Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, September 12, 2009

? Belum lagi dirogol...

Yang peliknya, ADUN Batu 3, YV Roadziah Ismail telahpun membuat satu laporan polis terhadap mereka-mereka yang didakwanya mengugut "akan" merogol beliau atas sebab yang kurang jelas tapi terang.

Menurut beliau kejadian itu berlaku ketika sessi dialog dengan penduduk Melayu dari seksyen 23 di Shah Alam pada 5hb September baru-baru ini. Tambah beliau lagi ada yang menggelarkan beliau lebih teruk dari pelacur. HAH!!!??? hehehe... hebat, hebat, hebat...

Jangan marahlah wahai YV Roadziah Ismail, sebab saya rasa itu semua kata-kata kiasan yang digunakan oleh penduduk disitu. Kalau tak percaya boleh tanya dengan Muraisyidul PAS Nik Aziz Nik Mat yang memang pakar dalam soal kias-mengkias ini. Dulu dia kata "pergi jahane dengan UMNO", lepas tu bila ditanya oleh wartawan apa maksud beliau, dia jawab perkataan itu cuma kiasan saja, haaa ingat tu... simpan baik-baik kata kiasan Nik Aziz tu dalam poket.

Yang menjadi masalahnya sekarang ini ialah apabila kejadian itu telah menjadi kes polis, maknanya telah menjadi satu kes jenayah yang tak terancang tapi kebetulan sahaja. Persoalannya ialah, bagaimana sekiranya nanti setelah polis membuat siasatan dan menyoal kesemua mereka atau penduduk seksyen 23 yang hadir pada sessi dialog itu dan tanpa diduga kesemua mereka ini terutamanya dari kalangan kaum Melayu berpakat untuk mengaku kesemua mereka bertanggungjawab mengugut dengan kata-kata sedemikian terhadap YV Roadziah sebagaimana yang telah didakwa oleh beliau ?

Bukankah nanti akan menimbulkan masalah yang besar pulak apabila jumlah yang begitu ramai akan didakwa, tidak peningkah kepala para majistret atau hakim serta polis memikirkan dimana mereka nak letak jumlah yang sebegitu banyak, takkan nak tempatkan mereka dalam satu tempat, sempit tu.

Tapi yang paling menariknya ialah kesemua mereka yang didakwa oleh YV Roadziah ini tidak dikenal pasti identiti mereka, tidak pasti juga berapa orang mereka yang akan menjadi bakal perogol dia hehehe...hancur,,,, ...jadi nak buat macamana? Takkanlah nak tuduh orang sembarangan.

Yang luar biasanya kes ini pulak ialah, mereka yang dituduh mengugut untuk merogol dia tidak pulak kita dengar berita yang mereka itu telah lari ke Pejabat Kedutaan Turki untuk mengelakkan diri dari kena bunuh seseorang sepertimana yang telah dilakukan oleh PENAsihat PKR seketika waktu dulu.

Dan... yang pasti akan menarik dalam kes ini nanti ialah, untuk membukti setiap kesalahan pihak polis tentunya akan membuat siasatan dari berbagai penjuru, atas bawah, kiri kanan, depan belakang, sana sini, itu ini, panjang pendek, besar panjang dan bermacam-macam lagi. Dan yang semestinya sebaga pelengkap ialah DNA. DNA yang terdiri daripada rambut, darah, kuku, air liur, air money, air mata mungkin tidaklah.

Jadi jika nak ambil sampel DNA, sampel daripada siapa yang hendak di perolehi. DNA lembu ? Hisssh... payah, payah... haaa itulah, kalau kes yang benar-benar telah berlaku, ianya akan memudahkan kerja polis, tetapi perkara yang belum terjadi lagi sememangnya susahlah untuk diambil tindakan. Sekiranya diambil juga tindakan terhadap mereka yang telah didakwa itu hanya berdasarkan kepada laporan yang dibuat oleh YV Roadziah tanpa siatan rapi dan teliti, maka saya berpendapat insiden 12 orang yang telah didakwa secara terburu-buru dibawah akta hasutan baru-baru ini akan berulang lagi.

Jadi jika berlaku lagi keadaan seperti ini, bagaimana keadilan yang diperjuangkan oleh semua orang politik dapat ditegakkan. Apakah slogan " keadilan sama rata, sama rasa, depan belakang sama saja"(meminjam kata-kata rakan kita Kumbang) akan dapat direalisasi dengan cara begitu?

Persoalan terakhir untuk kes ugutan terhadap YV Roadziah Ismail ini, apakah ada pihak dari PKR, DAP atau PAS mencadangkan agar satu lagi Suruhan Jaya Siasatan DiRaja akan ditubuhkan untuk menyiasat kes ini sebagaimana yang telah dibuat untuk kes berkepentingan mendiang Teoh Beng Hock ?

S. Samy Vellu : Antara pemimpin yang paling saya kagumi.

Selain daripada YABhg. Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Yaakub, Tan Sri Rafidah Aziz, Tun Dr Lim Kheng Yaik, Allahyarham Tun Ghafar Baba, Datuk Seri Syed Hamid Albar, justeru bekas Menteri Kerja Raya yang juga bekas Menteri Tenaga, Telekom dan Pos iaitu Datuk Seri S. Samy Vellu adalah antara mereka yang paling saya kagumi sehingga ke saat ini.

Penilaian yang saya buat adalah berdasarkan kemampuan tinggi serta luar biasa daripada mereka ketika menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan. Sentuhan mereka yang tersendiri dan berwibawa ketika masih berkhidmat didalam pentadbiran negara tetap meninggalkan kesan yang sangat nyata sehingga kini dihati rakyat.

Arkib Blog