Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, April 04, 2011

Injin kereta Karpal Singh padam tengah jalan depan Hotel Carcosa !

Tengah hari tadi kereta mewah yang dinaki YB Karpal Singh tiba-tiba meragam dan terus padam betul-betul atas jalanraya yang tengah sesak dengan ribuan kenderaan berbagai jenis yang bergerak perlahan dan secara kebetulan kejadian berlaku tepat dihadapan sebuah hotel terkemuka di Ibu Negara iaitu Hotel Carcosa Sri Negara.

Akibat terperangkap dalam kesesakkan lalulintas serta perjalanan trafik yang perlahan menyebabkan Karpal Singh tiada pilihan lain selain duduk saja dalam kereta selama berjam-jam sambil memakan 'karipap' bagi mengalas perut dia yang tengah berkeroncong serta 'tidak buncit' itu sementara menunggu pemandu beliau memeriksa punca kerosakkan dibahagian enjin kereta.

Periksa punya periksa maka akhirnya pemandu beliau iaitu Nizar Jamaluddin baru perasan yang beliau terlupa untuk mengisi minyak kereta walaupun sebelum bergerak dari Bangunan Parlimen menuju ke Damansara dia ada melihat meter minyak yang menunjukkan yang minyak hanya tinggal berapa liter saja dan bila saja sedar akan punca kereta padam lalu memberitahu kepada bossnya Karpal Singh.

Karpal Singh yang tengah sibuk mengemaskini akaun facebook serta twitter miliknya dengan menggunakan Blackberry yang baru beliau beli dari Thailand terkejut besar apabila pemandunya memberitahu yang kereta mereka naiki sudah kehabisan minyak serta kering dan tiada tinggal walaupun setitik dalam tangki minyak.

Geram dan marah dengan keadaan tersebut, Karpal Singh yang sebelum itu nampak hanya berdiam diri dalam kereta tanpa banyak bicara tiba-tiba bersuara "celaka punya pemandu, saya kasi itu gaji tak cukup kah sama dia, duit minyak sudah saya sediakan dalam kereta tapi kenapa dia masih boleh lupa isi,,,habislah, matilah saya kalu ini macam...mana saya boleh "pusing-pusing" macam dulu dengan kereta...kalu dulu saya mau "pusing" pergi mana semua boleh....tapi sekarang mau cakap apa pun sudah tiada gunanya lagi."

Betullah !!! sekarang Karpal Singh mau pusing cerita macamana lagi? ..dalam YouTube sudah ada apatah lagi kalau dalam blog-blog....semuanya menulis tentang "video Oh Mega" itu.

Video Porno 1Omega kini dipasaran !!! Rakyat Sarawak, ayuh...saksikan!!!

Inikah yang dikatakan sebagai konspirasi UMNO dan Barisan Nasional...?

Mengapa BN sembunyikan kukunya di N70 Ba' Kelalan semalam ?

Semalam Barisan Nasional Sarawak telah mengumumkan senarai kesemua nama-nama calon mereka untuk bertanding dikeseluruhan 71 kawasan DUN Sarawak yang ke-10 pada 16 April ini tetapi bagi DUN N.70 Ba' Kelalan Barisan Nasional telah mengambil langkah perlahan umpama seekor harimau yang sedang mengintai sebelum menerkam mangsanya.

Di kawasan DUN Ba' Kelalan ini saya rasa BN memang mempunyai banyak ramuan atau resepi yang boleh menimbulkan aroma dan tentunya kelak akan membuat ramai pihak semakin tertarik untuk tahu secara lebih dekat tentang rahsia keistimewaan yang terdapat di DUN Ba' Kelalan ini dimana sehingga semalam sepatutnya calon BN untuk kawasan berkenaan diumumkan serentak dengan tempat lain tetapi masih ditunda kepada tarikh yang belum lagi diketahui.

