Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Februari 26, 2010

Menjelang Perhimpunan Agung PBB Ke-12, persiapan Pilihan Raya dan isu tanah NCR jadi tumpuan


'Transformasi Rakyat Untuk Mencapai Ekonomi Berpendapatan Tinggi'

MENJELANG Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang akan membuka tirainya pada 27hb February 2010 ini, masing-masing perwakilan daripada 71 cawangan parti itu diseluruh negeri mulai tiba satu-persatu di Bandaraya Kuching iaitu pusat perhimpunan pada tahun ini.

Berbeza dengan perhimpunan lepas yang diadakan di Miri pada 2007, perhimpunan kali ini bukannya tumpuan 5,000 perwakilan daripada 71 cawangan parti itu sahaja malah turut menarik perhatian perwakilan daripada parti-parti komponan Barisan Nasional yang lain baik di peringkat negeri mahupun diperingkat pusat malah tumpuan perwakilan tidak rasmi daripada parti-parti pembangkang dan rakyat di negeri ini.

Ini berikutan spekulasi yang menjangkakan Dewan Undangan Negeri Sarawak akan dibubarkan untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya DUN Sarawak ke-10 diadakan, selepas perhimpunan agung PBB ini, iaitu parti yang menjadi tulang belakang pemerintahan BN di Sarawak.

Pilihan Raya DUN Sarawak ke-9 yang diadakan pada 2006 akan tamat penggalnya pada 2011. Malah , Setiausaha Agung Pergerakan Pemuda PBB, Gerald Rentap Jabu dalam sidang medianya baru-baru ini memberitahu perhimpunan agung bagi Pergerakan Pemuda kali ini akan menjurus terhadap persiapan menjelang pilihan raya negeri yang akan datang. Beliau berkata ini adalah relevan memandangkan pilihan raya bakal menjelang meskipun tarikh sebenar belum diketahui.

Justeru bagi memantapkan persiapan dan jentera, PBB perlu bersedia dari segenap aspek untuk menangkis serangan pembangkang yang sedaya upaya mencungkil apa jua silap dan isu untuk dijadikan modal menentang BN.

Sehubungan itu, 5,000 perwakilan daripada 71 cawangan yang akan berkampung di venue di perhimpunan agung kali ini di Borneo Convention Centre Kuching (BCCK) akan mempunyai peranan sebagai penyebar maklumat tepat berkaitan agenda pembangunan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) iaitu salah satu daripada isu yang sering menjadi fokus perwakilan pembangkang.

Bagaimanapun menurut Timbalan Presiden PBB, Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu, topik tanah NCR dipilih pada perhimpunan agung kali ini kerana ia sejajar dengan tema perhimpunan 'Transformasi Rakyat Untuk Mencapai Ekonomi Berpendapatan Tinggi.'

Jabu yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, agenda pembangunan tanah NCR perlu diberi penjelasan terperinci kepada akar umbi agar matlamat kerajaan membasmi kemiskinan dapat dicapai. Malah katanya, antara kaedah membasmi kemiskinan yang diilhamkan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, katanya adalah menerusi pembangunan tanah NCR.

"Pada pagi 1 Mac para perwakilan akan menghadiri seminar hal ehwal tanah dan ia merangkumi aspek undang-undang berkaitan tanah NCR," katanya dalam wawancara sempena Perhimpunan Agung PBB Ke-12 di Ibu Pejabat PBB di sini pada Rabu lalu.

"Ketua Menteri pernah menegaskan adalah sukar untuk mencari cara pantas bagi membasmi kemiskinan di luar bandar. Cara terbaik ialah menerusi konsep usahasama (antara pemilik tanah NCR dan Syarikat swasta)," katanya lagi.

Jabu berkata, pelaksanaan usahasama pemilik dan Syarikat swasta kini telah menyaksikan pembukaan tanah kira-kira 200,000 hektar dan melihat kepada hasil yang telah memberi manfaat kepada peserta, kira-kira 200,000 hektar lagi tanah akan dibuka untuk tujuan itu.

Menurut beliau, seminar itu juga akan bertujuan untuk mengurangkan tuntutan bertindih hak milik tanah NCR dikalangan penduduk luar bandar. "Kita berada dilandasan betul dan perlu menyebarkan maklumat tepat kepada perwakilan agar tidak wujud salah faham," katanya.

