Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, September 16, 2011

Akta ISA: BN tumbang sebelum PRU-13 bermula

Dengan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) nampaknya kerajaan Barisan Nasional terus-menerus mematuhi kehendak serta tuntutan gila pihak Pakatan Haram. Terdahulu apabila kerajaan BN terpaksa tunduk dan akur dengan desakan demi desakan pihak tersebut untuk menghapuskan Peperiksaan dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah seluruh negara.

Kini Akta ISA pulak diruntuh demi memuaskan hati pihak Pakatan Pembangkang. Kerajaan BN tida sedar bahawa suara yang masih mahu agar ISA dipertahankan sebenar jauh lebih ramai dari suara yang menentangnya. Tetapi kenapa kerajaan BN harus tunduk kepada suara minoriti? Apakah suara kecil lebih berkuasa dari suara majoriti.

Kerajaan BN silap perhitungan dalam perkara ini. Kerajaan BN tidak sedar walaupun suara membantah Akta ISA seolah-olah lebih nyaring dan bingit mahu agar akta berkenaan dihapuskan tetapi bilangan mereka lebih kecil jika dibandingkan dengan suara senyap yang sentiasa menyokong akta ISA itu. Kenapakah kerajaan BN awal-awal lagi sudah menyerah kalah?

Kita lihatlah, apa lagi warisan peninggalan pemimpin yang terdahulu mampu dipertahankan oleh BN selepas ini? Yang baik sekalipun untuk generasi seterusnya kiranya BN tidak mampu untuk mempertahankannya apabila ditekan oleh pihak pembangkang pasti akan dihapuskan jua...

Arkib Blog