Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Ogos 07, 2009

Sesumpah: Drama khas untuk Permatang Pasir

Inilah rupa bentuk reptilia yang lebih dikenali sebagai 'sesumpah' dikalangan masyarakat tempatan di negara ini. Haiwan ini sebenarnya bukan hanya dikenali dengan sifat pemarah semulajadinya yang secara "spontan" akan bertukar warna dari asal hijau kepada warna lain apabila merasakan keselamatan dirinya tergugat, tetapi mungkin masih ada orang yang tidak tahu bahawa ada terdapat satu jenis lagi reptilia dari species ini yang mempunyai sayap dan mampu untuk terbang. Rupa bentuknya juga sama saja cuma yang membezakan diantara keduanya ialah yang satu jenis bersayap manakala yang jenis satu lagi tidak. (serba sedikit keterangan mengenai haiwan ini)

Sebenarnya saya ingin menulis berkenaan dengan drama-drama terbaru yang dihasilkan oleh Pakatan Pembangkang sejak beberapa hari yang lalu iaitu hasil sentuhan tangan pengarah serba-serbi boleh iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibantu oleh pelawak "cawat" Datuk Seri Abdul Haji Hadi Awang serta pelakon komedi "surat khabar lama" Lim Kit Siang.

Fokus saya kepada satu drama baru mereka yang dibuat khas untuk rakyat di DUN Permatang Pasir yang akan turun mengundi buat kali kedua dalam tempoh 18 bulan selepas PRU-12 yang lalu. Seperti sebelumnya, drama ini juga penggambarannya banyak dibuat di Negeri Selangor Darul Ehsan dan yang selebihnya dilakukan di Pulau Pinang dengan lokasinya di Kampung Buah Pala.

Jika di Pulau Pinang kita sudah tahu dimana tempatnya, jadi di Selangor Darul Ehsan kawasan yang dipilih adalah sekitar Majlis Perbandaran Shah Alam(MPSA) dan penggambaran ada juga dibuat di tempat lain untuk babak-babak yang memerlukan suasana yang agak berbeza sedikit.

Sebenarnya jika diteliti secara menyeluruh, drama ini dilihat lebih kepada sebuah dokumentari khas yang bertujuan untuk menyelamatkan sesuatu benda hidup daripada terusik oleh tangan-tangan yang tidak bertanggunjawab. Jika dokumentari yang di khaskan hanya untuk memaparkan haiwan umpamanya reptilia hijau iaitu "sesumpah" maka itu bertujuan untuk menyedarkan orang ramai tentang perlunya memelihara sesuatu habitat tersebut daripada terus mengalami kepupusan.

Jadi begitu juga dengan drama bersiri terbaru oleh Pakatan Pembangkang ini, ianya dihasilkan semata-mata untuk menyelamatkan kerusi DUN Permatang Pasir terlepas ke tangan UMNO ataupun Barisan Nasional pada pilihanraya kecil disitu kelak.

Mulanya kita lihat dengan apa yang diperkatakan oleh Anwar selang berapa hari selepas ADUN Permatang Pasir meninggal dunia. Reaksi Anwar ialah, beliau memberitahu DUN itu mungkin akan diwakili oleh calon daripada PKR pada pilihanraya kecil itu nanti dan bukannya PAS. Apa sebenarnya tujuan kata Anwar itu ? ...tujuannya cuma satu iaitu supaya sokongan pengundi PAS disana akan bertambah semakin kuat kepada PAS apabila mereka menentang hasrat PKR untuk bertanding di kawasan itu. Jadi PAS mendapat markah awal disitu dan Anwar pun tidak peduli walaupun dengan cara itu akan menambahkan lagi maruah PKR tergadai demi perjuangan bersama Pakatan Pembangkang, janji DUN Permatang Pasir tetap dalam genggaman mereka.

Yang baru berlalu, apabila Dr. Hassan Ali yang membuat desakan dan disusuli pula oleh desakan demi desakan oleh Dewan Pemuda PAS Selangor terhadap MB Selangor yang mahu agar Tan Sri Khalid Ibrahim memecat ataupun menarik balik portfolio yang sedang disandang oleh Ronnie Liu dari dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri(Exco) Selangor. Apa sebenarnya tujuan Dr Hassan Ali itu ? ...tujuannya juga sama, iaitu mereka tentu sekali berpendapat bahawa apabila helah itu digunakan, maka orang Melayu dan Islam di Permatang Pasir akan melihat PAS sebagai sebuah parti Islam memang benar-benar memperjuangkan Islam dan Melayu apabila bangkit menentang DAP berkenaan dengan perkara yang menyentuh tentang kesucian Islam. Semua itu cuma sementara saja, apabila sudah selesai Pilihanraya DUN Permatang Pasir nanti, semuanya akan berubah serta-merta sama juga seperti tabiat "sesumpah".

Berkenaan dengan reaksi daripada KM Pulau Pinang berhubung dengan desakan daripada berbagai pihak agar Lim Guan Eng mempengaruhi Jeff Ooi supaya menarik balik kenyataannya yang telah mengguris hati dan perasaan umat Islam dan orang Melayu, ternyata Lim Guan Eng telah mengambil kesempatan dari kekeruhan itu dengan meminta Jeff Oii menarik balik kesemua kenyataan beliau yang telah menyinggung perasaan orang Melayu. Jadi yang mendapat untung dari situasi itu ialah KM Lim Guan Eng yang masih dibelenggu dengan isu Kampung Buah Pala dan sedikit sebanyak Lim Guan Eng telah mendapat semula point dia yang telah banyak hilang akibat dari permasalahan yang wujud di Kampung Buah Pala sejak beberapa bulan yang lalu. Maknanya jika Lim Guan Eng berjaya memujuk Jeff Oii untuk meminta maaf daripada masyarakat Melayu, maka secara tidak langsung maruah beliau yang sudah begitu teruk sekali tercalar gara-gara makan buah pala, akan sedikit kembali terubat apabila ada lagi segelintir Melayu PAS yang akan menghargai jasa beliau itu.

Sebenarnya diantara ketiga-tiga kisah ini walaupun terdapat perbezaan jalan ceritanya namun pada penghujungnya tetap akan sama dan tentu sekali akan saling membantu demi kemenangan mereka di DUN Permatang Pauh nanti. Jadi kepada rakyat disana, berhati-hatilah jika memilih bakal wakil rakyat...kerana jika tersalah pilih...sengsaralah yang menunggu didepan dan bukannya bahagia. Ambillah perkembangan yang sedang berlaku di dalam kerajaan negeri Selangor sekarang ini sebagai satu iktibar kepada semua.

Arkib Blog