Namun dalam membuat pelbagai persiapan untuk menguatkan jentera dan menangkis serangan pembangkang, PBB tetaptidak gentar dengan kehadiran mereka terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR). Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kalaka, YB Datuk Abdul Wahab Aziz, PBB sudah bersedia untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang akan berlaku semasa pilihan raya yang akan datang.

"Kami PBB, khususnya saya sendiri sudah bersedia untuk menghadapi tentangan daripada pihak pembangkang yang akan memfokuskan kawasan luar bandar. Tiada perkara ataupun isu yang boleh dimainkan oleh pihak pembangkang dalam menghadapi pilihan raya kali ini," kata beliau yang juga Naib Presiden PBB, pada wawancara yang sama kelmarin.

Mengenai perhimpunan agung kali ini pula, Naib Presiden PBB YB Datuk Daud Abdul Rahman berkata beliau berbangga kerana PBB dapat mengadakan Perhimpunan Agung PBB terbesar yang disertai lebih daripada 5,000 orang perwakilan dan pemerhati dari seluruh Sarawak yang sudah mulai membanjiri Bandaraya Kuching.

Beliau yakin dengan adanya perhimpunan sebegini ia akan dapat memperkuatkan lagi barisan pemimpin PBB dalam menghadapi pilihan raya negeri akan datang. "Saya yakin dengan kekuatan yang ada pada PBB serta sokongan daripada rakyat, PBB akan memenangi semua kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya akan datang," katanya.

Dalam pada itu, Perhimpunan Agung Pergerakan Wanita dan Pemuda PBB Sarawak Ke-12 diadakan serentak pada 27 dan 28 February ini di BCCK. Bagaimanapun acara tidak rasminya sudahpun bermula pada 26 February dengan majlis suai kenal dan taklimat perhimpunan, diadakan di Hotel Pullman bagi Wanita PBB dan Hotel Riverside bagi Pemuda PBB.

Upacara perasmian perhimpunan agung kedua-dua pergerakan itu akan diadakan 27 February bertempat di BCCK dan dijangka di sempurnakan oleh Presiden PBB merangkap Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud, pada jam 10 pagi. Ia seterusnya menyaksikan pembubaran dan pemilihan ahli-ahli MKT kedua-dua pergerakan terbabit.

Manakala pada 28 February pula akan menyaksikan perbahasan ucapan dasar Presiden PBB pada sebelah pagi diikuti oleh perbahasan usul pada sebelah petang dan penggulungan serta penutupan oleh masing-masing Ketua Wanita dan Ketua Pemuda PBB.

Pergerakan Wanita PBB terus diterajui oleh Senator YBhg Dato Sri Empiang Jabu selepas resolusi sebulat suara oleh 71 cawangan yang mahu supaya cawangan tertinggi pergerakan itu tidak dipertandingkan. Manakala jawatan tertinggi Pergerakan Pemuda PBB pula yang sebelum ini menjadi isu hangat selepas ahli MKT YB Abdul Karim Rahman Hamzah mengemukakan pencalonannya untuk mencabar penyandang Ketua Pemuda, YB Haji Fadillah Yusof.

Bagaimanapun kehangatan untuk menyaksikan pertandingan yang pertama kali dalam tempoh 30 tahun itu reda apabila semangat setiakawan, komitmen dan persepakatan terhadap parti mengatasi segalanya. YB Abdul Karim yang juga ADUN Asajaya menarik diri daripada bertanding merebut jawatan Ketua Pemuda pada Ahad selepas menyerahkan pencalonannya pada Khamis, minggu yang sama. Penarikan beliau sekaligus memberi laluan kepada YB Fadillah yang juga Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi untuk mengekalkan jawatannya.

Sementara itu pada 2 Mac pula bakal menyaksikan perasmian Perhimpunan Agung PBB Ke-12 oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang juga pengerusi Barisan Nasional. Acara perasmian ini akan bermula jam 10 pagi diikuti dengan perasmian Galeri Pameran dan Jualan sempena Perhimpunan Agung PBB Ke-12 itu, pada jam 1.30 petang juga bertempat di Borneo Convention Centre Kuching.

Pada 3 Mac pula akan berlangsung acara kemuncak perhimpunan kali ini iaitu pemilihan bagi jawatan-jawatan Majlis Tertinggi PBB mengikut Fasal 13(3)(h) Perlembagaan PBB.

