Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Julai 07, 2009

Stadium Di Malaysia : Kenapa Selalu Sepi ?

Jika kita selalu mengikuti perkembangan sukan tanah air terutamanya sukan bolasepak di negara kita, yang akan menjadi perhatian awal daripada kita adalah bilangan penonton yang hadir masuk ke stadium untuk menyaksikan perlawanan-perlawanan yang bakal diadakan.

Yang selalu kita lihat pada setiap kali jika ada perlawanan bolasepak diadakan ialah, stadium kosong. Peminat hanya beberapa kerat saja yang masuk untuk menonton. Tetapi sekiranya diadakan perlawanan persahabatan diantara pasukan kebangsaan dengan pasukan pelawat, hanya tika itu sajalah kita dapat melihat stadium hampir penuh dengan kedatangan para peminat.

Tetapi apabila sesuatu perlawanan yang melibatkan kelab-kelab bolasepak yang terdapat didalam negara ini sendiri ataupun yang melibatkan hanya antara pasukan negeri-negeri yang mengadakan persembahan maka kita akan dapati keadaannya akan kembali suram. Suasana didalam stadium akan menjadi lesu sepi dengan hanya kedengaran suara pemain itu sendiri yang menjerit-jerit minta bola disepak, ditendang ataupun dihantar kepadanya.

Keadaan seperti itu tidak ubah seperti perlawanan bolasepak antara sekolah-sekolah rendah saja. Kita juga boleh perhatikan, ada juga diantara orang ramai yang memasuki stadium ketika perlawanan tidak semestinya mereka itu berminat untuk menonton permainan tetapi sekadar untuk menghilangkan tekanan mental saja akibat bebanan tugas ditempat kerja.

Jadi, untuk mengatasi masalah seperti itu agar tidak berterusan, bagaimanakah cara kita boleh untuk menyusunkan semula langkah sedari awal bagi mengambalikan semula semangat kesukanan yang telah lama hilang dari jiwa masyarakat Malaysia.

Selepas persaraan YABhg. Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia, boleh juga dikatakan jiwa sukan dikalangan rakyat Malaysia pun turut sama bersara. Tidak lagi kita pernah mendengar slogan "Malaysia Boleh!" dilaung-laungkan baik dimana-mana jua ketika acara sukan diadakan.

Apakah ada usaha daripada Kementerian Belia dan Sukan ke arah untuk menyedarkan semula orang ramai supaya kembali memberi sokongan terhadap pembangunan sukan di negara ini tidak kira jenis sukan dengan datang beramai-ramai ke stadium sekiranya ada perlawanan yang dianjurkan.

Atau apakah kita sanggup untuk melihat stadium di negara kita sentiasa lengang dan sepi pada setiap kali perlawanan diadakan tanpa kehadiran peminat walaupun kadang-kala kemasukan adalah percuma.

Arkib Blog