Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, September 04, 2012

Ketuhanan Nabi Isa as: tolong terjemahkan Ayat 79 Surah al-Baqarah untuk saya ke dalam Bahasa Melayu !

Saya ingin memohon jasa baik para pembaca khususnya orang-orang Islam yang sekiranya ada terbaca tulisan ini untuk menterjemahkan maksud satu Ayat dari Kitab Suci Al Quran iaitu yang dikatakan ada menyebut tentang ketuhanan Nabi Isa a.s atau Yesus Kristus sepertimana yang diimani oleh umat Kristian sehingga kini.ke dalam bahasa Melayu.

Jujur saya katakan bahawa saya ingin sekali mengetahui tentang kebenaran di sebalik kepercayaan kami orang Kristian bahawa Yesus Kristus itu anak Allah dan saya tertarik sekali berkenaan dengan satu debat agama oleh seorang bekas penganut agama Kristian dari mazhab Protestant iaitu saudara Syamsul Arifin Nababan atau dulu namanya adalah Bernard Nababan berketurunan Batak Indonesia dengan beberapa orang pemimpin Kristian di Indonesia berhubung dengan kelahiran, kematian serta ketuhanan Nabi Isa a.s ini.

Didalam debat itu saudara Syamsul Arifin Nababan ada membangkitkan bagaimana kesedaran beliau tentang ketuhanan Nabi Isa telah menimbulkan keraguan buat dirinya sebaik beliau membaca satu ayat dari Al Quran iaitu dalam Surah Al-Baqarah Ayat 79. Dan begitu juga dalam Surah An Nisa serta Surah Al Imran di dalam Al Quran yang dikatakannya Al Quran membela Nabi Isa a.s apabila mengakui bahawa Nabi Isa a.s atau Yesus Kristus sebenarnya tidak disalib tetapi telah diangkat ke langit dan yang disalib adalah seorang yang telah diserupakan wajah sama dengan wajah Nabi Isa a.s

Jika di dalam Injil Markus fasal 13 Ayat 32 di mana di situ ada mengisahkan bagaimana Yesus sendiri saat ditanya oleh orang Saduki tentang hari Kiamat Dia tidak tahu bila ianya akan berlaku. Ini telah menimbulkan satu tanda tanya...bagaimana boleh seorang Tuhan tidak tahu tentang bila tarikh akan berlakunya hari Kiamat jika benar Dia anak Tuhan. Begitu juga di dalam Injil Markus fasal 12 Ayat 28 dan Ayat 29 di mana Yesus telah menyebut bahawa Allah itu Esa bermakna tiada dua mahupun tiga.

Arkib Blog