blog