Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, November 19, 2011

Sukan SEA 2011: Harimau Malaya, pasukan bolasepak termahal di dunia !

 Belum pernah berlaku lagu terhadap mana-mana pasukan bolasepak di seluruh dunia samada ianya bertaraf kelab mahupun pasukan kebangsaan yang menerima kawalan keselamatan yang sebegitu tinggi dan ketat daripada pihak berkuasa di sesebuah negara tempat berlangsungnya sesuatu perlawanan sebagaimana yang pernah dan telah diterima oleh pasukan bolasepak Malaysia daripada pihak keselamatan Indonesia.

Sudah dua kali, pertama ketika perlawanan di antara Malaysia menentang Indonesia untuk merebut Piala Suzuki AFF pada tahun lepas di Stadium Nasional Gelora Bung Karno di mana Skuad Harimau Malaya yang mewakili negara terpaksa dibawa keluar dari stadium dengan menggunakan kereta perisai tentera serta kereta kebal bagi mengelak mereka dari diganggu oleh perampok-perampok dan juga maling-maling yang sedang berkeliaran di sekitar stadium.
 Dan begitu juga halnya sebaik saja tamat perlawanan bolasepak antara Malaysia dengan Indonesia 17 November dua hari yang lalu di stadium yang sama, layanan serupa juga telah diterima oleh pasukan Harimau Malaya bawah 23 tahun ketika mereka keluar hendak meninggalkan stadium terpaksa dibawa dengan beberapa buah kereta kebal milik Tentera Nasional Indonesia (TNI) bagi mengelak gangguan daripada penonton warga Indon yang tentunya tidak berpuashati dengan kekalahan 0-1 pasukan Indonesia ditangan skuad Harimau Malaya.
Cuba kita pikir balik, adakah pernah barisan pemain dari pasukan ternama seperti Brazil, Italy, Perancis, Sepanyol, Jerman, Argentina, Chile, Paraguay, Uruguay dan sebagainya menerima kawalan yang begitu ketat sekali seperti yang pasukan negara kita terima daripada negara penganjur? Belum pernah rasanya,,,

Dan begitu jugalah dengan kelab-kelab bolasepak terkemuka dunia seperti Chealsea, Manchester United, Liverpool, Manchester City dan lain-lain, belum pernah lagi mereka mendapat jaminan keselamatan yang begitu tinggi sekali daripada pihak berkuasa negara penganjur sebagaimana layanan yang diberi oleh pihak berkuasa Indonesia ke atas pasukan negara kita.

Semuanya itu terpaksa dilakukan oleh pihak berkuasa Indonesia bagi memastikan keselamatan semua pemain terutama sekali mereka dari kontijen Malaysia agar tidak menjadi mangsa serangan oleh rakyat Indonesia yang memang sangat irihati dengan kemajuan demi kemajuan yang telah dicapai oleh Malaysia.

Tetapi jikalau kita pikir-pikirkan banyak kali, sudah tentu tindakan diambil oleh pihak berkuasa Indonesia yang membawa barisan pemain bolasepak negara keluar dari stadium menuju ke hotel penginapan mereka di Jakarta dengan menggunakan kenderaan perang milik Tentera Nasional Indonesia (TNI) dengan sendirinya telah menunjukkan kepada masyarakat dunia umumnya bahawa betapa kolot dan ganasnya rakyat Indonesia sehinggakan pihak tentera terpaksa turut bersama dengan anggota polis dalam menjaga keselamatan para pemain dari skuad negara kita.

Sukan SEA XXVI: SYABAS dan TAHNIAH !! Malaysia 1 - 0 Myanmar

Tahniah !!! Syabasss!!! Harimau Muda Negara,,,,anda semua wira negara, wira Malaysia!!! Malaysia Bolehhh!!! Malaysia 1 - Myanmar 0...

Myanmar pakai jersi merah warna Indon juga turut tewas!!!

Tenggelamkan terus keegoan rakyat tuan rumah Indonesia...biarkan mereka terus tenggelam dengan sikap angkuh dan sombong mereka,,,padan muka Merah Putih!!!

Sukan SEA XXVI: Harimau Muda vs Myanmar ! MALAYSIA BOLEH!!!

SOKONGAN PADU RAKYAT MALAYSIA BUAT PASUKAN HARIMAU MUDA NEGARA,,,

MALAYSIA BOLEHHH!!! Jangan biarkan pihak di Indonesia sesuka hati mereka untuk cuba menekan skuad bolasepak negara. MALAYSIA BOLEH! MALAYSIA BOLEH! MALAYSIA BOLEH!!!

Arkib Blog