Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, November 30, 2009

Sudah terang lagi bersuluh...

Niat dan hasrat DAP untuk terus memijak kepala orang Melayu bukan hanya ditunjukkan ketika demonstrasi berjalan sambil memijak gambar ADUN Changkat Jering dan juga ADUN Behrang tetapi keinginan untuk melakukannya memang sudah lama terpendam didalam jiwa mereka dan hanya masa saja yang membolehkan perbuatan seperti itu dapat dilakukan.

Lihat saja di Singapura iaitu sebuah Pulau yang asal-usulnya memang hak milik kaum Melayu tetapi malangnya telah terlepas dari kekuasaan orang Melayu kerana sebab-sebab yang tertentu, maka sudah pasti kita dapat melihat bagaimana nasib yang telah menimpa orang-orang Melayu disana. Bagaimana layanan yang diberikan oleh Kerajaan Singapura terhadap mereka.

Soal memijak ini sememangnya adalah satu budaya dalam masyarakat DAP. Kita boleh melihat apa yang sedang berlaku di negeri Selangor, Menteri Besarnya orang Melayu tetapi semua kelulusan sesuatu perkara itu hanya akan berlaku setelah ditapis serta mendapat keizinan daripada DAP.

Begitu juga dengan apa yang telah berlaku selama 11 bulan di negeri Perak suatu ketika dulu, Menteri Besarnya juga orang Melayu tetapi segala keputusan berada didalam tangan DAP. Ini juga merupakan tindakan yang berunsur kepada perbuatan memijak kepala. Namun rakyat serta negeri Perak bernasib baik kerana dapat diselamatkan oleh Barisan Nasional lebih awal sebelum terus tenggelam bersama dengan segala penyelewengan.

Di Pulau Pinang jelas ketara bahawa kaum Melayu disana mula merasa tertindas dan semakin terpinggir. Dan semua ini terjadi berpunca daripada dasar yang diperjuangkan oleh DAP iaitu "Malaysian Malaysia" kononnya memperjuangkan kesaksamaan hak dikalangan masyarakat majmuk di Malaysia tanpa mengira latar belakang mereka dan hasilnya nanti kita akan dapat melihat keadaan dimana 'yang kaya akan terus kaya dan yang miskin akan terus miskin' dan begitulah juga "kaum yang kaya akan terus mewah dan kaum yang miskin akan terus hidup dalam kemiskinan."

Jadi apabila pagi tadi saya membelek-belek akhbar berbahasa Cina iaitu Sin Hew Daily News, melihat satu gambar yang terpamer dimuka hadapan akhbar tersebut dan setelah itu saya melayari pula internet lalu klik masuk ke blog Gerakan Anti PKR(GAP), saya juga melihat gambar yang sama dimana menunjukkan bagaimana aksi Lim Kit Siang serta anaknya Lim Guan Eng berjalan sambil memijak gambar tiga ADUN Bebas yang dulunya adalah sebahagian daripada Pakatan Pembangkang dan setelah melihat keadaan seperti itu menjadikan saya tidak merasa terkejut kerana saya berpendapat bahawa itulah sebahagian daripada gambaran yang menggambarkan watak dan matlamat DAP sebenarnya cuma mereka berselindung disebalik gelaran sebagai Yang Berhormat iaitu satu gelaran yang mengaburi pemikiran rakyat.

Adakah Ustaz Nasha 'Kolonel Mat' ?

Kalau dalam parti UMNO, mereka yang sering digelar dengan panggilan nama singkat sebagai Mat adalah bekas Setiausaha Agung UMNO yang juga bekas Menteri Penerangan iaitu Tan Sri Mohamed Rahmat(Tok Mat), Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan(Tok Mat) serta juga bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Muhammad Muhammad Taib(Mat Taib).

Manakala didalam PAS pula ada dua, dimana salah seorang diantara mereka adalah pengasas perkataan 'Al-Juburi' Mohamad Sabu(Mat Sabu) dan seorang ini adalah yang pro-kerajaan perpaduan hasil cetusan idea Presiden PAS Datuk Seri Abdul Haji Hadi Awang iaitu Timbalannya YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

Dalam isu kerajaan perpaduan nama Mohamad Sabu kurang terlibat tetapi nama Ustaz Nasharuddin Mat Isa memang popular sehinggakan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat mendesak agar Ustaz Nasha meletakkan semua jawatan dalam PAS dan masuk UMNO malah tak cukup dengan itu Nik Aziz meminta pula supaya Ustaz Nasha mengosongkan juga kerusi Parlimen yang didudukinya gara-gara dengan persetujuan Ustaz Nasha dengan cadangan kerajaan perpaduan itu.

Mungkin kerana dendam lama Nik Aziz terhadap Ustaz Nasha hanya disebabkan isu kerajaan perpaduan ini masih membara, maka sudah tentulah perasaan syak wasangka beliau belum lenyap sepenuhnya walaupun Ustaz Nasha sanggup pergi tundukkan kepala serta mencium tangannya selaku Mursyidul Am PAS atau Tok Guru sebagai memohon keampunan kononnya diatas keterlanjuran yang dilakukan iaitu menyokong idea kerajaan perpaduan.

Oleh itu, jika ada sesuatu yang berlaku seolah-olah bakal menggugatkan kepentingan yang berkaitan dengan kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Kelantan dan Mursyidul Am PAS maka sudah pasti Nik Aziz akan segera terbayangkan sesuatu bahawa berkemungkinan semua itu angkara Ustaz Nasha...

Arkib Blog