Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Oktober 26, 2009

Indonesia - Dimana ada perbezaan di situ tetap ada persamaan.

Gambar diatas adalah sejenis buah hutan yang dikenali sebagai Buah Keranji. Rasanya lemak manis dan masam tapi bukan lemak berkrim. Di Pulau Borneo tumbuhan pokok hutan ini banyak sekali boleh didapati terutamanya di beberapa tempat dalam negeri Sarawak, Sabah dan juga di Kalimantan Tengah serta Kalimantan Utara Indonesia.

Jika di negeri Sarawak, pokok keranji ini mudah untuk ditemui dikawasan berbukit-bukau seperti dalam bahagian Kapit, Sibu, Bintulu dan Miri terutamanya di Hulu Baram. Semasa musim buah keranji ini bermula, kita akan mudah untuk melihat ianya banyak sekali dijual terutamanya di Central Market di Sibu dengan harga lebih kurang RM3 untuk sukatan yang dikenali sebagai "kong" dan juga boleh didapati di pasar tamu di Bintulu dan sekitar Kuching namun agak jarang untuk ditemui dalam jumlah yang banyak dijual dibahagian Miri, Limbang ataupun di daerah Lawas.

Oleh itu saya harap jangan ada sesetengah rakyat dari negara tertentu yang akan menuduh pula Malaysia mencuri pokok Keranji dari negara mereka dan mereka harus faham bahawa sesuatu tumbuhan itu akan tumbuh tanpa mengira dia suka kepada negara tertentu atau tidak tetapi tetapi ianya akan tumbuh mengikut kesuaian tanah yang diperlukan oleh pokok keranji ini untuk tumbuh.

Gambar yang kedua ini pula sudah pasti semua orang tahu apa bendanya. Rama-rama dan ada juga orang menyebutnya sebagai kupu-kupu. Rama-rama terdapat dimana-mana saja dan unggas ini juga akan hinggap dimana saja tak kira bunga ataupun najis. Di Malaysia hidupan ini banyak sekali kita dapat lihat terutamanya ditaman-taman dan dimana-mana sajalah.

Ini juga saya harap tidak akan ada timbul lagi tuduhan Malaysia mencuri rama-rama sebab rama-rama atau kupu-kupu ini akan terbang kemana saja dia suka tanpa sesiapa yang akan mengawal pergerakannya. Jadi khasnya kepada sesetengah rakyat dari negara yang sangat suka untuk bertelagah pendapat tentang perkara yang remeh-temeh seperti ini, bukalah sedikit fikiran yang terlalu tertutup itu untuk melihat kepada perkara-perkara yang lebih daripada apa yang sedang mereka fikirkan.

Ini pula adalah gambar bunga reflesia. Bunga ini juga boleh ditemui dalam kawasan-kawasan hutan yang berbukit di negeri Sarawak dan juga di Sabah serta di pendalaman Kalimantan Utara Indonesia. Bunga ini juga sama seperti tumbuhan yang lain dimana ia akan tumbuh dikawasan yang cuaca serta tanahnya sesuai untuk bunga seperti Reflesia ini menghasilkan baka.
Malang sekali apabila bunga ini pula telah dijadikan sebagai modal atau bahan baru oleh sesetengah rakyat di Indonesia untuk terus menuduh Malaysia mengambil hak milik mereka. Mereka telah menuduh Malaysia mencuri bunga Reflesia ini yang dikatakan hanya ada di Indonesia.
Saya juga berharap agar mereka-mereka terutamanya segelintir rakyat di Indonesia yang masih lagi mahu memainkan bermacam-macam isu yang kadangkala jika kita fikirkan semula adalah paling bodoh untuk melayan karenah-karenah seperti itu maka adalah lebih baik sekiranya mereka itu dapat memahami bahawa didunia ini tiada yang berbeza itu tanpa persamaan. Sudah tentu kita kerap menemui persamaan akan ada dimana-mana, jadi wajarkah untuk kita bersengketa sesama kita hanya disebabkan terdapatnya persamaan didalam lingkungan kita.
Bendera parti UMNO juga tidak terlepas dari dijadikan sebagai isu oleh pihak-pihak yang sama di Indonesia. Bendera UMNO dikatakan sebagai telah ditiru daripada bendera kebangsaan Indonesia hanya disebabkan ada sedikit persamaan walaupun pada bendera UMNO ada simbol bulan penuh beserta dengan simbol kris tetapi kedua-dua objek itu tiada pada bendera Indonesia. Apalah.... benda-benda macam ini juga turut menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan mereka... hmmmmmm

Bagaimana pula dengan bendera Kerajaan Republik Rakyat Singapura diatas ? Apa reaksi daripada sesetengah rakyat Indonesia dengan perkara ini ? Bendera Singapura hanya dibezakan dengan logo anak bulan dengan logo lima butir bintang, tetapi jika kedua-objek itu ditiadakan bolehlah kita bayangkan bendera itu akan berubah seperti bendera negara mana... hmmmm

Gambar diatas ini adalah gambar bendera negara Monaco. Adakah ini bendera berkembar ? Kenapa ianya sama dan tidak ubah sama sahaja seperti bendera Republik Indonesia ? Jadi, siapa yang tiru siapa ? Apa pandangan sesetengah rakyat Indonesia mengenai bendera negara Monaco ini ? ...hmmmmmmmmm


Nah ! ...cuba kita lihat, kan sama saja bendera Indonesia dengan bendera negara Monaco... mengapa harus terjadi sedemikian... ? Protestlah !


Yang ini pula adalah gambar bendera negara Poland. Ini lagi teruk, merah disebelah bawah dan warna putih disebelah atas. Jika diterbalikkan bendera Poland ini sudah tentu sekali ianya 100% tak ubah seperti bentuk rupa bendera kebangsaan Indonesia... hmmmmmm
Jadi, apa lagi...bagilah jawapan kepada semua persoalan ini... mengapa sentiasa ada persamaan walaupun anda benci pada perbezaan ?

Arkib Blog