Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, April 11, 2009

Kabinet Baru: SNAP kecewa tiada tambahan jawatan menteri untuk Sarawak.

Selepas senarai penuh nama-nama menteri yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib diketahui oleh rakyat, reaksi segera dan perlahan dari rakyat keseluruhannya dapat dirasakan. Bukan hanya rakyat yang menyokong kerajaan saja memberi bermacam komen tentang kabinet baru itu, malah dari penyokong serta pemimpin pembangkang sendiri juga tidak ketinggalan untuk menyuarakan perasaan mereka antara suka dan kecewa.

Di Sarawak kini soal perlantikkan mengapa sedikit pemimpin dari negeri ini yang diberi jawatan sebagai Menteri Penuh jika dibandingkan dengan Sabah telah menjadi perbualan dimerata-rata tempat di Sarawak. Terbaru sebuah parti pembangkang negeri yang berpusat di Miri telah melahirkan rasa tidak puas hati mereka dengan jumlah jawatan yang diberi kepada Sarawak setelah mengambil kira kedudukan kuat BN adalah di negeri Sarawak. SNAP menerusi Presiden Parti itu iaitu En. Edwin Dundang Bugak telah menyatakan pendiriannya ketika ditemui wartawan akhbar Utusan Borneo semalam.

Berikut adalah sumber berita mengenai kenyataan Edwin itu yang saya perolehi dari ruangan tempatan muka surat 5 dalam akhbar Utusan Borneo keluaran Sabtu, 11 April 2009;

MIRI: Presiden Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) Edwin Dundang Bugak semalam melahirkan rasa kecewa kerana tiada tambahan untuk jawatan menteri dan timbalan menteri diberikan kepada Sarawak seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kabinet barunya Khamis lepas.

Beliau yang mengharapkan untuk menyaksikan pertambahan menteri dalam kabinet baru itu berkata Najib sepatutnya memberikan lebih daripada dua jawatan menteri penuh kepada Sarawak sebagai menghargai sokongan rakyat negeri ini kepada BN terutama pada pilihanraya umum yang lepas. "Perdana Menteri baru sepatutnya memberi portfolio tambahan sama ada menteri penuh atau timbalan menteri kepada Sarawak di atas sumbangan besar dalam memastikan kemenangan BN semasa pilihanraya umum Mac tahun lepas," katanya sambil menambah tanpa Sarawak dan Sabah, BN tidak mampu untuk menubuhkan kerajaan BN yang stabil di Kuala Lumpur.

Edwin berkata pemilihan anggota baru kabinet kali ini menunjukkan bahawa beliau(Najib) seolah tidak mengendahkan kepentingan sumbangan Ahli Parlimen(AP) BN dari setiap negeri khususnya Sabah dan Sarawak. "Dalam hal ini, sumbangan kedua-dua negeri dalam membantu mengekalkan pentadbiran BN perlu diiktiraf dengan melantik lebih ramai di kalangan AP untuk memegang jawatan penting di kabinet," katanya ketika dihubungi semalam.

Ujar Edwin, malah Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan kelmarin turut melahirkan kekecewaan berikutan ketiadaan nama Ahli Parlimen Serian, Datuk Richard Riot Jaem dalam senarai kabinet baru itu. "Sudah tentu saya sedikit kecewa, kita mengharapkan sekurang-kurangnya seorang lagi dilantik bagi memegang jawatan menteri atau timbalan menteri," katanya.

Katanya, jika Najib mahu kerajaan yang mantap dan stabil beliau tidak harus meminggirkan mana-mana negeri sebaliknya memberikan peluang sama rata kepada semua kaum untuk mentadbir negara ini.

Pada pendapat saya apa yang disuarakan oleh Presiden SNAP itu adalah rentetan daripada kenyataan yang telah diluahkan oleh Presiden SUPP semalam juga dalam akhbar Utusan Borneo. Jika dikira dari segi kedudukan parti SNAP dalam politik di Sarawak, parti itu dulu adalah sebuah parti dalam gabungan BN Sarawak namun oleh kerana telah mengalami krisis kepimpinan satu ketika dulu, maka parti itu telah dibatalkan pendaftaran oleh Pendaftar Pertubuhan(ROS) kerana gagal menjelaskan surat tunjuk sebab yang telah diserahkan kepada Presiden Parti SNAP ketika itu, iaitu Datuk Amar James Wong. Dan kini SNAP adalah sebuah parti pembangkang negeri.

Walau apapun yang telah dinyatakan oleh Presiden SNAP itu, apakah kenyataan yang beliau telah buat itu ikhlas serta mencerminkan perasaan sebenar rakyat Sarawak, kita sama-sama tunggu perkembangan seterusnya. Apakah Presiden SNAP itu sekadar berkata sedemikian hanya untuk menambat hati rakyat terhadap perjuangan pembangkang? Apakah mereka hanya menangguk di air yang keruh ? Pembangkang memang sentiasa mencari ruang yang ada untuk masuk mempengaruhi hati dan fikiran rakyat supaya membenci kerajaan.

Kabinet Baru: SUPP kecewa Datuk Richard Riot tidak disenaraikan.

