Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Oktober 04, 2010

Berdepan cabaran ketenteraman awam: KDN wajar ada Menteri baru !

Pada pendapat saya, sekiranya mereka-mereka yang sengaja menimbulkan perkara yang akhirnya akan menjadi masalah kepada keamanan, ketenteraman, kesejahteraan serta keselamatan negara dibiarkan saja bertindak mengikut selera mereka tanpa tindakan yang paling tegas diambil untuk menghalang sudah memang ianya akan menjejaskan usaha yang dilakukan oleh pihak kerajaan sendiri serta pihak-pihak lain untuk membentuk masyarakat majmuk yang bersatu-padu dan boleh hidup rukun damai dalam kepelbagaian.

Dalam isu Namewee misalnya, jika beliau dibiar terus dengan cara dia yang suka menimbulkan berbagai kontoversi dengan tidak memperdulikan kesannya terhadap perpaduan dan hubungan antara kaum di negara ini adakah Kementerian Dalam Negeri dibawah DS Hishamuddin Tun Hussein dapat memberi jaminan yang perbuatan Namewee kelah tidak akan menggugat keadaan yang stabil didalam negara dan dalam bentuk apakah jaminan seumpamanya boleh dipercayai mampu untuk mengekalkan keamanan yang sedia ada.

Walauapapun, mau tidak mau, saya ingin menyatakan pendapat bahawa Kementerian Dalam Negeri harus diterajui oleh individu yang tegas dan berani atau dalam ertikata lainnya KDN wajar berketuakan seorang menterinya yang baru, yang tidak 'teragak-agak' dalam menunaikan tanggungjawab beliau selaku seorang menteri yang telah diamanahkan untuk menjaga hal ehwal keselamatan dalam negara.

Berbalik kepada isu yang telah ditimbulkan oleh Namewee, jelas sudah DS Hisham ternyata telah gagal menjalankan kewajipan beliau di KDN apabila beliau sekarang ini dilihat lebih suka mengambil sikap mendiamkan diri daripada menggunakan kuasa yang ada pada beliau untuk memperbetulkan keadaan apabila berdepan dengan isu-isu sensitif yang sengaja ditimbulkan oleh puak-puak yang tidak bertanggungjawab.

YABhg Tun Dr Mahathir semakin sihat di Australia... PKR semakin tenat di Malaysia !

Seluruh rakyat Malaysia tentu rasa lega dan bersyukur apabila menerima berita yang memaklumkan bahawa YABhg Tun Dr Mahathir Mohamd kini semakin pulih dan sihat sejak dimasukkan di Hospital Epworth Melbourne, Australia beberapa hari yang lalu akibat selsema dan batuk atau jangkitan di dada.

Saya secara peribadi sebenarnya sentiasa mendoakan Tun agar segera sembuh dan berharap beliau selalu sihat sejahtera hendaknya seperti sediakala, sentiasa memberi pandangan serta nasihat yang sememangnya amat berguna kepada seluruh rakyat Malaysia.

Apa yang sangat menyakitkan hati tatkala Tun Dr Mahathir sedang menerima rawatan di Australia ialah kenyataan yang amat kurang ajar serta sangat biadap oleh calon Timbalan Presden PKR yang sekarang Naib Presiden PKR, YB sdra Azmin Ali yang jelas telah mempersendakan keadaan kesihatan Negarawan itu sebagai "individu yang tersungkur" di Australia.

Sebagai seorang pemimpin parti politik sepatutnya YB Azmin Ali lebih bertanggungjawab dengan terlebih dulu mengambil kira perasaan ahli keluarga Tun Dr Mahathir iaitu disaat mereka sedang berdepan dengan masalah kesihatan Negarawan itu. Andai beliau enggan mendoakan Tun supaya segera sembuh memadailah untuk beliau tidak mempergunakan nama Tun Dr Mahathir serta PERKASA dijadikan sebagai bahan kempen bagi menarik perhatian perwakilan supaya mengundi beliau.

Tetapi tidak apa, sebab apa... kita dapat berita gembira yang memberitahu Tun Dr Mahathir sudah semakin sihat dan bermakna Tun akan cepat sembuh dan nasib PKR, nasib para pemimpin PKR yang bertanding pula setiap hari kita sudah tahu...siapa yang kalah dan siapa yang tersungkur, siapa yang menumbuk, siapa yang masuk hospital, beberapa laporan polis sudah dibuat, penipuan undi, pengundi hantu dan bermacam-macam lagi kejadian yang mewarnai pemilihan PKR kali ini dan itu semua adalah petanda bahawa PKR sebenarnya yang ramai individu-individu tertentu didalamnya yang telah dan akan tersungkur nanti...dan mungkin YB Azmin Ali sendiri juga akan rebah...

RPK & DSAI bersandiwara di London lah ! ..mana Interpol ?

