Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, September 18, 2011

Tukar Jalur Gemilang: KDN nak buat macam mana lagi dengan Manoharan?

Belum selesai lagi isu komunis yang ditimbulkan oleh Mat Babun, kini timbul pulak isu baru yang sengaja dibangkitkan oleh ADUN Kota Shah Alam, Mayat Manoharan apabila dia mencadangkan untuk menukar imej bendera Malaysia Jalur Gemilang sedia ada kepada yang baru.

Ini satu perkara yang sangat sensitif sebab melibatkan maruah negara dan tindakan Mayat Manoharan itu sama seperti mereka-mereka yang pernah menterbalikkan Jalur Gemilang dan wajar dikena tindakan undang-undang yang keras. Blogger Kickdefella pernah berdepan dengan tindakan undang-undang kerana terlibat dalam kes menghina Jalur Gemilang...begitu juga dengan Namewee yang pernah menghina lagu 'Negaraku'....tu masa Akta ISA masih berdenyut agak kuat.

KDN apa cerita, Akta ISA dah nak dihapuskan...DS Najib dah umum dah...ISA akan dimansuhkan...jadi bermakna DS Hisham selaku Menteri KDN dah tak ada senjatalah untuk bertindak ke atas Mayat Manoharan tu. Dulu sebelum Akta ISA diumumkan untuk dimansuhkan, kira masih aktiflah tapi DS Hisham memangpun tidak mahu menggunakannya, contohnya dalam isu komunis yang dicetuskan oleh Mat Babun baru-baru ini.

Saya juga tengah pening kepala, fikir kerajaan BN ni, nak buat macam lagi dengan Mayat Manoharan tu. Tadi tengok dalam TV wajah TPM Tan Sri Muhyiddin Yassin macam pucat saja ketika mengulas tindakan kurang ajar ADUN Kota Shah Alam itu dan begitu juga dengan DS Hisham, cakappun tah apa yang terkeluar mahu tepis desakan daripada Mat Babun yang mahu DS Najib segera kasi lepas semua tahanan ISA serta mohon segera mohon maaf...alahai...dia cakap tak nak layan Mat Babun tu lagi...

Apa dah jadi...ramai bloggers pro-BN yang sokong kerajaan sebelum ini untuk mempertahankan Akta ISA...tup, tup...BN sendiri juga yang kasi lepas...apalah...kenapa takut sangat dengan puak-puak Pakatan Haram tu? ...kalau sekadar mahu Malaysia muncul menjadi sebuah negara yang paling demokrasi di dunia ini apesal pula terpaksa mengorbankan Akta ISA untuk mencapai tujuan itu.

Tak risau ke kita semua kalau suatu hari nanti Malaysia akan dikenali sebagai sebuah negara yang paling demokrasi di dunia namun dalam pada itu sebagai satu negara yang paling tidak selamat dan stabil kerana selalu berlakunya keadaan yang genting akibat kebebasan yang melampau diberikan oleh pemerintah?

Cuma apa yang boleh saya katakan kepada ADUN Kota Shah Alam itu ialah, kiranya benar dia merasa malu melihat bendera Malaysia Jalur Gemilang, tak perlulah bermimpi nak tukar apapun bentuk, warna dan sebagainya apa yang ada pada Jalur Gemilang sebaliknya kalau YB Kota Shah Alam itu rasa dia tidak boleh menerima keadaan sedemikian maka elok dia keluar saja dari negara Malaysia, pindah saja ke negara mana yang dia sendiri fikir boleh memberi kehidupan yang lebih baik berbanding dengan apa yang dia dapat dalam Malaysia.

Bagaimana DS Hisham nak bersilat tanpa keris ye?

Akta ISA yang digubal khas untuk Kementerian Keselamtan Dalam Negeri kini sudahpun diumum akan dimansuh atau dihapuskan terus. Pengumuman dibuat oleh PM Datuk Seri Najib pada malam 15 September lalu iaitu dalam satu perutusan menyambut Hari Malaysia yang ke-48/54.

Akta baru belum lagi digubal jauh sekali hendak dibahaskan di Parlimen. Jadi kalau Akta ISA telah diumumkan hendak dimansuhkan tentu ramai pihak yang dah tak sabar-sabar agar akta berkenaan akan segera dihapuskan. Pasti mereka selepas ini menggesa PM segera berbuat demikian walaupun sedar akta baru belum lagi wujud.

Tapi kalau PM tak berdaya nak menahan kehendak pihak Pakatan Haram itu nanti, maka akta ISA terpaksa jua dihapuskan sebelum sempat akta baru digubal serta diluluskan dalam Parlimen, apakah yang akan terjadi dengan KDN dibawah DS Hisham? Kiralah berlaku sesuatu perkara yang tidak kita ingini gara-gara perbuatan para petualang negara dalam tempoh akta ISA telah dimansuhkan sementara dua akta baru belum lagi siap... nanti Datuk Seri Hisham nak kuatkuasakan undang-undang apa agaknya? :(

Arkib Blog