Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 22, 2010

Si Tanggang di Perlis dan Sarawak, apakah itu antara tanda-tanda akhir zaman?

Terbaca kisah sedih dan pilu dua orang warga emas yang bergelar sebagai seorang bapa atau ayah apabila telah "dibuang" oleh anak kandung mereka sendiri ketika masing-masing sedang menerima rawatan di pusat perubatan, membuatkan saya terfikir serta tertanya-tanya, dimanakah silapnya sehingga berlaku perkara seperti ini, siapa yang salah... adakah salah ibu yang mengandung, adakah kesilapan dari didikan kedua ibubapa yang membesarkan anak atau juga adakah ianya terjadi akibat dari salah asuhan atau adakah tindakan anak-anak mereka sedemikian memang telah tersurat? Jawapannya tentu tidak pasti.

Kisah dua orang ayah yang "dibuang" oleh anak mereka sendiri berlaku di Perlis iaitu selang seminggu di antara satu sama lain dan ceritanya hampir sama dimana setelah si anak keduanya menghantar masing-masing mereka ke tempat biasa rawatan diperolehi dan sesudah itu apabila sessi rawatan sudah selesai tibalah masa untuk mereka balik ke rumah tetapi malangnya, tunggu punya tunggu...anak yang sepatutnya mengambil mereka balik tidak muncul-muncul sehingga memaksa kakitangan klinik membantu menghubungi si anak namun usaha itu juga gagal.

Apa yang yang telah berlaku di Perlis itu kini telah berlaku juga ke atas seorang ibu berusia 52 tahun berasal dari negeri Sarawak. Ibu tunggal warga emas itu, Tumi Wongsuruju dari Taman Duranda Emas, Jalan Serian-Kuching yang telah tiga tahun tidak pernah bertemu dengan anak perempuan kesayangannya yang berusia 33 tahun iatu sejak anaknya menghilangkan diri ke Semenanjung Malaysia, tidak mampu menahan rasa ingin bertemu dengan anaknya itu lalu berusaha sedaya upaya mengumpul wang bagi membiayai perbelanjaan beliau termasuk tambang kapal terbang untuk ke Semenanjung Malaysia.

Adalah difahamkan juga bahawa ibu malang ini terpaksa meminjam wang daripada saudara mara dia bagi tujuan itu dan setelah wang yang dikumpul cukup maka beliau tekad untuk bertolak ke Semenanjung. Setiba di Semenanjung beliau meminta bantuan orang-orang tertentu serta anggota-anggota polis dari Balai Polis Seri Kembangan di Selangor untuk menjejaki dimana anaknya berada.

Sangat malang sekali apabila dimana kedudukan anaknya telah berjaya dikesan hasil dari bantuan oleh pihak polis serta orang perseorangan, segala apa yang sangat diharapkan oleh ibu sebelum ini sungguh tidak terduga sama sekali apabila telah dihalau keluar dari rumah si anak dan yang paling menyedihkan apabila tergamak anaknya sendiri mengaku itu bukan ibu kandungnya serta mengaku tidak pernah mengenalinya dihadapan anggota polis yang ada bersama ketika itu.

Ibu malang ini terpaksa menelan dengan terpaksa apa yang telah terjadi ke atas beliau. Sedih dan kecewa teramat sangat di atas penolakan serta perbuatan biadap anak kesayangan beliau terhadap dirinya, ibu malang ini terpaksa akur serta menerima dengan hati terbuka akan saranan juga nasihat oleh anggota polis agar balik semula ke Sarawak. Dengan wang perbelanjaan serta wang tambang kapal terbang yang telah dihulurkan oleh anggota polis yang prihatin dengan nasib ibu malang ini, beliau kembali semula ke Sarawak dengan membawa satu kelukaan hati yang mungkin tidak akan terubat lagi.

Apa yang sangat menyentuh hati dan perasaan dari kisah duka ibu malang ini ialah, bagaimana anggota polis yang sebelum ini tidak kenal siapa, darimana asal dan sebagainya tentang ibu malang ini boleh tiba-tiba menjadi tempat bergantung kepada si ibu malang ini sedangkan dalam masa yang sama anak yang selama sembilan bulan berada dalam kandungannya dan setelah lahir, dibelai, dimanja, diberi segala kasih sayang, dibesar serta diberi dididikan sekolah sehingga pandai mengenali huruf-huruf dan angka telah bertindak lebih kejam dari seekor haiwan.

Jadi kepada ibubapa-ibubapa yang seandainya punya anak derhaka seperti ini, jangan "teragak-agak" untuk mendoakan sesuatu kepada anak-anak sedemikian demi untuk menyedarkan mereka tentang kesilapan-kesilapan yang telah dilakukan. Kalau dulu, kisah 'Si Tanggang' yang telah di sumpah oleh ibunya menjadi "batu," tetapi jika boleh pada masa sekarang ini adalah lebih baik jika di sumpah saja anak-anak derhaka seperti itu supaya menjadi "mangkuk tandas" ataupun "tong sampah mudah alih," ada juga gunanya! ...biar anak-anak derhaka seperti itu terima akibatnya.

