Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 01, 2009

RTM - Sekali Air Bah, Sekali Pantai Berubah.

Kekerapan badan penyiaran Kerajaan iaitu RTM dalam membuat sesuatu perubahan terhadap berbagai bentuk rancangan siarannya sejak kebelakangan ini...pada pandangan saya, jika ianya semata-mata adalah untuk menepati citarasa para penonton dan jika langkah sedemikian terus diamalkan saya percaya keyakinan penonton untuk mengikuti rancangan dari kedua-dua saluran TV1 dan TV2 pasti akan hilang dan lenyap suatu hari nanti.

Dari apa yang saya perhatikan, setiap kali Kementerian Penerangan mendapat menterinya yang baru maka setiap kali itu jugalah rancangan-rancangannya secara automatik akan bertukar-tukar, baik dari segi jadual waktu siaran, logo RTM itu sendiri, tajuk rancangannya dan yang lain-lain lagi. Sekarang saja kita boleh lihat seperti siaran berita nasional, berita wilayah dan bermacam-macam lagi jika dua tiga bulan yang lepas siaran untuk berita wilayah khas untuk Sarawak, Sabah serta negeri-negeri di Semenanjung jam 8.30 sehingga 9.00 malam, manakala untuk berita nasional jam 9.00 sampai jam 9.30 malam. Untuk berita bahasa Tamil jam 7.30 sampai 8.00 malam dan untuk berita dalam bahasa Mandarin dari jam 8.00 sehingga 8.30 malam.

Saya sebenarnya baru perasan bahawa, siaran untuk berita wilayah bagi Sarawak dan Sabah telah dialih waktu siarannya kepada jam 5.00 petang. Ini bermakna saya telah banyak kali terlepas untuk menonton siaran tersebut. Waktu untuk berita wilayah ini adalah tidak sesuai sekali, kerana pada waktu itu para penduduk bagi kawasan Sarawak dan Sabah masih bekerja dan tiada masa untuk mengikuti siaran berita yang disiarkan.

Mengenai rancangan "60 minit Bersama Menteri" saya pun memang agak keliru, apakah siaran itu telah ditamatkan atau apakah tajuk rancangannya saja yang ditukar. Tetapi jika ditukar, apakah nama baru bagi rancangan tersebut dan bilakah waktu siarannya?

Ada beberapa siaran baru yang diperkenalkan semasa YB Datuk Ahmad Sabree Cheek sebagai menterinya seperti "Di Luar Lingkungan bersama Syed Munawar", "Apa Kata Wanita", "Isu Semasa", "Blog di1". Diantara empat rancangan ini bagi saya hanya dua yang agak menarik untuk diikuti iaitu "Di Luar Lingkungan bersama Syed Munawar" tetapi host rancangan ini hanya memberi masa yang sangat terhad kepada penonton untuk memberi komen atau pendapat dalam erti kata lainnya tidak memberi peluang yang secukupnya kepada penonton untuk meluahkan apa yang ingin dijelaskan. Rancangan yang satu lagi adalah "blog di1" yang ketika ini sering disiarkan setiap malam Sabtu, dimana ianya tentu sekali menjemput blogger-blogger untuk diminta menjelaskan, menghuraikan dan sebagainya berkenaan dengan apa yang mereka telah mereka tulis dan terbitkan di dalam blog masing-masing. Bagi kedua-dua rancangan ini pula belum tentu lagi, apakah akan dikekalkan atau sebaliknya.

Sebenarnya ada sedikit persoalan yang bermain dikotak fikiran, apakah langkah-langkah yang telah dibuat oleh pihak Kementerian Penerangan dengan sering membuat perubahan terhadap program-program tertentu yang jika dikira dari segi usianya boleh dikatakan belum matang ini, adalah bertujuan untuk menarik minat penonton atau ingin menyaingi tv swasta iaitu TV3? Apakah pihak Kementerian tidak mahu menilai dahulu bagaimana penerimaan penonton terhadap rancangan-rancangan tersebut sebelum ianya ditukar ataupun dimansuhkan?

Jadi apa yang diharapkan kini ialah, apabila di bawah Menteri Penerangan yang baru yang mana kementerian ini juga telah digabungkan peranannya dengan beberapa kementerian yang dulunya mempunyai fungsi yang hampir sama, maka tiada lagilah perubahan demi perubahan dilakukan semata-mata untuk tujuan yang tidak begitu bermakna serta ianya hanya akan mengelirukan penonton sahaja. Untuk rekod, Menteri Penerangan yang baru ini iaitu YB Datuk Seri Dr Rais Yatim ketika pentadbiran YABhg. Tun Dr Mahathir dulu juga pernah menjawat jawatan yang sama di kementerian ini.

Arkib Blog