Manakala pada 4 Mac diadakan perbahasan ucapan dasar Presiden PBB diikuti dengan pembentangan dan perbahasan usul-usul pada sebelah pagi, manakala pada sebelah petang pula ialah ucapan penggulungan dan penutupan oleh Presiden PBB merangkap Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. Acara Majlis Malam Mesra Bersama Pemimpin pula diadakan pada sebelah malam.

Perhimpunan Agung PBB kali ini melabuhkan tirainya pada 5 Mac dengan acara lawatan untuk para perwakilan dan pemerhati ke bangunan baru Kompleks DUN Sarawak, Taman Orkid dan Tebingan Sungai Sarawak. -
Utusan Borneo, edisi Jumaat, 26 February 2010.

CATATAN Anak Merdeka;
Selamat bersidang kepada semua perwakilan dan buatlah yang terbaik kepada PBB-Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak, untuk masa depan rakyat Negeri Sarawak dan juga demi masa depan yang gemilang buat negara Malaysia yang bertuah ini.

Israel terjerat sendiri gara-gara perangkap Mossad

Kerana keangkuhan tebal yang tiada terbatas, rejim Israel yang senantiasa mendakwa bahawa bangsa mereka iaitu bangsa Yahudi adalah umat pilihan Tuhan dari kalangan semua umat manusia yang ada dimuka bumi ini sehingga membuat sifat sombong, bongkak dan angkuh mereka terhadap bangsa lain diseluruh dunia menjadikan semakin menebal dan sangat sukar untuk dikikis.

Tanggapan mereka mengenai hal tersebut iaitu tentang asal-usul kewujudan bangsa Yahudi di muka bumi ini telah membuat kaum ini semakin berani bertindak sesuka hati terhadap bangsa lain sehingga jelas sekali menunjukkan sikap mereka ini yang memang sangat payah untuk dibawa berbaik-baik dengan masyarakat disekeliling mereka dan tindakan Israel ini sebenarnya telah menafikan hak-hak bangsa lain dalam mempertahankan apa yang telah menjadi milik masing-masing.

Pada awal tahun 2010, Rabu 20hb January yang baru lalu, dunia telah dikejutkan dengan berita pembunuhan salah seorang pemimpin Pergerakan Hamas iaitu Komander Kanannya, Mahmoud al-Mabhuh di sebuah hotel mewah di Dubai yang dipercayai telah dilakukan oleh agensi perisikan Israel yang juga adalah skuad pembunuhnya iaitu Mossad.

Apa yang sangat menarik perhatian seluruh dunia mengenai kejadian pembunuhan itu ialah bagaimana pihak Israel yang sebelum ini didakwa mempunyai kepakaran paling tinggi dalam soal risikan ataupun intipan terhadap pihak yang menjadi sasaran mereka, namun kali adalah sesuatu yang amat malang sekali bagi pihak Israel dan juga Mossad sendiri apabila strategi yang cuba digunakan untuk mengenakan pihak Hamas telah memerangkap diri mereka sendiri.

Bayangkan, bagaimana agaknya kerajaan rejim Israel sekarang ini akan berdepan dengan masalah hubungan diplomatik dengan 4 negara dari Kesatuan Eropah(EU) dan juga sebuah lagi negara polis di Asia iaitu Australia berhubung dengan penggunaan passport antarabangsa Britain, Ireland, Jerman, Perancis dan Australia yang telah digunakan oleh 15 suspek termasuk seorang wanita yang ditahan setakat ini dalam kes pembunuhan Mahmoud al-Mabhuh itu.

Disinilah kita sudah nampak bagaimana pihak Israel yang selama ini pernah diakui sebagai memiliki pasukan risikan yang hebat serta yang bijak dan licik didalam menyusun dan mengaturkan langkah untuk mengintip, memerangkap, memperdaya serta menyerang pihak lawan tetapi kini telah terjerat dan jatuh masuk kedalam perangkap yang mereka pasang sendiri.

Terbaru, kerajaan Australia turut mengikuti langkah 4 pemimpin negara yang terlibat dari Eropah yang mana passport antarabangsa mereka telah disalahgunakan oleh pihak berkuasa Israel untuk tujuan membunuh sudah memanggil duta Israel untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu disamping memberi amaran keras jika Israel tidak memberikan kerjasama sepenuhnya dalam siasatan antaranya dengan pihak berkuasa Dubai, Eropah dan Australia bagi memberkas pihak yang bertanggungjawab didalam pembunuhan Mahmoud al-Mabhuh itu.

Arkib Blog