Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Mac 17, 2010

Air-Cond Dewan Rakyat meragam, Anwar keluar dewan cari kipas !

Entah kenapa, tiba-tiba saja hari ini iaitu hari ketiga Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen Ke-12 suasana di Dalam Dewan Rakyat yang biasanya dalam keadaan berhawa dingin kerana dipasang dengan alat penghawa dingin boleh bertukar kepada keadaan yang mula hangat dan bahangnya bertambah menjadi semakin hangat !

Keadaan ini telah menyebabkan Ketua Pembangkang yang juga Anggota Parlimen Permatang Pauh YB Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi semakin tidak selesa sehingga sampai kepada saat yang tidak tertahan lagi maka beliau terpaksa keluar dari Dewan Rakyat untuk mendapatkan kipas tangan meninggalkan kesemua anak buah beliau yang mula resah dan risau serta mula berada dalam keadaan yang terkapai-kapai dan kebingungan.

Walaupun dirayu berkali-kali oleh kebanyakan wakil rakyat daripada Barisan Nasional "jangan keluar,! ..jangan keluar,! yang meminta beliau jangan keluar dari Dewan Rakyat, namun kesemua tidak diendahkan oleh YB Datuk Seri Anwar yang terus angkat kaki meninggalkan Dewan. Boss seperti sudah hilang arah... hehehe... Untuk maklumat lanjut mengenai perkembangan di Dewan Rakyat petang tadi, sila layari laman blog sahabat http://yeopparit.blogspot.com

YEOP PARIT: Anwar “Cabut” Keluar Dewan

YEOP PARIT: Anwar “Cabut” Keluar Dewan

Keluarga Askar yang maut dilanggar Tian Chua bangkit menuntut keadilan...

(...gambar atas 'ihsan? daripada The Unspinners, terima kasih untuk mereka)

Kedua ibubapa serta ahli keluarga kepada anggota tentera iaitu Allahyarham Mohd. Salleh bin Hamdan yang terkorban setelah motosikal yang ditungganginya bertembung dengan kereta Mercedes Benz milik Ahli Parlimen Batu Tian Chua di KM 49 Jalan Johor Bahru-Mersing berhampiran Hutan Lipur Panti pada malam jumaat 13 Mac lalu dilapor akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Anggota Parlimen dari PKR itu.

Hamdan, bapa kepada mangsa turut menjelaskan mereka akan berbuat demikian apabila keadaan telah mengizinkan serta sekiranya mereka merasa sudah berada didalam keadaan yang tenang dan bersedia setelah mengalami keadaan yang sangat sedih dan trauma disebabkan kejadian yang tidak diduga sama sekali akan berlaku ke atas keluarga mereka sehingga mengakibatkan mereka telah kehilangan anak yang tersayang.

Saya ingin berkongsi berita ini dengan semua pembaca melalui akhbar Utusan Malaysia di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0317&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_14.htm , sila baca...ada kandungan seterusnya yang lagi menarik untuk dikongsi bersama.

Lagi komen;
...selanjutnya kita mahu lihat bagaimana pihak Pakatan Pembangkang(DAP,PKR dan PAS) untuk menunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia tentang dasar perjuangan sebenar mereka yang sering dilaung-laungkan selama ini sebagai 'Adil dan Saksama tanpa mengira siapa, tanpa mengira bangsa, tanpa mengira agama, tanpa mengira pangkat, darjat dan kedudukan(sesuai dengan surah yang pernah diucap oleh YB Nga Kor Ming, Ahli Parlimen Taiping Perak suatu ketika dulu iaitu Pakatan Pembangkang "akan berlaku adil kepada semua") dalam isu ini.

Kita rakyat Malaysia dalam kes Tian Chua melanggar Askar Melayu sehingga maut itu mesti mahu melihat setakat mana mereka iaini Pakatan Pembangkang berjuang untuk menegakkan kebenaran bagi menuntut keadilan untuk semua pihak "mangsa-mangsa" yang pernah teraniaya, pernah ditindas, yang terkorban dan sebagainya sepertimana yang pernah mereka lakukan sebelum ini untuk kes kematian misteri mendiang Teoh Beng Hock dan juga mendiang Kugan yang meninggal dunia ketika dalam tahanan polis.

Dalam kes ini, adakah pemimpin DAP,PKR dan PAS juga akan mendesak kerajaan untuk menubuh satu lagi badan penyiasat bebas iaitu Suruhan Jaya DiRaja bagi menyiasat punca berlakunya kemalangan itu sekiranya mereka mahu melindungi Tian Chua dari sebarang tuduhan serta untuk mengelak Tian Chua akan dianggap oleh masyarakat sebagai penyebab kepada kematian Allahyarham Mohd. Salleh bin Hamdan disamping itu juga adakah DAP.PKR dan PAS akan turut berbuat sesuatu untuk mendapat keadilan yang samarata bagi pihak keluarga anggota tentera terbabit dalam kemalangan itu ?

Arkib Blog