Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 07, 2010

PRK P212 Bandar Sibu: SNAP sah berpecah dua gara-gara Pakatan Pembangkang...


Akibat keputusan yang telah dibuat oleh Presiden SNAP iaitu Edwin Dundang yang tanpa merujuk terlebih dahulu kepada Majlis Tertinggi parti berhubung dengan kemasukan SNAP kedalam Pakatan Pembangkang baru-baru ini telah menambahkan lagi kemelut didalam parti berkenaan.

Kini, parti SNAP telah berdepan dengan perpecahan berterusan iaitu terbahagi kepada dua kumpulan dimana satu kumpulan yang diketuai oleh Presiden Parti baru masuk Pakatan Pembangkang manakala satu kumpulan lagi diketuai oleh bekas Ahli Parlimen Bintulu iaitu saudara Ting Ling Kiew yang telah menyuarakan pendiriannya bahawa kumpulan mereka akan tetap menyokong calon BN pada Pilihan Raya Kecil P212 Bandar Sibu nanti.

Bekas Ahli Parlimen empat penggal itu juga mendakwa bahawa keputusan Edwin untuk menyertai Pakatan Pembangkang baru-baru ini adalah merupakan keputusan peribadi beliau dan bukannya keputusan yang dibuat oleh SNAP sebagai sebuah parti.

Inilah yang sedang saya perhatikan, apabila semangat "16 September" itu telah meresap kedalam roh dan jiwa seseorang, maka keputusan bersama demi untuk kebaikan bersama juga sengaja cuba untuk dielakkan dan sudah pasti ianya tidak mampu untuk menghalang sesetengah individu itu dari meneruskan niat untuk mencapai sesuatu yang belum lagi akan kepastiannya...

PRK P212 Bandar Sibu: SNAP dulu lain dan SNAP sekarang lain...


Parti Kebangsaan Sarawak atau Sarawak National Party(SNAP) yang baru-baru ini telah disahkan telah menyertai sebuah pertubuhan yang tidak sah disisi undang-undang iaitu Pakatan Pembangkang dimana sebelum ini dianggotai oleh DAP, PKR serta PAS dan dengan kemasukan SNAP menjadikan kesemuanya empat.

Pengumuman mengenai kemasukan SNAP kedalam Pakatan Pembangkang telah diisytiharkan oleh Ketua Pembangkang di Parlimen iaitu Anwar Ibrahim dengan begitu megah dan bangga sambil memberi perakuan yang SNAP adalah salah satu daripada Parti yang telah terlibat secara langsung dalam peristiwa pembentukan Malaysia pada 16hb September 1963.

SNAP yang ditubuhkan pada tahun 1961 iaitu lebih kurang 49 tahun yang lalu dengan Pengerusinya yang pertama iaitu yang juga bekas Ketua Menteri Sarawak yang pertama mendiang Tan Sri Stephen Kalong Ningkan dan selepas itu jawatan presiden parti telah diserahkan kepada pengganti beliau iaitu bekas Timbalan Ketua Menteri Sarawak serta bekas menteri dalam kabinet Sarawak Tan Sri Datuk Amar James Wong Kim Min.

Dasar perjuangan SNAP pada asalnya adalah hampir serupa dengan asas perjuangan lain-lain parti yang telah wujud serta juga yang baru diwujudkan di Sarawak ketika itu seperti PAJAR, PANAS, PBB, SUPP dan lain-lain lagi iaitu untuk membela nasib rakyat, membebaskan negeri Sarawak dari kuasa penjajah serta sama-sama berhasrat untuk menjayakan sebuah impian satu Malaysia yang bersatu dengan Semenanjung Tanah Melayu dan Sabah supaya hasrat bersama untuk menjadikannya ke arah sebuah negara yang merdeka dan berdaulat segera tercapai.

Namun bak kata pepatah, 'ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.' SNAP sepertimana lain-lain parti juga tidak terlepas dari sebarang krisis baik yang bersifat sebagai krisis dalaman ataupun krisis kepimpinan.

Krisis kepimpinan di semua peringkat dalam SNAP bermula sebaik saja pengunduran Tan Sri Datuk Amar James Wong Kim Min dari pucuk kepimpinan parti iaitu setelah beliau mengambil keputusan untuk bersara terus dari arena politik dan bermula dari situlah krisis serta perebutan kuasa dari jawatan Presiden Parti hingga kepada jawatan-jawatan yang tertentu dalam SNAP berlaku dan berlarutan sehingga membawa kepada parti tersebut telah dibatalkan pendaftarannya oleh pihak Pendaftar Pertubuhan atau ROS.

SNAP terpaksa mengambil masa yang sangat panjang untuk memulihkan semula IMEJ parti itu setelah tercalar akibat kemelut tersebut namun sehingga kini keadaan tidak banyak berubah malah semakin parah apabila SNAP walaupun sebelum ini telah mempunyai seorang wakil dalam DUN Sarawak tetapi malangnya apabila wakil rakyat terbabit iaitu ADUN Engkelili YB Dr Johnical Rayong telah bertindak keluar parti dan menjadi ADUN bebas yang menyokong BN.

Jadi kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat Sarawak sendiri, kita tak perlu keliru dengan dakwaan atau kata-kata manis yang telah diucapkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu beliau berucap pada majlis penyertaan SNAP dalam Pakatan Pembangkang bulan lepas yang sengaja mengungkitkan kenangan silam bahawa mereka iaitu DAP, PKR dan PAS begitu berbesar hati serta bangga apabila menerima sebuah parti yang kononnya jelas telah terlibat secara langsung dengan pembentukkan Malaysia dulu.

Dulu memang iya. SNAP dulu dengan SNAP yang sekarang ini sangat jauh bezanya. Perjuangan SNAP pada waktu dulu berserta dengan barisan kepimpinannya punya hala tuju perjuangan yang teguh dan ini ternyata berbeza sama sekali dengan kepimpinan yang SNAP ada pada hari ini dan ianya memang tidak boleh disamakan lagi, dasar atau asas perjuangan yang dibawa tidak jelas serta memang sudah jauh berbeza dan ianya seolah-olah memberi gambaran bahawa SNAP tidak lagi mendukung kehendak sebenar rakyat Bumi Kenyalang secara keseluruhannya tambahan lagi setelah parti tersebut sanggup bersekedudukan dengan DAP, PKR dan PAS.

Arkib Blog