Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Februari 18, 2012

Sabah akan hilang identiti jika berterusan meniru kebudayaan rakyat Sarawak

Ini menunjukkan pakaian tradisional rasmi masyarakat kaum Iban iaitu kaum terbesar di Bumi Kenyalang dan juga kaum Orang Ulu dari suku etnik Kayan & Kenyah di Sarawak yang telah diwarisi mereka sejak turun temurun daripada generasi terdahulu dan ianya hanya akan dipakai sewaktu mereka meraikan majlis tertentu yang diiringi dengan muzik sape serta tarian.


Ini pula merupakan tarian serta pakaian tradisional masyarakat terbesar di Sabah dari kaum Kadazan Dusun. Kesenian ini juga telah diwarisi oleh mereka daripada nenek moyang yang terdahulu. Pakaian atau costum yang digunakan jelas jauh berbeza dengan pakaian yang diwarisi oleh kaum Dayak di Sarawak.
 Tindakan kurang bijak pihak-pihak tertentu di Sabah yang terus mempromosi pakaian tradisional yang menyerupai dan juga betul-betul mirip seperti pakaian tradisional masyarakat Dayak dan juga Orang Ulu di Sarawak sebagai hak milik warisan budaya Sabah adalah suatu perkara yang sangat dikesali.

Andai ada yang pernah berkunjung ke Sabah terutamanya sejak tahun 2009 sehingga kini tentu anda akan mula perasan bahawa ada sesuatu yang tidak kena sebaik saja anda tiba di pintu masuk negeri Sabah apabila disambut oleh para penyambut tetamu yang berpakaian tidak mencerminkan budaya Sabah tetapi sebaliknya memakai pakaian tradisional yang biasa dipakai oleh masyarakat pribumi di Sarawak.

Dengan hiasan bulu burung ruai di kepala yang melambangkan kepahlawanan kaum Dayak di Bumi Kenyalang, penyambut tetamu terutama di pintu masuk seperti di lapangan-lapangan terbang utama di Sabah mahupun ketika berlangsungnya sesuatu program anjuran pihak tertentu di negeri berkenaan, mereka begitu bersahaja bergaya dengan pakaian tradisional yang sememangnya bukanpun diwarisi dari generasi sebelum mereka.

Bagi saya pula, Sabah yang terbukti mempunyai begitu banyak sumber-sumber pelancongan di mana ada di antaranya belum lagi diterokai dan diusahakan sepenuhnya oleh pihak kerajaan ataupun swasta adalah menjadi satu perkara yang amat pelik apabila mereka terpaksa menceduk budaya dari negeri lain demi untuk menarik minat pelancong luar agar terus berkunjung ke negeri Sabah.

Sebelum perkara ini berlarutan tanpa sebarang tindakan daripada pihak berwajib di Sarawak, adalah lebih baik bagi saya menyeru kepada menteri yang bertanggungjawab tentang kebudayaan dan juga pelancongan di Sabah iaitu Datuk Seri Masidi Manjun agar mengambil perhatian serius tentang hal sebegini kerana jika ianya dibiarkan saja dan tidak ditangani dalam semangat kejiranan pasti akan mendatangkan banyak kesulitan kepada kedua-dua negeri Sabah dan Sarawak pada masa hadapan terutamanya dalam isu budaya.

Demi kebaikan bersama, seruan saya kepada mereka yang berkenaan di Sabah, cukuplah. Harap di masa-masa yang akan datang, Sabah harus menampilkan budaya tradisional yang unik rakyatnya sendiri tanpa perlu meniru atau mengambil elemen budaya rakyat Sarawak semata-mata untuk meningkatkan lagi industri pelancongan di negeri Sabah.

Masyarakat di Sabah seperti kaum Kadazan, Bajau, Rungus dan sebagainya tentu memiliki pakaian atau budaya tradisi mereka masing-masing maka gunakanlah ia supaya menjadi aset penting bagi industri pelancongan negeri di samping untuk memperkenalkan terus Sabah kepada pelancong seluruh dunia.

Video: Tauke BABI perlekeh Islam depan pemimpin PAS!!!Apa sudah jadi dengan PAS?

Senang-senang saja orang bukan Islam bercakap menyentuh soal "iman dan akidah" seseorang penganut Islam di hadapan mereka, bukannya ditegur malahan disambut pula dengan tepukan serta gelak ketawa.

Apakah hak apek Cina tua itu mempertikaikan iman atau kepercayaan Datuk Dr. Hassan Ali dalam Islam? Soal iman adalah urusan Datuk Dr. Hassan Ali dengan Penciptanya dan bukan tugas apek Cina tua itu untuk mempersoalkannya.

Apek Cina tua ini harus disedarkan bahawa selagi beliau masih bergelumang dengan daging BABI maka selagi itulah dia tidak berhak mencampuri sebarang urusan orang Islam dan selain itu sekiranya beliau telah diberikan hidayah dengan memilih Islam sebagai pegangan hidup maka beliau juga perlu diberi kesedaran agar mengelak dari sifat suka bermuka-muka dan melakukan fitnah.

