Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Februari 22, 2010

Maulidur Rasul: Bumi Kenyalang tetap sambut tapi kenapa tidak Negeri Serambi Mekah ?

Perayaan sambutan Maulidur Rasul bagi memperingati hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhamad SAW yang disambut setiap 12 Rabiulawal tiap tahun oleh umat Islam seluruh dunia, pada tahun ini bakal disambut pada 26hb. February 2010 Masehi bersamaan dengan 12 Rabiulawal 1431 Hijrah dan jatuh pada hari Jumaat iaitu satu hari yang dianggap sebagai penghulu bagi segala hari.

Jika di Sarawak walaupun majoriti penduduknya bukan beragama Islam, namun sambutan tetap akan diadakan seperti biasa sebagaimana pada tahun-tahun yang lepas yang disambut di kesemua 11 Bahagian yang ada di negeri Sarawak dan begitu juga di semua daerah-daerah kecil yang terdapat dalam kesebelasan bahagian-bahagian utama dimana perarakan sebagai menandakan sambutan juga turut diadakan meskipun mereka yang beragama Islam di kawasan yang tertentu itu jumlahnya adalah sedikit jika dibandingkan dengan penduduk yang bukan beragama Islam yang ramai.

Perkara seperti ini adalah biasa bagi penduduk di Sarawak dan ianya tidak akan menjadi satu masalah kepada kaum lain yang berada di sekitarnya.

Tetapi apabila Negeri Kelantan Darul Naim dimana kebanyakkan penduduknya adalah orang Melayu dan lebih-lebih lagi ianya merupakan sebuah negeri yang mahu dikenali sebagai Negeri Serambi Mekah oleh para pemimpin PAS serta para pengikutnya telah dikatakan tidak akan menyambut perayaan yang tidak kurang pentingnya bagi umat Islam sebagai tanda kasih dan sayang kepada Nabi Muhamad SAW, dengan alasan yang hanya berpandukan kepada tafsiran-tafsiran oleh golongan ulama politik mereka saja dan ini telah menimbulkan tandatanya dikalangan umat Islam dari negeri-negeri lain di Malaysia terhadap langkah yang dibuat oleh Kerajaan Negeri Kelantan itu.

Walaupun kalau dilihat dari sudut sejarah perayaan itu sendiri, Maulidur Rasul dipercayai mula disambut oleh umat Islam dibeberapa daerah di Iraq dan di Syria sejak tahun 300 Hijrah. Ini bermakna ia hanya disambut selepas 300 tahun peristiwa hijrah Baginda dari Kota Mekah ke Kota Madinah atau 200 tahun selepas kewafatan Baginda, lalu ini bukanlah satu alasan yang boleh diguna oleh Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Nik Aziz untuk menafi hak rakyat Kelantan dari turut serta merayakan Maulidur Rasul seperti menganjurkan perarakkan-perarakkan sepertimana yang dilakukan oleh umat Islam di negeri-negeri lain di Malaysia.

Di Malaysia khususnya Malaya ketika itu iaitu sebelum pembentukan Malaysia dimana selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31hb. Ogos 1957 dan setelah Malaysia dibentuk dengan Sarawak serta Sabah turut bergabung dengan Tanah Melayu bagi menubuhkan Persekutuan Malaysia pada 16hb. September 1963 maka sambutan Maulidur Rasul telah mulai disambut secara rasmi dan besar-besaran setiap menjelang 12 Rabiulawal setiap tahun Hijrah.

Sangat pelik bagi saya apabila hanya beberapa amalan saja kita nampak bagaimana Menteri Besar Kelantan seakan berpura-pura merujuk kepada Nabi Muhamad sebagai panduan kononnya dalam tindakan tertentu oleh beliau dengan mendakwa itulah teladan yang diambil dari Baginda namun dalam lain perkara beliau dilihat seolah-olah cuba untuk mempertikaikan pula apa yang orang lain buat sebagai untuk memperingati peristiwa-peristiwa yang berkaitan dengan sejarah hidup Nabi Muhamad SAW sendiri iaitu saat mulai Baginda diputerakan seperti perarakkan Maulidur Rasul sehingga di saat Baginda wafat.

Bagi pandangan saya secara peribadi, adalah sangat sukar dan tentu mustahil bagi setiap orang dari kalangan manusia biasa dapat untuk mencontohi sepenuhnya sifat mulia serta keperibadian yang begitu tinggi yang dimiliki Nabi Muhamad SAW apatah lagi bagi seseorang yang terlibat sepenuh masa dalam politik yang ideologi, dasar serta perlembagaannya kadangkala boleh berubah dan diubah mengikut kesesuaian masa dan zaman.

Dan itulah yang saya nampak pada kebiasaan tindakan yang seringkali Menteri Besar Kelantan itu ambil, apabila sesuatu perkara itu beliau lakukan demi untuk kepentingan pihak beliau sendiri seperti PAS atau sesuatu perkara itu dirasa akan menyebelahi pihak PAS maka dengan selamba saja beliau akan kata semua itu menuruti sunnah Nabi tetapi sekiranya sesuatu itu tidak menguntungkan pihak beliau seperti yang kita sudah sedia maklum berkenaan dengan tentangan hebat daripada kaum Melayu Pulau Pinang terhadap pembatalan Perarakkan Maulidur Rasul di negeri tersebut oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng pada hari Jumaat ini, kita dapat lihat bagaimana reaksi kilat Datuk Nik Aziz yang jelas menyebelahi Lim Guan Eng sehingga sanggup menuduh orang Islam lain yang menyambut Hari Keputeraan Nabi Muhamad SAW sebagai meniru budaya orang Kristian yang setiap tahun menyambut Keputeraan Nabi Isa a.s pada Hari Krismas 25hb. Disember setiap tahun Masehi.

Apakah hanya kerana keinginan untuk menjaga dan mengejar kepentingan politik maka tanggungjawab sebagai seorang Muslim untuk memelihara kesucian agama turut diabaikan dan lebih parah lagi kenapa sanggup untuk menggadai maruah serta kesucian agama semata-mata hanya kerana untuk menjaga kerjasama politik dengan mereka yang tidak seagama walaupun cuma hanya dilihat seolah-olah selorong namun pada hakikatnya tidak seiya-sekata didalam hati ?

Arkib Blog