Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mac 04, 2010

PRU Sarawak: M. Kyveas bertegas mahu menentang BN !

Walaupun Perdana Menteri telah menjelaskan semasa beliau merasmikan Perhimpunan Agung PBB ke-12 pada 02 Mac lalu bahawa UMNO dan PPP tidak perlu dan tidak akan mengembangkan sayapnya ke Bumi Kenyalang, namun masih ada pihak yang langsung tidak menghormati pendirian yang telah disuarakan oleh YAB Datuk Seri Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional.

Presiden Parti Progresif Penduduk(PPP), Datuk M. Kyveas dalam reaksinya berkenaan dengan pendirian YAB Perdana Menteri itu terus menunjukkan sikap keras kepala beliau apabila masih berpegang kepada kehendak asal mahu PPP bertapak di Negeri Sarawak apabila beliau menegaskan sekiranya Barisan Nasional Sarawak terus tidak mahu menerima kemasukan PPP, maka pada Pilihan Raya Umum DUN Sarawak nanti PPP akan tetap menurunkan calonnya dan akan bertanding atas tiket bebas untuk menentang sebarang calon termasuk dari Barisan Nasional.

Inikah bentuk semangat kerjasama dalam Barisan Nasional yang diamal dan yang hendak ditunjukkan oleh M. Kayveas kepada rakyat Malaysia ? Apakah langsung tiada rasa hormat beliau terhadap pendirian Perdana Menteri itu dan adakah sememangnya tiada langsung rasa hormat beliau terhadap kemampuan para pemimpin-pemimpin parti Barisan Nasional negeri dalam mentadbir negeri Sarawak sejak dulu lagi ?

Inilah jenis pemimpin yang pada akhirnya akan merosakkan perpaduan yang ada dikalangan sesama ahli didalam parti mereka sendiri dan juga yang akan memecahbelahkan perpaduan antara sesama parti komponan didalam gabungan Barisan Nasional sekiranya tiada tindakan disiplin awal dikenakan terhadap pemimpin parti sebegini bagi mencegah mereka dari terus untuk menggugat kestabilan dalam Barisan Nasional.

Jika dibiarkan saja pemimpin seperti M. Kayveas ini bertindak sembarangan sehingga sanggup melanggar garis panduan sedia ada yang telah ditetapkan dalam Barisan Nasional kepada setiap mana-mana parti dibawah naungannya, nescaya pemimpin dari jenis inilah nanti yang akan sanggup menolak ketepi semua bentuk kerjasama dengan rakan-rakan didalam Barisan Nasional bagi kepentingan bersama semata-mata hanya kerana ingin mengejar sesuatu untuk kepentingan diri.

Kepada Datuk M. Kayveas, uruskan saja masalah berserabut yang masih membelenggu dalaman PPP yang masih belum selesai sehingga kini sebelum bercadang untuk melangkah keluar jauh dari lingkaran dimana tiada satupun kerusi Parlimen yang PPP dapat pertahankan semasa PRU-12 lalu, jadi tak usahlah menunjukkan sikap keras kepala serta memekakkan telinga dengan tidak mahu menghormati pandangan Perdana Menteri serta tidak mahu memahami akan kehendak para pemimpin tempatan di Sarawak sendiri.
Posted by Picasa

Arkib Blog