Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Ogos 02, 2009

MB Selangor-Khalid salahguna masa ketika MMRR-218 di Kuching, Sarawak.

Nak dijadikan satu cerita, apabila Menteri Kemudahan Awam Sarawak, YB Datuk Amar Awang Tengah bin Awang Ali Hassan mendakwa ketika dalam tempoh selama lima hari berturut-turut bahawa Menteri Besar Selangor Darul Ehsan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim seringkali tidak hadir didalam majlis-majlis rasmi yang melibatkan Raja-Raja diadakan.

Yang menjadi persoalannya ialah, dalam tempoh selama lima hari itu sememangnya Tan Sri Khalid telah berada di Bandaraya Kuching bagi mengiringi KDYMM Sultan Selangor untuk ke setiap majlis yang akan dihadiri oleh Baginda sebagai yang telah ditetapkan. Namun untuk beberapa kali majlis diadakan kesemua Menteri-menteri Besar serta Ketua-ketua Menteri lainnya sentiasa hadir untuk menemani Raja-Raja dan juga TYT-TYT negeri masing-masing tetapi malangnya Menteri Besar Selangor YAB Tan Sri Khalid seringkali ponteng.

Anda nak tau dimana tempat Tan Sri Khalid berada dalam tempoh waktu tertentu itu...? Menurut YB Datuk Amar Awang Tengah lagi, Tan Sri Khalid telah menyalahgunakan masa yang telah dipertuntukkan dikhaskan hanya untuk majlis yang berkaitan dengan Majlis Mesyuarat Raja-Raja yang ke-218, tetapi telah digunakan oleh Tan Sri Khalid untuk tujuan yang lain. Maknanya ketika berada di Bandaraya Kuching, beliau telah mengambil kesempatan ataupun menggunakan waktu itu untuk untuk berkempen bagi Parti KeADILan XRakyat (PKR).

Jika diambil kira nilai masa yang diberikan itu adalah masa untuk majlis yang sangat penting, tetapi malangnya masa itu juga telah diselewengkan untuk diguna bagi perkara yang tidak bersangkut-paut dengan tujuan asal Tan Sri Khalid datang ke Sarawak. Perbuatan Tan Sri Khalid Ibrahim itu sebenarnya telah menggambarkan kepada umum bahawa beliau kurang beradab dan tidak menghormati Raja-Raja sepanjang berlangsungnya Mesyuarat Majlis Raja-Raja baru-baru ini.

Ketika beliau didapati jarang kelihatan bersama-sama dengan KDYMM Sultan Selangor di majlis-majlis rasmi yang tertentu, sebenarnya beliau menghadiri beberapa "majlis-majlis kilat" yang dianjurkan oleh PKR Sarawak. Disanalah beliau mula cuba untuk memperkenalkan benih-benih "buah pala" yang tidak subur di Pulau Pinang dan juga berjanji untuk membekalkan baka-baka "lembu" yang pernah beliau korbankan masa Hari Raya Korban dulu di Selangor untuk ditanam serta dibiakkan di negeri Sarawak.

Tan Sri Khalid rupa-rupanya tidak tahu bahawa buah pala tidak akan berjaya ditanam di negeri Sarawak kerana tanah-tanah di sini tidak sesuai untuk tumbuhan seperti itu, manakala Sarawak juga langsung tidak mempunyai "padang rumput" yang sesuai untuk diberikan kepada "baka-baka lembu" itu sebagai bahan makanannya. Jadi sekiranya lembu-lembu itu tidak ada bekalan makanan yang sesuai, sudah pasti ianya akan mengakibatkan kebuluran serta menyebabkan lembu-lembu itu akan mati. Jadi tak payahlah Khalid, lupakan saja semua itu...

Modal kempen yang bakal PKR gunakan sekiranya pilihanraya DUN Sarawak yang akan datang menurut Khalid ialah 'air'. Tan Sri Khalid telah cuba membohongi rakyat Sarawak dengan mengatakan bahawa jika PKR berjaya mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri daripada Barisan Nasional, maka mereka juga akan memberikan air percuma atau 'bekalan air bersih percuma' kepada penduduk di negeri Sarawak sebagaimana yang Pakatan Pembangkang "letak perangkap percuma" di negeri Selangor.

Sehubungan dengan itu, YB Datuk Amar Awang Tengah telah mengajak rakyat Sarawak sendiri bertanya kepada MB Selangor itu tentang "air percuma" yang Tan Sri Khalid war-warkan itu iaitu sejak pelaksanaan bekalan air percuma berapa banyak rumah yang sudah diputuskan bekalan airnya. Menurut Awang Tengah lagi, rakyat Selangor fikir ia benar-benar percuma jadi air itu digunakan sembarangan, tidak ditutup pili air pun tidak apa dan ini menyebabkan jumlah penggunaan air terlalu tinggi.

Tambah Datuk Awang Tengah lagi, pengguna air di Selangor tidak dikenakan bayaran selagi penggunaan air tidak mencecah 20 meter padu dan sekiranya selepas penggunaan air melebihi tahap itu maka caj yang dikenakan adalah tiga kali ganda. Caj penggunaan air di Sarawak menurut beliau jika dibandingkan dengan sistem yang digunakan di Selangor masih amat rendah.

Tan Sri Khalid khususnya PKR mungkin berpendapat bahawa rakyat Sarawak tidak mengetahui dengan apa yang sedang berlaku di negeri Selangor, Pulau Pinang, Kedah sekarang. Sedarlah wahai Khalid dan juga pemimpin PKR yang lainnya, letaklah dulu semua pemimpin Pakatan Pembangkang tak kira DAP, PAS dan PKR didepan cermin dan lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum membuka mulut untuk mengatakan BN Sarawak itu ini lah, begitu begini lah, macam itulah macam inilah.

Arkib Blog