Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Disember 13, 2010

Mahkamah perkenal Konsep PLEA Bargaining untuk atasi kes tertangguh !

Sangat menarik dan rakyat Malaysia harus menyokong apa jua usaha yang sedang dilakukan kini oleh para Hakim di negara kita bagi mengurangkan terlalu banyaknya kes-kes yang tertunggak di Mahkamah.

Ketua Hakim Negara, YBhg Tun Zaki Azmi hari ini telah mengumumkan bahawa pihak Mahkamah dalam masa yang terdekat ini akan memperkenalkan satu tawaran khas kepada pesalah atau tertuduh yang mengaku bersalah terhadap tuduhan yang disebut ke atasnya sebanyak 50% melalui Konsep - PLEA Bargaining  yang mana jika seseorang pesalah itu dibicara di bawah seksyen yang memperuntukkan hukuman mati misalnya maka beliau haruslah terlebih dulu mengisi satu borang khas yang disediakan sebelum perbicaraan diteruskan.

Konsep ini bersifat terhad iaitu ianya hanya untuk pesalah yang terlibat dengan sesuatu jenayah untuk pertama kali dan bukannya mereka yang berulangkali melakukan jenayah dan bukan juga ditujukan kepada pesalah-pesalah yang masih enggan untuk dibicarakan di Mahkamah serta yang tidak jemu-jemu pula memfailkan bermacam-macam rayuan dan permohonan semata-mata bertujuan bagi mengelak dibicarakan tetapi ianya memang diilhamkan oleh Tun Zaki Azmi untuk pesalah-pesalah yang belum ada rekod jenayah sebelum ini.

Setakat inilah yang saya faham mengenai konsep PLEA Bargaining yang akan dilaksanakan oleh pihak Mahkamah tidak berapa lagi dan sebagai rakyat biasa saya boleh melihat ianya satu usaha yang sangat baik bagi mempercepatkan kes-kes yang berlambak-lambak di Mahkamah disamping untuk menjimat kos perbicaraan yang terpaksa ditanggung apabila terdapat kes-kes tertentu yang sengaja dilengah-lengah oleh pihak tertuduh sendiri misalnya kes liwat yang membabitkan Anwar Ibrahim yang kini telah menelan bukan sedikit jumlah untuk mengendalikannya.

Negara sekangkang kera memang terkutuk dari dulu sehingga sekarang !

Dalam sejarah, nama Singapura diambil bagi menggantikan nama bagi sebuah pulau yang sebelumnya lebih dikenali sebagai Pulau Temasek adalah disebabkan keadaan rupa bentuk tanah pulau berkenaan yang mirip dan hampir menyerupai kepala seekor singa betina.

Kalau tidak silap saya perubahan bagi nama Pulau Temasek kepada nama barunya iaitu Singapura terjadi selepas berakhirnya era pemerintahan kerajaan yang ditadbir oleh Parameswara iaitu sebelum kedatangan para penjajah di sebelah Asia Tenggara lagi.

Negara Pulau Singapura ini semua orang tahulah besar dia bagaimana iaitu negara kedua terkecil di dunia selepas negara Vatican di Rome Italy dalam benua Eropah. Kalau kita lihat secara keseluruhannya melalui peta dunia kita akan dapati amat sukar untuk melihat rupa Negara Singapura walaupun kita sebenarnya tahu kedudukannya dimana pulau berkenaan apabila kita merujuk kepada sebuah pulau kecil paling hujung di selatan Tanah Melayu atau Semenanjung Malaysia.

Singapura walaupun bentuk saiz negaranya jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan Malaysia namun namanya gah dan terkenal di seluruh dunia berbanding dengan Malaysia apabila ia terbukti sentiasa mara kedepan dalam berbagai bidang sehingga menjadikannya sebagai sebuah negara perindustrian yang paling maju berstatus metropolitan di sebelah Asia Timur ini bersama-sama dengan Jepun, China, Hong Kong dan Korea Selatan.

Tetapi itu semua adalah serba-sedikit berkenaan dengan sejarah serta pencapaian negara Singapura sebelum dan selepas ia memperolehi kemederkaan daripada penjajah British dan seterusnya setelah Singapura ditendang keluar dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965.

Kini Singapura terus bergerak ke depan tanpa melihat ke kiri atau ke kanan walaupun sekali-sekala terpaksa untuk menoleh semula ke belakang sebab ada dendam lama yang belum lagi mampu dilepaskan terhadap negara jiran tetangganya namun demikian langkah tetap harus diteruskan untuk mendapat lebih lagi dari apa yang telah mereka dapat sebelumnya walaupun terpaksa melukai hati dan perasaan jiran terdekat.

Inilah dia negara Singapura yang terkutuk, sanggup untuk "mengutuk dan menghina" negara jiran Asianya sendiri semata-mata kerana sudah terlalu takbur, bongkak, alpa serta sudah merasakan tiada lagi negara lain di Asia ini sehebat negara mereka tetapi malangnya apabila para pemimpin negara sebesar tanah sekangkang kera ini telah lupa bahawa apa yang sudah mereka miliki di waktu ini suatu masa kelak mungkin akan hilang jua sekiranya sikap kepura-puraan pemimpin mereka terus mereka amalkan dan terus mewarnai setiap urusan diplomatik antara Singapura dengan negara-negara jiran dan juga negara-negara serantau yang lainnya.

Dr. SPRM buat rawatan rutin walaupun jam 2 pagi !

Rawatan haruslah didapati dari para doktor sekiranya kita ada mengalami masalah kesihatan dan kita juga harus bersedia untuk menerima pemeriksaan daripada doktor-doktor tanpa mengira waktunya demi kesihatan kita sentiasa berada didalam keadaan yang normal atau selalu dijaga.

Rasuah adalah musuh negara. Elaklah diri dari terlibat dengan rasuah !

Arkib Blog