Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Oktober 05, 2012

Mana dia pemimpin Bumiputera Sabah/Sarawak dalam kabinet bayangan PR??

Tengok saja barisan jemaah menteri di dalam kabinet bayangan Pakatan Pembangkang, ada tak nampak muka-muka pemimpin dilantik oleh Anwar Ibrahim untuk mewakili suara kaum Bumiputera dari Sarawak dan juga dari Sabah? Tiada kan...yang ada cuma YB Chong Chien Jen, Ahli Parlimen Bandar Kuching.. itupun hanya mewakili kaum Cina Sarawak.

Dari Sabah, pemimpin yang dipilih untuk duduk dalam kabinet kerajaan Pakatan Haram itu adalah Datuk Yong Teck Lee, bekas Ketua Menteri Sabah dan dia juga bukan mewakili suara kaum Bumiputera dari Sabah melainkan hanya untuk menjaga kepentingan kaum Cina Sabah. Dalam kabinet nepotisme itu jelas keluarga yang berkuasa, bapa jadi Perdana Menteri, bini jadi Menteri Pelancongan manakala anak perempuan mereka jadi Menteri Wilayah Persekutuan.

Begitu juga dalam kabinet, bapa dan anak ada. Bapa jadi Menteri Dalam Negeri sementara si anak juga jadi menteri penuh dalam kabinet tersebut. Ini semua tak pernahpun berlaku dalam kepimpinan Barisan Nasional walaupun ia telah begitu lama memerintah negara Malaysia malah kerajaan BN sentiasa cuba untuk mengelak berlakunya perkara-perkara yang membabitkan keluarga di dalam kabinet atau jemaah menteri.

Arkib Blog