Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, September 17, 2010

Apabila Peguam 'menjenayah' siapa pula nak jadi Peguam Bela ?

Setelah Ketua Polis Selangor mengumumkan bahawa status siasatan polis terhadap kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya serta 3 yang lain 30 Ogos lalu iaitu satu kes pembunuhan yang paling kejam di dunia sebagai sudah selesai dan kini tibalah masanya untuk para penjenayah yang punya kedudukan didalam masyarakat, punya pendidikan tinggi, punya kerjaya yang tidak sesuai sama sekali dengan jenayah yang dilakukan mereka akan dihadapkan ke muka pengadilan di Mahkamah.

Persoalan yang pasti dan tentu akan berlegar difikiran sekarang ialah siapa diantara Peguam yang duduk didalam Majlis Peguam atau pun Peguam persendirian mahu atau sanggup untuk membela ke lapan-lapan penjenayah yang kini telah ditahan reman oleh pihak berkuasa.

Apakah ke lapan-lapan penjenayah itu masih dilihat sebagai masih ada hak untuk diberi pembelaan oleh masyarakat Malaysia dari segi undang-undang di negara ini memadangkan kezaliman yang dilakukan oleh mereka yang lebih kejam jika dibandingkan dengan mana-mana haiwan ganas di muka bumi ini ?

Haiwan seganas mana pun jika ianya membunuh ia setakat membunuh atau memamah serta memakan daging lawannya tetapi tidak sampai untuk membakar mayat lawannya sehingga tinggal menjadi debu...

Dan, dalam kes ini kita mahu melihat apakah tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh pihak Majlis Peguam dalam usaha mereka berdepan dengan karenah ahli-ahli mereka yang bermasalah di dalam pertubuhan mereka. Adakah Majlis Peguam akan menyalahkan pihak-pihak lain selepas ini atau menuntut digugurkan itu dan ini kepada pihak kerajaan...

Hukuman bentuk apakah yang wajar dikenakan kepada ke lapan-lapan penjenayah itu nanti sekira disabit dengan jenayah yang telah mereka lakukan ? Hukuman pancung ?, hukuman pasong ?, hukuman gantung ?, dicabut kuku kaki, tangan satu persatu ?, dipanggang atas bara api yang membara ?, disumbat ke dalam tong najis ?, dilempar kedalam sangkar singa, harimau dan buaya ?

Arkib Blog