Kawasan yang majoriti penduduknya adalah masyarakat Lun Bawang yang terdiri daripada suku kaum Murut, Kelabit dan Tagal serta etnik kecil yang lain seperti Penan dan Bekatan ini kalau kita tengok dari segi bentuk muka buminya yang bergunung-ganang dan juga lebih separuh kawasannya mengalami cuaca sejuk sepanjang masa seperti di bahagian utara Gua Mulu, Long Seridan, Long Napir, Long Maguh, Long Kubaan serta sekitar kawasan Gunung Batu Lawi maka memang kita dapati tiada kerajaan lain yang mampu untuk membuat perubahan dan membawa sebarang pembangunan disana melainkan hanya kerajaan Barisan Nasional.

Dengan jumlah penduduknya yang tidak menentu disatu-satu tempat tambahan pula ada yang tinggal berselerak atau bertaburan dimerata tempat dalam kawasan yang begitu luas menjadi ia benar-benar telah menguji kemampuan kerajaan Barisan Nasional dalam usahanya untuk membawa masyarakat yang mendiami kawasan dalam DUN Ba' Kelalan dapat keluar daripada kesulitan hidup seperti yang dinikmati oleh rakyat Sarawak dalam kawasan lain.

Banyak lagi kesukaran yang wakil rakyat BN terpaksa tempuhi sepanjang tempoh berkidmat kepada rakyat di DUN Ba' Kelalan ini dan antaranya ialah rintangan yang utama ialah seperti harus menjelajah dari satu tempat ke satu tempat dalam jarak yang sangat jauh untuk menemui rakyat dan ini sudah tentu tidak memungkinkan pihak PKR dapat untuk menandingi kemampuan kerajaan BN dalam menunaikan tanggungjawab serta amanah kepada rakyat di kawasan DUN Ba' Kelalan.

Saya sedikitpun tidak nampak yang Baru Bian serta PKR dapat membawa sebarang perubahan untuk rakyat di DUN Ba' Kelalan sekiranya beliau memperolehi kemenangan di kawasan itu nanti tetapi sebaliknya kalau mereka menang nanti mereka bukannya akan membawa perubahan seperti yang diimpikan oleh penduduk di DUN Ba' Kelalan melainkan mereka akan merampas tanah hak kaum pribumi dikawasan tersebut dan kemudiannya akan menjual pula kepada pihak lain bagi mendapat sumber kewangan.

Maka itulah apabila saya lihat helah politik yang digunakan oleh BN Sarawak ini untuk satu-satu kawasan DUN memang baik juga walaupun agak sukar bagi kita untuk memahami rentak yang dipalu namun sekurang-kurangnya kita dapat menangkap sedikit maksud yang tersirat sebagaimana yang telah digunakan oleh BN khususnya bagi kawasan Dewan Undangan Negeri N.70 Ba' Kelalan semalam.

Ada satu perkara yang harus Baru Bian pelajari dari apa yang telah BN Sarawak lakukan dalam pengumumannya semalam apabila Ketua Penerangan PBB iaitu YB Tan Sri Hj Adenan Satem yang sengaja melangkau nama calon bagi kawasan DUN Ba' Kelalan dimana setelah nama untuk calon BN di N.69 Batu Danau terus kepada nama calon BN di DUN N.71 Bukit Sari dan menyimpan nama calon BN untuk DUN N.70 Ba' Kelalan.

Sebagai bakal Ketua Menteri Negeri Pasola, Baru Bian harus ingat yang dia sebelum ini pernah mencabar Pehin Sri Hj Abdul Taib Mahmud untuk berdebat dengannya mengenai isu tanah NCR dan apabila ada pihak dalam PBB mencadangkan kepada beliau supaya dia berdebat saja dengan YB Tan Sri Hj Adenan Satem berhubung perkara itu namun Baru Bian menolak mungkin dia beranggapan yang TS Adenan Satem yang tidak mempunyai kedudukan tinggi dalam kerajaan Sarawak maka tidak sesuai untuk berdebat dengan beliau yang sudah lama menyimpan angan-angan untuk menjadi Ketua Menteri Sarawak.

YB Tan Sri Adenan Satem sudah bagi Baru Bian minum tapai nasi semalam, Baru Bian dah palau dah... dan selepas tamat PRN Sarawak ini nanti bolehlah Baru Bian mencabar Tan Sri Adenan untuk berdebat pasal isu tanah NCR... sekarang tak boleh...

Arkib Blog