Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Mac 17, 2012

Kali kedua PAS ubah dasarnya: Boleh berniaga dengan Yahudi !

Mangsa kekejaman Rejim Israel. Peristiwa Sabra & Shatila mungkin sudah hilang dari ingatan PAS...
"Boleh kerjasama, berniaga dengan Yahudi bukan Zionis" - DS Hj. Abdul Hadi Awang itulah kata Presiden PAS yang terkini. Pendirian Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang itu sangat bertentangan dengan pendirian yang telah disuarakan oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini yang mendakwa bahawa PAS tetap menolak sebarang hubungan dengan Israel.

Pendirian siapa sebenarnya yang hendak dituruti oleh para penyokong serta pengikut PAS? Adakah pendirian Menteri Besar Kelantan ataupun pendirian Ahli Parlimen Marang? Para penyokong PAS tentu sangat pening kepala sekarang ni, cakap siapa mahu mereka ikut, cakap Haji Hadi ke atau cakap Datuk Nik Aziz...

Beza kesalahan liwat antara Malaysia dengan negara Haiti !


PORT-AU-PRINCE 14 Mac 2012 - Dua anggota pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dari Pakistan dijatuhi hukuman penjara setahun kerana MELIWAT seorang remaja lelaki berusia 14 tahun di Haiti selepas disabitkan pada perbicaraan tentera Pakistan di Haiti, kata pihak berkuasa.

Jurucakap PP Sylvie Van Den Widenberg berkata, hakim tribunal tentera Pakistan datang ke negara miskin rantai Carribbean itu untuk mengetuai perbicaraan minggu lepas yang mendapati tertuduh meliwat mangsa di bandar utara Gonaives 20 January lalu.

Kedua-dua askar yang tidak dinamakan itu dibuang dari angkatan tentera dan dihukum penjara setahun di tanah air mereka - Reuters

Itu bezanya dengan sistem undang2 di negara ini, jikalau kat Haiti perbicaraan tidak menunggu lama untuk diputuskan namun di Malaysia kes ditunda berpuluh kali lagi orang kena tuduh bebas keluar masuk negara tanpa sebarang sekatan.

Slogan DAP Sarawak jadi mimpi ngeri buat SPRM Sarawak

 Slogan baru DAP Sarawak "Rakyat Adalah Taukey, Menteri Cuma Pekerja" baru saja dilancarkan bertujuan untuk menarik perhatian rakyat Sarawak dengan harapan supaya menyokong calon daripada tiga parti dalam Pakatan Haram pada PRUyang ke-13 nanti.
 Selang beberapa hari slogan berkenaan dilancarkan, Ahli Parlimen Bandar Kuching YB Chong Chieng Jen telah mengetuai satu grombolan puak yang tak berpuashati menyerbu ke Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Kuching semalam.
 Sebagai salah seorang Ahli Parlimen yang juga merupakan individu terlibat di dalam perkara menggubal undang-undang yang digunapakai dalam negara ini, YB Chong Chieng Jen seolah-olah tidak peka dengan segala peraturan yang perlu dipatuhi oleh semua pihak.
Kalau hendak berurusan dengan pihak SPRM bukannya susah sangatpun. Ikut saja peraturan yang telah ditetapkan. Tak payah datang semata-mata untuk membuat aduan berlagak pula macam samseng, bawa ramai-ramai orang. Yang dibawa datang bukan semuanya hendak buat aduan pasal benda yang berasingan sebab perkara yang sama juga mereka mahu usulkan kepada pihak SPRM jadi kenalah yang lain tu tunggu diluar bangunan dan tak payah semuanya masuk dibawa masuk ke dalam.

YB Chong Chieng Jen telah mengetuai sekumpulan orang yang menyebelahi Frusis Lebi yang bantuan kebajikannya telah ditamatkan oleh JKM Sarawak disebabkan beliau sudah mampu untuk berdikari serta tidak lagi boleh dikategorikan sebagai orang miskin kerana Frusis juga mempunyai kebun sendiri dan berbagai harta benda lain yang boleh menyumbangkan kepada pendapatan seharian beliau dan keluarga.

Keluar dari kepompong kemiskinan ekoran bantuan setiap bulan yang beliau terima daripada pihak JKM sejak berpuluh tahun yang lalu namun Frusis seperti mahu pihak kerajaan khususnya Jabatan Kebajikan Masyarakat terus menghulurkan bantuan kepada beliau sedangkan pihak JKM berpendapat bahawa adalah lebih baik bantuan yang pernah diberikan kepada Frusis seperti sebelum ini diberikan pula kepada bakal penerima lain yang lebih layak pada masa depan memandangkan kehidupan Frusis jauh lebih baik berbanding dulu.

Yang peliknya, pasal apa pula DAP yang bersungguh-sungguh untuk membela Frusis sedangkan masa beliau masih hidup dalam keadaan papa kedana dulu batang hidung pemimpin DAP langsung tidak kelihatan. Sesudah Frusis Lebi hidup mewah hasil bantuan yang diberikan oleh pihak kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat baru DAP nak datang nak tunjukkan simpati padahal Frusis biarpun beliau merupakan tergolong sebagai OKU (Orang Kurang Upaya) namun kehidupan beliau kini sebenarnya jauh lebih mewah daripada kehidupan orang yang sempurna anggota fizikal mereka dengan kebun, ladang, kereta, van dan sebagainya yang beliau miliki.

Frusis Lebi juga boleh bermain bolasepak, memanjat pokok buah-buahan, boleh bertukang tangan macam orang biasa dan boleh dikatakan bahawa Frusis Lebi memang mampu melakukan sebarang kerja sebagaimana dilakukan orang biasa dan ini diakui sendiri oleh Tuai Rumah Panjang yang dihuninya. Tetapi bagaimana boleh YB Chong Chieng Jen tidak nampak semua itu sehingga sanggup pula membawa perkara itu ke tengah meminta SPRM untuk menyiasat Menteri Muda Pertanian Sarawak, Datuk Mong Dagang berhubung penamatan bantuan oleh JKM ke atas Frusis Lebi itu.

Nyatalah DAP sudah semakin kering modal untuk berkempen di Sarawak. Tiada isu, korek mana yang patut dan boleh dijadikan sebagai isu mereka akan sanggup buat. Harap rakyat Sarawak tidak keliru dengan isu ini dan saya mohon mana-mana blogger dari Sarawak yang tinggal berdekatan dengan kawasan atau daerah bekas penerima bantuan JKM ini agar boleh menyelidiki perkembangan terkini mengenai beliau kerana kita tidak mahu pihak seperti mereka ini menjadi punca ramai yang benar-benar memerlukan bantuan seumpamanya menjadi golongan yang tersisih. Jika perlu untuk didedah, maka dedahkan saja.

Arkib Blog