Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, September 07, 2010

Benarkah Cina Sarawak merana ditindas kerajaan BN ! ...Oh dasyat !

Marilah kita semua jika sudi baca dengan teliti apa yang terkandung didalam tajuk sebuah laporan berita di Utusan Borneo, terbitan Isnin 6 September 2010 sebagaimana yang telah ditulis oleh saudara Mohd Norhadie Sahari, seorang wartawan akhbar Utusan Borneo mengenai tuntutan oleh masyarakat Cina di Sarawak yang belum lagi ditunaikan oleh kerajaan Barisan Nasional sejak penubuhan Malaysia maksudnya lebih kurang.
SUPP kemuka tiga tuntutan
Masyarakat Cina mahukan agihan ekonomi yang adil dan sama rata, kata Dr Chan
MIRI: Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan mendedahkan terdapat tiga tuntutan yang dimahukan atau kehendaki oleh masyarakat Cina di negeri ini, selaras dengan konsep 1Malaysia.

Beliau memberitahu masyarakat Cina tidak meminta banyak tetapi cukup tiga tuntutan mereka dipenuhi iaitu peluang perniagaan yang diberikan sama rata tanpa mengira kaum, sistem pendidikan dan taraf hidup yang lebih baik.

Dr Chan memberitahu masyarakat Cina di negeri ini mahu memastikan bahawa terdapat agihan ekonomi yang adil dan bukannya dikuasai oleh pihak tertentu. "Dibawah konsep 1Malaysia, peluang perniagaan perlu diberi sama rata tanpa mengira kaum kerana jika masyarakat Cina tidak diberi ruang maka mereka akan mencari peluang lain diluar negara," katanya.

Dr Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri menambah tindakan sedemikian bukan sahaja akan merugikan kerajaan malahan sumbangan masyarakat Cina dalam pembangunan akan terus lesap. "Kehendak masyarakat Cina supaya peluang perniagaan diberikan sama rata perlu dipertimbangkan kerana jika golongan itu mencari peluang diluar maka hasrat untuk mencapai status negara maju tidak akan tercapai," katanya.

Dr Chan yang mewakili Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud berkata demikian pada majlis makan malam ulang tahun ke-85 Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Miri (MCCCI) di Hotel Imperial Miri, Malam kelmarin.

Beliau seterusnya menjelaskan, masyarakat Cina di Sarawak kini semakin lantang dan berani menyuarakan tuntutan, masalah dan isu yang tidak menyenagkan hati mereka. "Sekiranya mempunyai masalah, kemukakan terus kepada kita supaya masalah tersebut dapat diselesaikan dan jangan hanya pandai mengangkat nama semata-mata demi kepentingan sendiri," katanya.

Beliau seterusnya mengingatkan bahawa konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebenarnya mempunyai inti pati yang memberi keadilan sama rata tanpa mengira kaum kaum dan agama. "Tiada hak keistimewaan yang diberikan dalam konsep 1Malaysia kerana ia adalah konsep yang adil dan saksama kepada semua kaum walaupun ada individu tertentu suka mengangkat nama untuk mendapatkan hak keistimewaan," katanya.

Dr Chan memberitahu, ia bukan masanya lagi untuk golongan itu mengangkatkan nama demi untuk mendapatkan hak istimewa sebaliknya sekarang adalah masa untuk semua pihak diberi peluang sama rata.

Hadir sama ialah Presiden MCCCI Datuk Sim Hock Guan, Presiden DCCI MalaysiaTan Sri William Cheng Heng Jem, Datuk Lee Kim Shin serta ADUN Lambir YB Datuk Aidan Wing.

Anak Merdeka;
...hemmmzzz, ingatkan gedung-gedung, supermarket, hypermarket, pusat-pusat membeli-belah atau bangunan tinggi, besar panjang, rendah, lebar, mewah dan dengan berbagai-bagai lagi reka bentuknya yang terdapat di semua bandar-bandar besar negeri Sarawak ini adalah kepunyaan para peniaga atau usahawan, jutawan, billionair kaum Cina Sarawak tetapi rupanya tidak. Oh!!!

Bumiputera yang terdiri dari kaum Melayu, Iban, Bidayuh, Melanau, Murut, Kelabit, Kayan, Kenyah, Kedayan, Bisaya rupanya pemilik bangunan-bangunan yang tersergam indah dikesemua bandar-bandar yang wujud di negeri Sarawak ini. Kaum Bumiputera juga yang paling banyak membuka pusat-pusat perniagaan di seluruh Bumi Kenyalang jika dibandingkan dengan masyarakat Cina.

Lihatlah bangunan yang tertinggi di Sarawak iaitu Wisma Sanyan di Sibu, Hotel Pullman di Kuching, Bangunan Hung Ann di Sibu, Wisma Yun Lan di Miri dan banyak lagi merupakan lambang kemajuan serta kepesatan perniagaan kaum Bumiputera yang 100% dibela, disokong, diberi peluang seluas-luasnya oleh kerajaan Barisan Nasional dengan menafikan hak kaum Cina untuk berniaga di negeri Sarawak ini. Aduhhhh!!!

