Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Januari 25, 2010

"Saya tidak cukup kacak untuk dia"~tapi dia cukup cantik untuk saya!

Ye lah, sekadar mengenang kata-kata seorang wakil rakyat peringkat Ahli Parlimen semasa diminta pengesahan samada benar ke tidak dia akan berlakon dalam filem "madu tiga"... 'mana butang baju aku Pah?,mana butang baju aku Pah?,mana butang baju aku Pah?

Ini kisah yang sudah berlalu dan cerita 'madu tiga' juga merupakan sebuah filem klasik arahan dan lakonan Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Anggota Dewan Rakyat bagi kawasan Parlimen Kinabatangan, YB Datuk Bung Mokhtar Radin pernah menepis soalan yang diajukan kepadanya berhubung desas-desus bahawa beliau akan bernikah dengan seorang pelakon jelita iaitu Zizie Ezette anak kepada pelakon drama Khaty Fauziah.

Untuk mengelak dari terus ditanya mengenai dengan isu itu, beliau dengan selamba menjawab pertanyaan awal wartawan dengan berkata "saya tidak cukup kacak untuk beliau" yang bertujuan untuk menafikannya walaupun perkara itu sememang benar akan berlaku.

Maka itulah manusia, kalau dalam Dewan semasa sessi soal jawab di Parlimen, bukan main lagi mahukan jawapan yang jujur, telus dan ikhlas daripada pihak kementerian bagi menjawab setiap soalan asal atau soalan tambahan yang dibangkitkan tetapi sendiri belum lagi jadi menteri baru saja ditanya oleh wartawan sudah menunjukkan ciri-ciri yang boleh memandu manusia kepada sikap yang tidak jujur dan ikhlas.

Sebagai wakil rakyat yang sentiasa mahukan ketelusan serta kejujuran, mereka yakni wakil-wakil rakyat haruslah berpegang kepada apa yang pernah mereka kata. Mereka tidak boleh mengharapkan rakyat akan faham sesuatu yang mereka lakukan adalah dibuat dengan alasan "atas kapasiti" kerana rakyat biasa tidak melihat itu semua tetapi rakyat biasa hanya tahu bahawa wakil rakyat adalah tetap sama dan sentiasa sebagai wakil rakyat 24 jam untuk tempoh selama 5 tahun sebelum Parlimen dibubarkan...

Arkib Blog