Berikutan dengan rombakkan kabinet baru oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib dan pengumuman mengenainya telahpun dibuat pada Khamis, 09 April yang baru lalu serta majlis angkat sumpah memegang jawatan juga sudah dilangsungkan pada pagi Jumaat, 10 April 2009, maka banyak kita mendengar kalangan yang menyuarakan perasaan puashati dan setuju dengan perlantikkan yang telah diputuskan itu, namun dalam pada itu tentu masih ada lagi suara yang kedengaran menyatakan perasaan kecewa masing-masing berhubung dengan perlantikkan itu, lalu tampil dengan hujah-hujah tersendiri.

Oleh itu saya ingin berkongsi sedikit bahan dengan semua mengenai dengan ketidakpuasan hati Presiden SUPP, YAB Datuk Patinggi Dr George Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri Sarawak bila diminta mengulas tentang barisan kabinet baru itu sebagaimana yang telah disiarkan didalam akhbar Utusan Borneo(ruangan tempatan) muka surat 5 bertarikh Jumaat,10 April 2009. Kenyataan akhbar itu adalah seperti berikut;

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu Sarawak(SUPP)kecewa kerana Datuk Richard Riot Jaem tidak disenaraikan dalam rombakkan barisan kabinet pusat yang diumumkan semalam.

Presidennya, Datuk Patinggi Tan Sri Dr. George Chan meluahkan kekecewaannya semalam dan menegaskan perwakilan Sarawak dalam kabinet persekutuan tidak selaras dengan jumlah Ahli Parlimen(AP).

Dr Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, parti itu sudah lama menaruh harapan untuk meletakkan seorang wakil Bidayuh dalam kerajaan pusat.

"Dalam beberapa segi, saya gembira kerana SUPP mengekalkan beberapa jawatan, namun saya masih menaruh harapan kerana Riot telah menjalankan tugas yang sangat baik sebagai AP yang mewakili kawasan Bidayuh. "Beliau(Riot) seharusnya menduduki beberapa jawatan untuk membina hubungan baik dengan pihak persekutuan..,SUPP sangat kecewa," katanya ketika dihubungi semalam.

Dr Chan memberi jawapan yang jujur dan positif bila ditanya samada nama Riot turut disyorkan oleh parti dalam rombakkan tersebut.

Bila ditanya mengenai jumlah nama yang dikemukakan, beliau berkata:"Kita hanya berharap agar kita dapat melihat kaum Bidayuh di Sarawak diwakili dalam kabinet pusat. "Perwakilan kita dalam kabinet pusat tidak selaras dengan jumlah AP(dari Sarawak)," ujarnya lagi.

Riot tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan semalam. Tiga AP dari SUPP dikekalkan di dalam kabinet pusat apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan barisan kabinet baru selepas jam tiga petang semalam.

Mereka adalah Setiausaha penganjur Parti, Datuk Peter Chin yang dilantik sebagai Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dab Air, dan dua Naib Presiden Datuk Robert Lau(Timbalan Menteri Pengangkutan) dan Datuk Yong Khoon Seng(Timbalan Menteri Kerjaraya). Hanya Yong mengekalkan portfolio beliau sementara Chin sebelum ini menjadi Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi dan Lau sebagai Timbalan Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan ditukar ke portfolio baru.

Pada pandangan saya, apa yang telah disuarakan oleh YAB Dr Chan seperti yang ada diatas sememangnya masih kurang jelas, sebab sebelum dia menghantar nama-nama bagi mewakili parti SUPP sebagai menteri dan timbalan menteri di pusat untuk diserahkan kepada YAB Perdana Menteri, tentu sekali dia sudah faham mengenai jumlah kouta yang telah ditetapkan untuk sesebuah parti termasuk parti SUPP. Bagi saya sekiranya beliau betul-betul ingin melihat adanya wakil dari kalangan kaum Bidayuh berada di dalam kabinet pusat, maka beliau haruslah mengorbankan salah seorang daripada tiga menteri Cina SUPP itu agar ada laluan untuk Datuk Richard Riot dilantik ke jawatan tertentu didalam kabinet persekutuan. Dalam hal ini saya rasa walaupun keputusan ditangan Perdana Menteri tetapi pada hakikatnya memang Perdana Menteri akan menerima senarai nama menteri yang dicalonkan jika ianya hanya mencukupi kouta, misalnya seandainya kouta telah ditetapkan 3 orang untukSUPP dan nama yang diketengahkan juga 3 orang, maka Perdana Menteri akan menerima saja sebab tiada pilihan lain. Tetapi jika kouta diberi kepada SUPP 3, tapi Dr Chan syorkan 5 nama kepada Perdana Menteri untuk dibuat pertimbangan, maka tentu sekali ada pilihan..dan tentu sekali YAB Datuk Seri Najib akan meneliti semua latar belakang termasuk hal yang berkaitan dengan kepentingan kaum-kaum yang ada di Sarawak, sebelum memilih 3 orang daripada 5 orang itu tadi.

Itu adalah pendapat saya, jika anda setuju dan tidak setuju..komen anda bagaimana pula?

Arkib Blog