Kalendar Pelancongan Sarawak 2010 - 11 acara utama...

KUCHING: Kementerian Pelancongan dan Warisan Sarawak telah melancarkan Kalendar Pelancongan Negeri 2010 yang menekankan 11 acara utama yang dijangka akan merancakkan lagi industri pelancongan Sarawak.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan berkata, 11 acara terbabit merupakan daripada 39 acara utama dalam kalendar pelancongan negeri yang dikenal pasti sebagai acara yang bakal menjadi tarikan antarabangsa atau pelancong luar negara.

11 acara yang dimaksudkan ialah;

* Pesta Kaul Mukah, yang akan bermula dari 17hb sehingga 25hb April 2010 di Mukah. Pesta Kaul merupakan perayaan tradisi turun temurun bagi kaum Melanau di Sarawak. Pesta Kaul juga turut dijayakan bersama oleh kaum Melanau yang beragama Islam serta beragama Kristian.

* Pesta Jazz Antarabangsa Miri, dari 14 hingga 15hb Mei 2010 di Bandaraya Miri.

* Pesta Irau Aco, yang secara tradisinya dilangsungkan di Lawas, utara Sarawak akan bermula pada 1hb hingga 3hb Jun 2010... pesta ini diraikan oleh masyarakat Lun Bawang seperti kaum Murut, Tagal dan juga Kelabit.

* Manakala pada 4hb sehingga 6hb Jun 2010 akan dianjurkan Pesta Bebulang di Bahagian Limbang. Pesta ini merupakan perayaan tradisi kaum Bisaya yang banyak terdapat dibahagian tersebut.

* Pesta Kebudayaan Borneo, satu festival yang menghimpunkan kesemua jenis budaya masyarakat yang terdapat di Kepulauan Borneo seperti di Sarawak, Sabah, Negara Brunei Darusallam, Kalimantan Barat, Tengah, Utara serta Selatan. Festival ini akan diadakan pada 16 hingga 25hb Julai di Dataran Bandar Sibu.

* Pada 9 hingga 11 Julai 2010 di Kuching, akan diadakan Festival Hutan Hujan Sedunia(RWMF). Festival ini disertai oleh banyak negara khususnya negara-negara yang terletak berdekatan dengan garisan Khatulistiwa.

* Pesta air atau lebih dikenali sebagai Regatta Sarawak akan berlangsung pada 31hb Julai dan berakhir pada 2hb Ogos 2010, sempena merayakan kemerdekaan negara dan ianya akan diadakan di bahagian Kuching, Sarawak.

* Selain itu juga, Kuching Street Parade juga merupakan satu pesta akan diadakan pada 2 Ogos 2010 juga di Kuching.

* Festival Kuih Bulan Antara Budaya Sarawak akan diadakan pada 17 sehingga 22hb September 2010 juga akan berlangsung di Bandaraya Kuching.

* Festival Layang-layang Antarabangsa Borneo akan diadakan di Bahagian Bintulu pada 30hb September sehingga 3hb Oktober 2010 dan kebiasaannya Festival ini turut disertai oleh peserta-peserta dari luar negara.

* Bermula dari 4hb sehingga 9hb Oktober 2010 pula maka Cabaran Perahu Layar Antarabangsa Borneo turut menyusul serta akan diadakan di Bahagian Miri. Acara ini juga turut disertai oleh para peserta dari luar negara.

Sumber maklumat dari akhbar Utusan Borneo edisi Khamis 21 January 2010.(Jessica Jawing)

Jadi kepada penggemar atau jika ada yang berminat terhadap mana-mana acara yang tertentu sebagaimana yang tertera di atas serta ingin berkunjung ke Bumi Kenyalang... ya silakan.. jangan risau, tahap keselamatan di Sarawak adalah terjamin dan yang paling utama ialah belum pernah nasihat perjalanan oleh negara-negara terhadap rakyatnya dikeluarkan yang membabitkan keadaan di negeri Sarawak.

Rakyat Sarawak ada yang peramah, ada yang pemalu, ada juga yang malu-malu kucing, ada yang baik, ada yang suka membantu serta tak kurang juga yang dari jenis sama waktunya dengan rakyat-rakyat di lain-lain negeri di Malaysia ini, tetapi bab tu tak payahlah nak layan sangat...memeningkan kepala saja.

Apa yang penting ialah asalkan anda kenal cara kehidupan, budaya serta adat resam kaum-kaum yang menduduki Bumi Kenyalang sejak sekian lama. Sarawak membangun dalam Malaysia, tetap bersama dengan Barisan Nasional serta dengan seluruh warga Malaysia yang cintakan kedamaian.

Arkib Blog