Patutpun juga kaum bukan Bumiputera untuk menuntut bukan saja 3 perkara tetapi kalau boleh tuntutlah sehingga 300 perkara pun tak apa pasal Bumiputera sudah terlalu maju didalam semua bidang yang diceburi sehingga sangat sukar untuk dikejar oleh masyarakat Cina.

Dalam soal pendidikan juga apa mau dibanding akan pencapaian para pelajar kaum Bumiputera dengan pelajar dari masyarakat Cina. Pelajar Bumiputera apabila keluar saja keputusan untuk setiap kali peperiksaan tak kiralah UPSR, PMR, SRP, SPM, SPTM maka sudah keputusan yang mereka dapat biasa 10A, 11A, 12A, 13A, 14A, 15A, 16A, 17A, 18A, 19A, 20A...kerana apa ? kerana tahap pendidikan khususnya untuk Bumiputera terlalu bagus, selesa dan tidak setanding dengan apa yang dikecapi oleh pelajar bukan Bumiputera yang mutu pendidikan mereka begitu daif sekali...hmmmm !!!

Peraduan "Jambu Air" PKR 2010 bermula November ini !

Dengar khabar Parti KeADILan Rakyat (PKR) akan mengadakan pemilihan parti itu bermula pada bulan November 2010 nanti.

Pemilihan tersebut dijangka membabitkan berbagai jawatan bermula dari jawatan yang tidak glamer kepada jawatan yang top ten kata orang sekarang.

Yang tentunya akan menjadi perhatian rakyat nanti ialah perebutan jawatan Presiden sekiranya dipertandingkan itupun tertakluk kepada budi bicara Penasihat PKR YB Datuk Seri Anwar Ibrahim samada beliau mahu ke tidak jawatan nombor satu itu diusik.

Jawatan yang bakal menjadi perhatian khusus masyarakat umum sekarang dan telah menjadi bualan hangat masyarakat ialah Timbalan Presiden PKR.

Untuk jawatan tersebut, dua nama telah disebut-sebut sebagai calon yang sesuai dan juga kurang sesuai jika mengikut tafsiran yang telah dibuat oleh pemimpin-pemimpin serta ahli-ahli PKR sendiri. Mereka ialah YB Mohd Azmin Ali dan Datuk Zaid Ibrahim.

Macam-macam telahan serta kupasan telah dibuat terhadap ketokohan kedua-duanya. Ada yang kata aset yang ada pada Ahli Parlimen Gombak, YB Azmin Ali tidak ada pada Datuk Zaid dan begitu juga tentang sesuatu yang dimiliki oleh Datuk Zaid tiada pada YB Azmin Ali.

Yang pasti akan memenangi pemilihan untuk jawatan Timbalan Presiden PKR nanti saya lihat adalah YB Azmin Ali. Penasihat kempen beliau adalah Penasihat PKR juga YB Datuk Seri Anwar Ibrahim. Boss dia dan sudah tentulah Anwar mahu agar YB Azmin Ali akan menang sebagai mengenang jasa Azmin terhadap PKR dan juga terhadap Anwar sendiri yang tak terkira banyaknya walau dihitung dengan bulu kaki.

Sementara Datuk Zaid pula hanya bergantung kepada kerjaya beliau sebagai seorang peguam untuk terus berada didalam PKR kerana nasib beliau kini sudah tak ubah seperti akar kayu yang jika tiada rotan akan diguna juga. Untuk beliau mengharapkan rupa paras atau bentuk tubuh yang menawan bagi memikat perwakilan terutamanya Penasihat serba-serbi untuk memilih, fuhhh!!..payahlah...

Huhhhh!!! apa-apa sajalah apa yang penting rakyat sekali lagi akan mampu menonton sandiwara secara percuma dan tak perlu bersesak-sesak untuk mendapatkan tiket untuk masuk ke pawagam.

Dan satu lagi pertandingan yang mampu menarik pada pemilihan November itu nanti ialah untuk jawatan Ketua Pemuda dan calon yang telah dikenal pasti adalah saudara Rafizi Ramli, orang huiiiii..bisa menyimpan stok 'karipap' banyak-banyak. Mungkin pasti menang sebab punya cukup sifat dan kemahuan atau keperluan semasa yang dikehendaki. Yesss!, are you okay ?

Kesimpulannya ialah, pemilihan untuk jawatan-jawatan yang tertentu dalam PKR November nanti lebih mirip kepada peraduan ratu cantik bagi memilih wanita-wanita yang paling cantik dan sekiranya salah seorang daripada mereka terpilih maka sudah pasti ada sesuatu yang sedang menunggu mereka dihadapan.
Posted by Picasa

Arkib Blog