Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, November 15, 2009

Jika benar tidak bersalah, kenapa tawar RM5j untuk tutup kes ?

Sekiranya benar Penasihat Parti KeADILan Rakyat, Penasihat EkonomiRM1 Negeri Selangor, Ketua Pembangkang di Parlimen yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh telah mengarahkan Datuk Soh Chee Wen untuk menawarkan kepada Mohd. Saiful Bukhari Azlan wang berjumlah RM5 juta agar menarik balik dakwaan liwat yang telah dibuat oleh Saiful terhadap bekas majikannya itu.

Apakah yang akan kita semua dapat jangka daripada perkara seperti ini ? Sudah tentu banyak persoalan yang berlegar didalam pikiran kita apabila timbul dakwaan seumpama itu. Kita pasti akan tertanya-tanya, "seandainya Anwar memang tidak bersalah dan telah menjadi mangsa konspirasi oleh pihak-pihak yang tertentu sebagaimana yang beliau sendiri sering katakan, jadi kenapa perlu untuk beliau membazirkan wang yang sebegitu besar jumlahnya hanya untuk menutup kes itu daripada dibicarakan ?

Tetapi apabila wujudnya keadaan tawar-menawar supaya pihak yang menuduh menarik balik laporan yang telah dibuat berkaitan dengan kes liwat itu dengan habuan wang berjumlah RM5 juta akan diberikan jika bersetuju berbuat demikian, maka semakin nampak jelaslah bahawa memang ada sesuatu yang tidak kena pada Anwar dan dalam ertikata lainnya bahawa tindakan beliau itu seolah-olah menggambarkan yang dia memang melakukan perbuatan itu. Jika tidak masakan sanggup menawarkan wang sebanyak itu semata-mata mahu kes itu digugurkan. Kenapa tidak teruskan slogan "Lawan Tetap Lawan" ?...

Anwar tawar RM5j kepada Saiful ???

Saya baru terbaca satu berita yang mengejutkan dari artikel dalam blog di http://www.anwaraidc.com yang telah menonjolkan cerita mengenai Penasihat Parti KeADILan Rakyat(PKR) yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen YB Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan Datuk Soh Chee Wen untuk memujuk mangsa Lee Watch iaitu Mohd. Saiful Bukhari Azlan agar menerima wang tawaran sebanyak RM5 juta bagi menarik balik laporan serta tuduhan liwat yang telah dibuat oleh Mohd. Saiful ke atas Anwar kepada polis dan juga di Mahkamah.

Jika benarlah semuanya itu akan ataupun mungkin akan berlaku, adalah sangat diharapkan supaya pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) segera membuat pemantauan terutamanya terhadap pihak yang menawar, pantau gerak-geri mereka dari masa ke semasa. Sama juga seperti kes Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat yang telah diberi pakej sebanyak RM65,000.00 untuk menunaikan fardu haji ke Mekkah semuanya harus disiasat lebih-lebih lagi apabila individu yang melakukannya adalah mereka yang terdiri daripada para pemimpin rakyat.

Arkib Blog