Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Januari 31, 2010

Ketahuilah tabiat buruk Memerang dan jangan diikuti !

Inilah rupa haiwan mamalia iaitu memerang. Ianya menyerupai anjing laut. Bagi orang bandar pasti mereka tidak tahu tentang haiwan ini sebab orang bandar dan kota hanya kenal daging lembu, kambing, ayam, itik serta berjenis-jenis ikan dan itulah kalau pasal memerang tentu tak tahu punya, tetapi bagi orang pendalaman seperti saya haiwan memerang ini boleh juga dianggap sebagai teman dan adakalanya menyusahkan justeru itulah saya kenal serba sedikit tentang tabiat semulajadi haiwan ini.

Tahu tak ada satu perangai buruk iaitu sifat jijik memerang ini yang tiada pada haiwan lain baik yang dari kumpulan mamalia ataupun reptilia. Jika lain-lain makhluk yang hidup di atas permukaan bumi ini termasuklah manusia juga, kebiasaannya apabila mereka memakan sesuatu makanan maka sudah pasti apabila tiba masa untuk membuang najis caranya adalah sama iaitu melalui saluran lubang najis.

Tetapi tidak bagi memerang. Memerang yang banyak terdapat di kawasan tanah berpaya terutamanya kawasan sawah padi menjadikan ketam serta sebarang siput sebagai bahan makanan utamanya. Memerang ini biasanya apabila sudah kenyang dan selepas itu akan memerap ditempat-tempat yang teduh dan terlindung.

Seperti biasa apabila sampai waktu perlu rasanya untuk memerang ini membuang najis maka haiwan ini akan melakukannya dangan memuntahkan najis hanya melalui mulut dan bukannya lubang dubur sebagaimana lazimnya dilakukan oleh makhluk-makhluk lain yang hidup di alam maya ini. Pelik kan ? ...dan itulah kekuasaan Tuhan Yang Maha Esa. Segala sesuatu yang diciptakanNya membawa maksud yang tertentu untuk manusia memahami makna disebalik semua itu.

Jadi, adakah sifat memerang ini elok untuk diamalkan oleh manusia atau perlu bagi kita sebagai manusia untuk menghindarkannya. Kepada ahli-ahli politik terutamanya yang tengah menjadi wakil rakyat serta masih bergelar YB, janganlah cuba untuk meniru apa yang telah menjadi satu kebiasaan bagi memerang itu, dia makan melalui mulut dan dia buang najis juga ikut mulut...

Maknanya ialah, seandainya dulu-dulu atau pernah satu ketika dulu iaitu ahli-ahli politik yang menjadi wakil rakyat kepada kita begitu 'tegas dengan apa yang dikatakan tetapi kenapa pula setelah sepuluh tahun berlalu' pendirian tentang isu yang sama tiba-tiba boleh berubah dan bertentangan dengan apa yang pernah disuarakan dulu...? ...adakah mereka-mereka ini sanggup untuk digelar berkelakuan umpama 'memerang' ?

Arkib Blog