Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Februari 21, 2010

Nama 'Pekan Lachau' di Sri Aman Sarawak harus ditukar

Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak kini telah berada di Sarawak untuk mengadakan lawatan kerja selama dua hari mulai esok 22hb sehingga 23 hb February ke beberapa kawasan tertentu di Bumi Kenyalang sepertimana yang telah dijadualkan.

Jadual lawatan YAB Perdana Menteri kali ini ke Sarawak dikatakan terlalu padat kerana lawatan tersebut merangkumi kawasan-kawasan yang kebanyakannya terletak dibahagian pendalaman Sarawak dimana sistem pengangkutan utama masih bergantung sepenuhnya kepada laluan sungai.

Antara tempat yang akan menerima kunjungan Perdana Menteri kali ini ialah "Pekan Lachau" yang terletak didalam bahagian ke-2 Sarawak iaitu Sri Aman.

Jadi sempena dengan lawatan bersejarah oleh seorang Perdana Menteri ke pekan tersebut, diharap ada pihak yang dapat membuka mata untuk melihat ada sesuatu yang tidak kena pada nama pekan itu yang jika disebut maka bunyinya seolah-olah menghina orang disitu disamping orang yang bertamu di pekan yang berkenaan.

Sebelum ini nama bahagian kedua di Negeri Sarawak iaitu Simanggang boleh di tukar kepada Sri Aman sempena dengan perjajian damai serta perletakan senjata oleh pemimpin Parti Komunis Utara Sarawak, Bong Kee Chok dengan kerajaan Sarawak dibawah pimpinan Ketua Menteri ketika itu YABhg Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Ya'akub.

Begitu juga dengan nama Daerah Bintagor dalam bahagian Sarikei yang sekarang, jika dahulu ianya dikenali dengan nama Binatang dan ditukar sebagai Bintangor oleh Ketua Menteri YAB Pehin Sri Abdul Taib dikala beliau mula menjawat sebagai Ketua Menteri Sarawak awal tahun 1980an.

Sementara itu, kawasan Parlimen Tanjung Manis yang kini diwakili oleh YB Datuk Norah Tun Abdul Rahman sebenarnya nama asal untuk daerah berkenaan dulu yang ketika itu masih didalam kawasan Parlimen Rejang telah dikenali sebagai Tanjung Mani. Penukaran nama kawasan tersebut dari Tanjung Mani cuma ditambah dengan huruf "S" kepada Tanjung Manis juga telah dilakukan oleh YAB Pehin Sri Abdul Taib.

Perubahan nama untuk kawasan-kawasan tersebut terpaksa dilakukan mungkin disebabkan bunyi sebutannya kurang sedap untuk didengar dan seakan-akan bunyi mengejek serta lucah.

Bagi saya, jika nama bagi kawasan-kawasan yang saya sebut itu dapat diubah kepada nama yang agak elok untuk disebut dan tidak malu untuk didengar, mengapa tidak untuk Pekan Lachau ? Maka bubuhlah nama yang bagus sikit untuk pekan itu dan boleh juga dicadangkan nama-nama pahlawan Iban yang terkenal seperti Rentap, PW1 Kanang, Datuk Tawi Seli dan ramai lagi.

Taruhlah nama-nama yang boleh menarik minat pelancong agar mereka mempunyai keinginan untuk berkunjung ke sana dan saya rasa jika mereka kurang maklumat berkenaan dengan nama Pekan Lachau yang jelek untuk didengar saya fikir tentu para pelancong atau orang luar akan berfikir dua tiga kali sebelum mereka mengambil keputusan samada untuk terus menjejakkan kaki di pekan yang namanya agak pelik itu ataupun tidak.

Arkib Blog