Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 19, 2009

Nik Aziz ! ..Mana Yang Sah, Mana Yang Tidak ?

Dahulu, semasa saudara Mohd. Saiful Bukhari Bin Azlan melafazkan sumpah laknat sambil memegang Kitab Suci Al Quran bagi membuktikan bahawa beliau benar dan tidak berbohong dengan dakwaannya bahawa yang dia telah diliwat oleh bekas majikannya yang juga bekas TPM Malaysia tetapi kini sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen iaitu YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, banyak pihak termasuk para alim ulamak yang berpengetahuan tinggi serta yang mempunyai ilmu agama yang mendalam telah menegaskan bahawa sumpah yang telah dilakukan oleh saudara Mohd. Saiful adalah sah dan sesuai menurut kehendak amalan Islam.

Walaupun pada awalnya YAB MB Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat apabila ditemui oleh wartawan untuk mengetahui pendapat beliau tentang sumpah laknat itu, telah menyatakan bahawa sumpah laknat yang telah dibuat oleh saudara Mohd. Saiful sebagai sah dan mengikut syariat Islam, namun pada keesokan harinya entah kenapa tiba-tiba pendirian Nik Aziz berkenaan dengan sumpah laknat Mohd. Saiful itu berubah seperti orang yang tengah memandu kereta tetiba saja membuat pusingan "U".

Nik Aziz telah mengatakan bahawa sumpah laknat yang telah dilakukan oleh Mohd. Saiful sebagai tidak sah kerana dakwa beliau perbuatan memegang Kitab Suci Al Quran semasa melafazkan sumpah adalah budaya orang Kristian. Oleh sebab itu menurut Nik Aziz, sumpah itu tidak sah disisi agama Islam, tetapi apabila didesak oleh banyak pihak supaya beliau menunjukkan cara bersumpah yang betul dan yang boleh diterima oleh Islam, sehingga ke saat inipun Nik Aziz gagal memberikan jawapan serta panduan mengenainya.


Itu adalah cerita dulu pasal sesuatu perkara yang sah dan tidak sah dalam Islam menurut pandangan YAB Datuk Nik Aziz.
Jadi bagaimana pula pandangan YAB Datuk Nik Aziz serta juga semua orang-orang PAS mengenai tragedi "Candle (dian, lilin)" sepertimana yang terdapat dalam gambar di sebelah ini ?
YAB Datuk Nik Aziz janganlah salah sangka pula apabila melihat gambar yang tertera disebelah. Mereka semua dapat dilihat termasuk bekas MB Perak YB Datuk Seri Mohd. Nizar Jamaluddin dan juga ada beberapa orang Melayu lagi disitu kelihatan memegang sebatang "candle atau lilin" setiap seorang bukannya disebabkan pejabat tempat mereka bermesyuarat itu telah mengalami gangguan elektrik atau lebih mudah disebut "black-out".


HAAA!!!... Kan Datuk Ngeh Ko Ham ada tunjuk sesuatu, kalau tak silap saya itu adalah gambar mendiang mangsa konspirasi Pakatan Pembangkang yang telah ditemui meninggal dunia dan dipercayai terjun atau terjatuh atau....atau....atau...(masih menjadi teka-teki)

Mereka itu semua tengah berdoa untuk roh mendiang. Tapi saya kurang pasti, upacara itu mengikut ajaran agama apa dan menurut mazhab apa. Jika agama Kristian, mazhab apa? Roman Katholik, Methodis, Anglikan, Mormon, Bahailluyah, S.I.B atau Protestant lainya... jika Roman Katholik tak pernahpun orang buat begitu. Tak pernah sekalipun dalam mana-mana majlis untuk orang yang telah meninggal dunia menyaksikan "semangat perpaduan' ..ke gunung sama didaki, ke lurah sama dituruni, sehidup semati..." yang mampu menjejaskan pegangan agama seseorang sehingga merosakkan akidahnya.Nah !.. YAB Datuk Nik Aziz, apa pulak pendapat Datuk tentang perkara ini ? Apakah ianya sah disisi agama Islam ?

Apakah hukumnya dalam Islam kepada umatnya yang ternyata sudah sangat terpesong amalannya ?

Jawablah Datuk Nik Aziz................

Apakah perbuatan YB Datuk Seri Mohd. Nizar Jamaluddin turut sama memegang lilin yang sudah dinyalakan dengan api ketika rakan-rakan "belangkas" nya itu berdoa tidak memudaratkan akidah pelakunya ?

Jawablah WAHAI!!!!!!!...Nik Aziz..............

Jangan dok mencangkung lagi...bangunlah, ayuh!!! bangunlah, jawab kemusykilan ini.......Wahai !!! Tok Guru Nik Aziz....

Arkib Blog