Harap perkara seumpama itu tidak akan berlaku lagi selepas ini. Demi perpaduan serta keharmonian kaum di negara ini, setiap masyarakat yang terdiri daripada berbagai latar belakang adat resam, budaya serta kepercayaan maka hendaklah belajar untuk menghormati sensitiviti agama kaum lain.

Begitulah juga dengan apek Cina tua itu, tak usahlah dia menyibuk pasal Datuk Dr. Hassan Ali. Biarkan Datuk Dr. Hassan dengan kerjanya untuk kebaikan Islam anutan beliau dan apek Cina tua itu buatlah kerjanya sendiri, lagi ada faedah buat dia sekeluarga.

Berapa juta RM untuk Anwarael beli bekas-bekas Ahli Parlimen BN ?

Bekas menteri dalam kabinet Tun Dr. Mahathir Mohamad serta Tun Abdullah Ahmad Badawi ini adalah merupakan antara individu yang sering dikatakan oleh bekas Perdana Menteri ke-4 yang terlibat cuba untuk menjatuhkan beliau sepertimana yang berlaku dalam insiden tahun 1987 dan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir ini juga merupakan mereka yang berada di dalam kumpulan atau "Team B" yang diketuai oleh Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah juga disertai oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tan Sri Syed Hamid Syed Albar, Datuk Seri Rais Yatim serta beberapa nama lain lagi.

Ketika berada di dalam kabinet pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu di saat-saat akhir persaraan bekas Perdana Menteri itu, Tan Sri Syed Abdul Kadir Sheikh Fadzir telah dilantik sebagai Menteri Kebudayaan, Kesenian & Pelancongan Malaysia iaitu dua fungsi kementerian yang digabungkan menjadi satu sewaktu satu rombakan kabinet terakhir dilakukan era Tun Dr. Mahathir. Dan beliau masih lagi memegang jawatan itu selepas peralihan kuasa dari Tun Dr. Mahathir kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ketika kerajaan berada di dalam kepimpinan Tun Abdullah, sekali lagi rombakan kabinet dilakukan dan kementerian yang terlibat di dalam rombakan kali pertama pentadbiran Tun Abdullah itu adalah kementerian yang baru diterajui oleh Tan Sri Syed Abdul Kadir tetapi bukan beliau ditukar tetapi kuasa beliau dikurangkan apabila kementerian yang baru diwujudkan oleh bekas Perdana Menteri yang baru bersara ketika itu telah dipecah oleh Tun Abdullah yang baru mengambilalih jawatan dan Tan Sri Syed Abdul Kadir dilantik sebagai Menteri Penerangan Malaysia.

Tidak dapat dinafikan bahawa ketika menjawat jawatan di kementerian yang baru digabungkan menjadi satu iaitu Kebudayaan, Kesenian yang disatukan dengan Pelancongan kewibawaan serta kecemerlangan Tan Sri Syed Abdul Kadir dalam menerajui kementerian berkenaan memang ketara sekali cepat meningkat dimana ketika itu beliau nampak sangat kreatif dalam tugasnya untuk menarik ramai pelancong asing berkunjung ke Malaysia apabila bersungguh-sungguh mewujudkan berbagai program kebudayaan serta kesenian masyarakat majmuk di negara ini untuk dipamerkan kepada masyarakat luar.

Di saat-saat kemasyuran beliau memimpin kementerian berkenaan, bagaimana Tun Abdullah tetiba boleh mengambil keputusan untuk memecahkan kementerian yang diketuai oleh Tan Sri Syed Abdul Kadir itu menjadi dua. Semasa rombakan kabinet itulah usaha Tan Sri Syed Abdul Kadir terbantut untuk terus mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan terbaik rantau Asean ini apabila hanya diberi tugas memimpin Kementerian Penerangan Malaysia oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi. Kementerian tersebut nyata telah menyekat serta tidak membolehkan lagi Tan Sri Syed Abdul Kadir untuk meneruskan usahanya menyuburkan industri pelancongan di negara ini.

Mungkin kecewa dengan tindakan Tun Abdullah Ahmad Badawi itu telah mendorong Tan Sri Syed Abdul Kadir membuat keputusan berundur dari kabinet Pak Lah ketika itu dan beliau telah meletak jawatan di saat Malaysia masih tercari-cari sentuhan seseorang yang sangat kreatif dalam menarik minat rakyat luar melancong ke dalam negara yang mampu menawarkan berbagai-bagai produk pelancongan yang hebat kepada pelawat.

Tetapi itu semua kini hanya tinggal kenangan. Kesilapan masa lampau sebenarnya telah mengakibat kerugian berterusan buat negara. Tan Sri Syed Abdul Kadir Sheikh Fadzir kini sudah berada di atas pagar. Dia bila-bila masa saja boleh terjun ke sebelah mana yang beliau suka. Kepimpinan Datuk Seri Mohd. Najib seboleh dulu lagi tidak salah kiranya melantik beliau sebagai Penasihat Khas untuk Kementerian Pelancongan Malaysia sebab menteri-menteri yang dilantik ke kemeterian berkenaan selepas beliau seperti Datuk Seri Azalina Othman, Datuk Seri Dr. Leo Micheal Toyad dan sekarang Datuk Seri Ng Yen Yen nyata bukan mereka yang layak untuk memimpin kementerian itu.

Arkib Blog