Pihak berkuasa Malaysia sudah lama berusaha untuk menjejaki akan kedudukan dimana Raja Petra Raja Kamaruddin (RPK) bersembunyi setelah beliau beberapa kali gagal hadir di mahkamah bagi perbicararaan fitnah beliau terhadap isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansur yang dituduh beliau turut terlibat didalam kejadian pembunuhan wanita Monggolia, Altantuya Sharibu beberapa tahun yang lalu.

Untuk membantu mengesan RPK yang berada di luar negara setelah disedari berjaya menyusup keluar dari Malaysia melalui Thailand dan destinasi beliau tuju adalah London dan juga dipercayai dia sudahpun berada disitu maka pihak PDRM sudahpun memohon kerjasama daripada polis antarabangsa atau Interpol bagi tujuan menahan Raja Petra Kamaruddin.

Difahamkan bahawa pihak Interpol telah bersetuju untuk membantu pihak berkuasa Malaysia dan sudi menjalinkan kerjasama dalam usaha untuk mencari tempat dimana Raja Petra bersembunyi.

Hari ini, akhbar Utusan Malaysia telah melaporkan bahawa Raja Petra mengancam untuk tidak lagi menyokong perjuangan Pakatan Pembangkang sekiranya ketiga-tiga parti yang berada didalamnya iaitu DAP, PKR dan PAS masih gagal menunai segala janji yang pernah dibuat pada PRU ke-12 walau sudah berjaya memerintah lebih dua tahun 4 negeri yang mereka tawan ketika PRU itu.

Peringatan daripada Raja Petra itu dilaporkan telah disuarakan oleh beliau pada Sessi Dialog bersama rakyat Malaysia di London yang mana sessi itu dilaporkan turut dihadiri oleh Ketua Pembangkang juga Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Itu semua hanyalah cuma sandiwara Anwar, Raja Petra serta PKR untuk mengalih perhatian rakyat yang kini masih bertumpu dan melihat kepada masalah teruk dalam PKR waktu ini terutamanya kejadian-kejadian yang telah berlaku disepanjang berlangsungnya mesyuarat pemilihan cabang-cabang PKR sejak beberapa hari yang lalu.

Yang pelik dan menjadi persoalannya disini bagi saya ialah, bagaimanakah sudah dengan status siasatan serta kerjasama yang telah dijalinkan oleh pihak polis Malaysia dengan pihak Interpol setakat ini ? Apakah siasatan itu serta risikan mereka ke atas Raja Petra masih berjalan atau sudah dihenti ?

Yang herannya juga, bagaimana mereka yang namanya sudah disenarai sebagai individu yang dikehendaki oleh pihak berkuasa seperti Raja Petra boleh pula bebas hadir diforum-forum serta berucap didepan tetamu yang bijak-pandai yang juga turut dihadiri oleh seseorang yang masih dalam jaminan undang-undang serta masih lagi terikat dengan kes tertangguh di mahkamah Malaysia ?

Mesyuarat PKR yang huru-hara di seluruh Malaysia !

Selepas berlalunya 16 September 2010, maka bermesyuaratlah Parti KeADILan Rakyat untuk memilih pemimpin-pemimpin baru bagi cawangan atau sekarang mula dikenali sebagai peringkat cabang dalam menentukan siapa yang akan menjadi ketua cabang yang kelak akan membantu pemimpin atasan PKR untuk meneruskan angan-angan mereka bagi menduduki pusat Pentadbiran negara di Putrajaya.

Tetapi malang sekali, belum apa-apa lagi...baru saja mengadakan mesyuarat peringkat cabang namun PKR sudah memperlihatkan kepada seluruh penyokong mereka serta rakyat Malaysia juga bahawa Parti KeADILan Rakyat sebenarnya tidak menggambarkan bahawa perjuangan mereka selari dengan nama parti itu walau telah membubuh perkataan 'ADIL' pada parti mereka apabila berlakunya keadaan huru-hara yang mengakibatkan kekecohan dan pergaduhan di hampir kesemua cabang yang mengadakan mesyuarat setelah adanya aduan mengenai berlakunya penipuan undi, undi hantu dan sebagainya yang sepatutnya tidak terjadi didalam sebuah parti yang kononnya memperjuangkan 'demokrasi tulen.'

Baling kerusi, tendang meja, baling karipap, pecah cawan, tumbuk menumbuk, tampar menampar, serang menyerang, pertikaman lidah jangan cerita lagi, tuduh orang ini, tuduh orang itu atau pihak lain yang bertanggungjawab terhadap apa yang sedang berlaku dalam PKR sekarang sudah seperti adat dan tradisi para pemimpinnya untuk menyelamatkan diri masing-masing setelah merasakan diri mereka kian tersepit dalam isu dan masalah yang semakin bertimbun didalam PKR kini.

Arkib Blog