Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Oktober 30, 2010

PAS beli 1557 pengundi dengan nilai RM200 - RM250 untuk setiap satu undi !

30/10/2010 5:10 pm - via Utusan Malaysia online

GUA MUSANG 30 Okt - PAS membayar 1557 pengundi Galas yang berada di luar negeri untuk pulang supaya mengundi pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas pada Khamis ini.

Penasihat Jentera Pilihan Raya PAS Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahman Wan Abdullah berkata, parti itu akan membayar RM250 seorang sekiranya mereka pulang mengundi.

Beliau bagaimanapun menafikan bayaran itu adalah satu bentuk rasuah untuk para pengundi sebaliknya bagi menampung kos perjalanan mereka.

Katanya, pengundi yang berada di Johor akan dibayar RM250 seorang dan Lembah Klang pula RM200 manakala di sekitar Kelantan dibayar mengikut jarak perjalanan.

"Kita berjanji lepas mereka mengundi, kita akan bayar kepada mereka," katanya disini hari ini. - Bernama.

Ulasan Anak Merdeka;
...biar apapun alasan yang diberikan oleh Datuk Wan Abdul Rahman mengenai isu tersebut adalah sangat mustahil untuk PAS dapat mengubah pandangan umum terutamanya rakyat supaya tidak beranggapan yang langkah dibuat oleh PAS itu sebagai satu amalan rasuah kerana rakyat kini sudah terbiasa dengan ingatan demi ingatan agar sesiapa saja menjauhi sebarang bentuk kegiatan yang berunsur rasuah.

Jika ditafsir dari kata-kata Datuk Wan Abdul Rahman yang menyebut "kita berjanji lepas mereka mengundi, kita akan bayar kepada mereka" sudah jelaslah yang tujuan sebenar PAS berbuat demikian adalah untuk merasuah pengundi iaitu sekiranya rakyat mengundi calon PAS dan mereka menang maka wang itu akan diberi tetapi sekiranya mereka kalah besar kemungkinan wang RM200-RM250 itu tidak akan diserahkan kepada mereka yang telah dijanjikan dengan wang berkenaan.

Maknanya ialah PAS mahu rakyat Kelantan yang seramai 1557 orang itu pulang dulu ke DUN Galas dan pangkah calon PAS dan sejumlah wang telah disediakan sebagai taruhan seandainya PAS menang maka mereka yang berjumlah 1557 orang akan mendapat imbuhannya tetapi jika PAS kalah maka bersedialah 1557 pengundi untuk kembali semula ke tempat kerja masing-masing di Selangor dan Johor tanpa sesenpun dari jumlah wang sebanyak RM200-RM250 seperti yang sudah dijanjikan oleh PAS sebelum ini. 

Bagi saya, memilih seseorang wakil rakyat yang mewakili parti bertanding di kawasan-kawasan yang tertentu adalah tanggungjawab pengundi itu sendiri samada dia nak balik mengundi ke ataupun tidak tanpa perlu untuk mana-mana parti yang bertanding apatah lagi sehingga bersusah payah untuk menyediakan peruntukkan dalam bentuk kewangan bagi tujuan itu.

Kesian sungguh Ansari, sudahlah jatuh kena tinggallah pulak...

Sungguh malang nasib calon Parti KeADILan Rakyat (PKR) Dr Ansari Abdullah, sudahlah terjatuh ke dalam laut sebanyak dua kali kini ditinggallah pula oleh rakan-rakan beliau sendiri dari PKR Batu Sapi di saat beliau amat memerlukan bantuan untuk menang dalam PRK P.185 bukan hanya sekadar menarik beliau ke atas atau menolak dari bawah tetapi sokongan yang berterusan yang diperlukan.

Tetapi apa yang diharapkannya tidak mungkin lagi menjadi kenyataan malah akan menjadi sia-sia. Ada ke patut di ketika beliau bertarung untuk memperolehi kemenangan maka di kala itu juga ditinggalkan bersendirian dalam meneruskan sisa-sisa perjuangan Datuk Seri Anwar Ibrahim menuju ke Putra Jaya.

Petanda awal yang menunjukkan Dr Ansari akan kalah teruk pada PRK P185 Batu Sapi nanti sebagaimana saat dia jatuh "tersungkur" ke dalam air laut masin untuk kedua kalinya itu saja sudah cukup untuk mengingati semua pemimpin PKR serta para pengikutnya bahawa perjuangan Parti KeADILan Rakyat sebenarnya sudah semakin hampir hampir menuju ke destinasi kehancuran dan mereka harus segera keluar beramai-ramai agar tidak tenggelam bersama.

Arkib Blog