Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, April 10, 2009

Kabinet Baru: Sabah DiDahulukan.Sarawak DiPerkecilkan.Semenanjung DiPertaruhkan.

Sesuai dengan tajuk diatas, saya berpendapat pembentukkan kabinet baru Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak yang dibarisi oleh separuh muka baru dan sebahagian lagi muka lama hanya sebagai satu percubaan awal samada beliau akan berpuashati dengan mutu perkhidmatan mereka atau sebaliknya. Jika sebaliknya, maka rombakkan baru akan dibuat dan ini bermakna kedudukkan para menterinya akan distruktur semula.

Namun apa yang saya lihat daripada senarai jemaah menteri yang dilantik itu sebenarnya seperti medahulukan kepentingan Sabah dalam banyak hal. Contohnya, Kementerian Perladangan, Perusahaan dan Komoditi sepatutnya harus dikekal untuk Sarawak memandangkan bidang pertanian dan perladangan sudah menjadi keutamaan kepada penduduk Sarawak serta para pemimpin kerajaan negeri. Walaupun Sarawak mendapat 8 jawatan sebagai timbalan menteri dan 2 sebagai menteri penuh, tapi ianya tidak memadai jika diambil kira perbandingan antara yang di perolehi Sabah yang diperuntukkan 4 jawatan menteri penuh serta 5 jawatan timbalan menteri. Jika kita imbas kembali pencapaian Sabah berbanding dengan Sarawak ketika pilihanraya umum yang ke-12 pada mac 2008 yang lalu, peratusan undi yang BN Sabah perolehi hanya 1.62% manakala BN Sarawak penyumbang 4.14%, UMNO 29.59%, MCA 10.21%, MIC 2.21%, Gerakan 1.99%. Berpandukan kepada semua angka yang tersebut itu, maka disitulah saya melihat kelebihan telah diberikan kepada Sabah.

Mengenai senarai nama-nama menteri dan juga timbalan menteri dari Sarawak yang telah dilantik, sepatutnya mereka yang terbukti telah menunjukkan prestasi yang kurang memuaskan atau yang tidak cergas sama sekali pada sesi yang terdahulu haruslah digugurkan dan digantikan dengan calon-calon lain yang lebih berkeupayaan serta berwibawa tinggi. Semua itu kita boleh ikuti ketika mereka menjawab soalan-soalan tambahan atau lisan oleh ahli-ahli parlimen baik dari kerajaan sendiri ataupun dari pembangkang. Dari situ kita dapat mengukur serta menilai sejauh mana kemampuan mereka duduk dikementerian tertentu dalam memenuhi kehendak orang ramai dan menyelesai sesuatu masalah yang telah disuarakan.

Dari segi pembahagian jawatan menteri serta timbalan menteri dari Sarawak yang dilantik kita dapat melihat ada wakil dari kaum tertentu yang dibagi lebih, ada yang dibagi 1 jawatan, ada yang dapat 2 dan ada yang langsung tidak mempunyai wakil dalam kabinet baru Perdana Menteri. Dari Sarawak masyarakat Iban mendapat 1 menteri penuh dan 3 timbalan menteri, Melayu Sarawak 2 orang dilantik sebagai timbalan menteri, Melanau Australia 1 orang sebagai timbalan menteri Pelancongan, Cina Sarawak 1 orang menteri penuh manakala 2 orang timbalan menteri dan kaum minoriti Kenyah 1 orang diberi jawatan sebagai timbalan menteri. Kaum Bidayuh yang merupakan kaum keempat terbesar di Sarawak langsung tidak mendapat tempat dalam barisan kabinet baru kali ini. Lain-lain kaum peribumi di Sarawak tiada wakil dalam kabinet baru ini.

Arkib Blog