Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Julai 02, 2010

PKR berlutut depan Yahudi, PAS berlutut belakang DAP !


Berita mengenai kunjungan tiga hari ketua pembangkang YB DS Anwar Ibrahim ke Washington pada 23hb hingga 26hb June lalu untuk memohon keampunan sambil berlutut serta meminta maaf daripada tokoh-tokoh Yahudi Israel di Amerika Syarikat berhubung dengan perkataan sensitif bagi Yahudi "pencerobohan Zionis" yang digunakan oleh DS Anwar ketika memuncaknya bantahan terhadap kekejaman tentera komando rejim Islael ke atas konvoi kemanusiaan ke Gaza telah menjadi isu baru dalam politik Malaysia.

PAS melalui Ketua Dewan Ulama PAS Pusatnya iaitu YB Datuk Harun Taib telah bersuara mengenai perkara ini serta berkira-kira untuk meminta YB DS Anwar Ibrahim menjelaskan pendirian sebenar beliau berhubung dengan isu itu, tetapi malangnya apabila belum apa-apa lagi Datuk Harun Taib sendiri sudah menyatakan bahawa itu adalah tindakan peribadi DS Anwar Ibrahim dan PAS tak perlu bimbang. Apa jenis pemimpin macam ni, belum apa-apa sudah angkat bendera putih !

Apa kurangnya juga dengan sikap Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat dalam tuntutan yang hampir serupa sebelum itu iaitu apabila Nik Aziz telah "mencabar" Pengerusi DAP YB Karpal Singh agar membuktikan dimana tak betulnya konsep Islam yang dilaksanakan di Kelantan di bawah kerajaan PAS.

Begitu juga, belumpun sempat lagi YB Karpal Singh menyahut cabaran yang dikemukakan oleh Datuk Nik Nik Mat, Mursyidul Am PAS itu siang-siang sudah menyifatkan bahawa kenyataan YB Karpal Singh itu sebagai pendapat peribadi Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu saja dan bukan melibatkan DAP. Inilah bukti kelemahan yang paling nyata dalam perjuangan PAS, mahu bersuara sekejap tapi takut pula menanggung risiko apabila Datuk Nik Aziz sendiri setelah dia mencabar YB Karpal Singh kemudian dia sendiri pulak yang memintas cabaran yang dikemukakan oleh dia sendiri...

Arkib Blog