Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Oktober 07, 2010

DS Bakri Zinin & TS Musa Hassan didakwa hina Mahkamah ???


Semasa saya sedang leka mengikuti perkembangan terkini apa yang telah berlaku hari ini dalam negara melalui siaran Buletin Utama TV3, tiba-tiba saya tersentak dengan satu berita menyebut dimana Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini telah memerintahkan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin untuk menghadirkan diri di mahkamah pada 28 Oktober ini atas sebab kedua-dua mereka kononnya telah menghina Mahkamah.

Tindakan terhadap kedua-dua mereka itu diambil besar kemungkinannya berkaitan dengan penahanan semula dua bekas tahanan di Simpang Renggam Johor selepas mereka dilepas dan dibebaskan dari pusat tahanan tersebut yang menempatkan penjenayah berstatus kejam dan berbahaya. Mengikut laporan berita, seorang daripada tahanan itu ditangkap semula oleh pihak polis sejurus selepas beliau dibebaskan manakala yang seorang lagi yang dibebaskan sehari kemudian juga ditahan semula pada hari yang berikutnya oleh polis.

Bagi saya, penahanan semula oleh pihak polis terhadap mana-mana individu yang pada mereka berpotensi untuk menyumbangkan kembali kepada masalah jenayah di negara ini haruslah dihormati oleh semua pihak. Polis pasti mempunyai sebab-sebab tertentu kenapa mereka harus dan mesti menahan semula seseorang penjenayah yang walaupun telah dibebaskan dengan usaha dan bantuan peguam yang kononnya "pakar" dalam "meng'ayat'kan pihak berwajib bagi melepas dan membebaskan pelanggan mereka walaupun jelas tampak orang yang di bela merupakan satu ancaman kepada keharmonian negara dan ketenteraman masyarakat kita.

Saya bukan bermaksud untuk mempertikaikan apa-apa jua keputusan yang telah dibuat terutama sekali yang telah dibuat oleh pihak yang berwajib namun apabila memandangkan akan tanggungjawab yang terpaksa dipikul dan digalas oleh pihak PDRM dalam mereka untuk menunaikan kewajipan demi mengekal dan mempertingkatkan tahap keselamatan, keamanan dan kesejahteraan dalam negara mungkin tidak menjadi kesalahan bagi semua pihak untuk 'berpendapat' bahawa pihak polis harus ada 'kekebalan' disisi undang-undang kerana setiap tindakan yang mereka ambil sudah tentu bertujuan untuk membawa kebaikan kepada semua dan bukannya untuk memudaratkan keadaan yang sedia ada.

Kepada semua, saya rasa tiada kurangnya dan tiada lebihnya seandai kita mahu untuk menghargai segala jasa dan pengorbanan oleh pihak PDRM didalam menjaga keselamatan dan ketenteraman rakyat di negara ini dengan memberi ruang yang secukupnya untuk pihak PDRM menentukan sendiri bentuk tindakan apa yang patut dan tidak daripada kita asyik melayan perasaan hati diri sendiri yang sentiasa tidak pernah puas dengan sesuatu perkara yang akhirnya akan menyusahkan orang lain.

Di akhir tulisan ini saya secara peribadi ingin menyampaikan rasa penghargaan yang tinggi buat bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan yang pada pandangan saya selaku rakyat biasa ini adalah seorang Pegawai Polis yang sentiasa tegas, sangat berwibawa, sabar dan berhati-hati didalam setiap tindakan yang diambil serta juga kepada Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin beliau pada pengamatan saya juga banyak mewarisi sifat kerja Tan Sri Musa, tegas, berani, berhati-hati serta benar-benar "tidak teragak-agak' untuk bertindak jika keadaan sudah mengizinkan.

Sokongan padu dan kerjasama berterusan oleh semua pihak tak kira siapa kepada PDRM akan menjadikan negara kita Malaysia aman dan selamat untuk didiami dan dihuni...

Latheefa Koya 'langgar hak asasi manusia' menculik dan mengurung Rahimi Osman !!

Setelah saya membaca isi kandungan laporan yang telah dibuat oleh bekas Setiausaha 'Sulit' DS Anwar Ibrahim iaitu Rahimi Osman serta sebab musabab beliau membuat laporan polis berkenaan dengan perkara itu maka saya mendapati antara kesimpulannya ialah beliau sebenarnya pada hujung bulan June 2008 telah menjadi mangsa culik dan dikurung.

Perbuatan menculik dan mengurung mana-mana individu adalah satu perbuatan yang salah disisi undang-undang Malaysia dan mereka yang didapati telah melakukannya boleh didakwa di Mahkamah serta boleh dijatuhi hukuman penjara serta denda.

Yang menarik dalam kejadian menculik itu bukannya rakyat biasa yang tidak tahu itu ini tetapi adalah seorang yang berjawatan profesional iaitu seorang Peguam dan beliau adalah Latheefa Koya. Dan seorang lagi yang bersubahat dan terlibat didalam kes penculikan Rahimi Osman itu ialah rakan sebidang Latheefa Koya iaitu Saiful Izham Ramly juga seorang peguam.

Harap selepas ini akan ada lagi laporan polis dibuat oleh Rahimi Osman kerana beliau mungkin tidak sedar dalam isu ini telah berlakunya perlanggaran hak asasi manusia oleh Latheefa Koya dan Saiful Izham Ramly terhadap dirinya apabila beliau telah dikurung untuk beberapa hari di dalam sebuah bilik Hotel Quality dekat Shah Alam Selangor pada hujung bulan June 2008 lalu.

Arkib Blog