Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Mac 14, 2009

Perlembagaan Malaysia Perlu Dijaga, Tak Perlu Dikaji

Situasi Politik di Malaysia dewasa ini semakin membimbangkan sekali. Jika keadaan seperti ini tidak diberi perhatian sewajarnya oleh kerajaan yang memerintah, maka tidak dapat dinafikan suatu masa nanti bila keadaan sudah sangat mendesak, apakah kerajaan mampu mengawalnya? Apa yang perlu kerajaan lakukan setakat ini, pada pandangan saya ialah cuma kawal sepenuhnya tingkahlaku para pemimpin politik agar bersesuaian dengan kedudukan mereka yang disebut sebagai Yang Berhormat dan Yang Amat Berhormat
Namun apa yang lebih membimbangkan saya ialah desak demi desakan yang dibuat oleh ahli-ahli Yang Berhormat atau wakil-wakil rakyat terutama dari pihak pembangkang supaya kandungan Perlembagaan Malaysia dikaji semula terutama berkaitan dengan kontrak sosial yang telah dipersetujui bersama oleh tiga kaum terbesar Melayu, Cina dan India di Malaya serta dengan kaum Peribumi juga kaum Cina Sabah/Sarawak ketika sebelum pembentukkan Malaysia dahulu. Perlu pembangkang ingat bahawa setiap apa yang terkandung baik akta ataupun artikel didalam Perlembagaan Negara adalah terikat antara satu dengan yang lain, yang membawa makna ialah setiap perjanjian yang telah dimeterai sebelum penubuhan Malaysia adalah bersifat mengikat..seandainya satu ikatan dibuka, bermakna perjanjian sudah diingkari.
Oleh itu, perlembagaan Negara tidak perlu diusik. Tetapi sekiranya masih ada pihak yang masih berdegil serta berkeras mahu perlembagaan Negara dikaji semula serta ingin menambah atau mengurangkan apa saja perkara yang terkandung dalam perjanjian itu, maka saya khuatir Malaysia akan berdepan dengan nasib akan berpecah sepertimana yang telah dialami oleh USSR atau Soviet Union pada satu ketika dulu. Perlembagaan Negara Malaysia ada hal yang sangat sensitif, jadi kepada pihak-pihak yang ada keinginan untuk kearah itu..,hentikanlah! Pada masa sekarang, apa yang perlu kita lakukan ialah meneruskan agenda pembangunan demi rakyat dan negara.

Jika PPSMI dimansuhkan..Nasib Generasi Yang Akan Datang,.bagaimana?

Peristiwa pada 8hb. Mac 2009 yang baru lalu iaitu bahtahan terhadap PPSMI adalah satu cubaan oleh pihak Gerakan Mansuhkan Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris bagi menentang dasar yang telah dilaksanakan oleh kerajaan sejak enam tahun yang lalu,jika dilihat dari sudut budaya bangsa Malaysia yang terkenal dengan budi pekerti yang tinggi memang bertentangan sama sekali serta amat memalukan.
Bagi saya, sekiranya mereka tidak bersetuju sekalipun, perkara seperti ini seharusnya tidak patut dibawa berarak ke sepanjang jalanraya. Sebagai golongan yang mempunyai ilmu yang tinggi serta terpelajar juga ada dikalangan mereka itu adalah tokoh-tokoh, sepatutnya terlebih dahulu tahu memikirkan apa kesannya nanti dari tindakan yang tidak matang seperti berjalan kaki beramai-ramai, menjerit tak tentu pasal atas jalanraya sebelum menyerahkan memorandum kepada pihak Istana. Pada pikiran saya, mereka yang terlibat dalam demonstrasi adalah golongan yang boleh dikategorikan dalam senarai orang-orang yang bijak pandai,jadi mereka mesti bijak mencari ruang yang selesa untuk berbincang mengenai perkara itu, bukannya menyalahgunakan kemudahan jalanraya yang dibina oleh kerajaan BN untuk menyuarakan sesuatu isu.
Disebalik demonstrasi itu, andaikata pihak kerajaan akur dengan tuntutan GMP supaya memansuhkan dasar-dasar yang sedia ada berkaitan dengan PPSMI, apakah pihak GMP atau mereka yang menentang PPSMI itu akan bersedia untuk bertanggungjawab sekiranya prestasi pelajar-pelajar kita semakin merosot terutama dalam mata pelajaran Sains dan Matematik? Jika keadaan pendidikan di Malaysia semakin buruk dengan pencapaian pelajar tidak sampai ketahap yang disasar apabila keputusan peperiksaan diumumkan..,GMP tidak boleh sama sekali menyalahkan kerajaan dalam soal itu.
Diakhir artikel ini, ingin saya bertanya kepada Pengerusi GMP, Datuk Dr Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said, apakah kedua-dua YBhg Datuk tidak memikirkan kesan jangka panjang terhadap anak-anak bangsa kita pada masa hadapan akibat dari budaya yang telah ditonjolkan tempoh hari, iaitu budaya berdemonstrasi yang sepatutnya tidak melibatkan Datuk berdua?

Pentingnya Bakal-bakal YB Faham Sejarah Negara

Sejak kebelakangan ini rakyat sering disajikan dengan berbagai gelagat ahli-ahli parlimen, baik didalam dewan parlimen mahupun diluar dewan terutamanya YB-YB pembangkang. Yang jelas kita dapat melihat, bagaimana segelintir wakil-wakil rakyat pembangkang ini seolah-olah tidak tau langsung sejarah negara, tidak faham undang-undang negara serta juga hanya pandai menyebut perkataan "perlembagaan negara" namun tidak tau apa maksud isi kandungannya.Bagi saya, alangkah baiknya jika diwujudkan satu prasyarat baru kepada individu tertentu yang ingin menceburkan diri dalam bidang politik, misalnya andainya jika seseorang itu ingin bertanding sebagai calon pada pilihanraya tidak kira kecil ataupun umum..,beliau harus memenuhi beberapa syarat tambahan seperti lulus kursus tentang sejarah,undang-undang atau perlembagaan negara sebelum dilayakkan untuk bertanding. Jika sebelum ini kita dapati syarat untuk membolehkan seseorang itu bertanding pada setiap pilihanraya tertalu mudah. Jadi jika peraturan baru dapat dilaksanakan, saya percaya rakyat tidak akan rugi memilih seseorang untuk mewakili mereka didewan parlimen maupun didewan undangan negeri atau dalam ertikata lain tidak tersalah pilih.

Arkib Blog