Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Disember 04, 2010

Tulang Besi blogger pukul 13 dan gila glamer !

Saya sangat terkejut bila pergi ke blog Papa Gomo dan baca tulisan beliau mengenai seorang blogger yang pro-Pakatan Haram yang lebih dikenali dengan nama Tulang Besi. Sebelum ini saya juga seringkali membaca mengenai sejarah hitam manis baik berpada-pada seorang blogger yang bernama Tulang Besi ini melalui blog milik RBF namun saya belum lagi ada masa untuk melayari blog Tulang Besi untuk membaca apa yang dia tulis kat situ kerana khuatir komputer riba or laptop saya akan dijangkiti virus pc.

Berbalik kepada pembuka cerita diawal tulisan saya mengapa saya terkejut dengan apa yang terkandung didalam tulisan Papa Gomo ialah bukan kerana tulisan beliau boleh memudaratkan keselamatan Malaysia tetapi saya terkejut sangat apabila Papa Gomo telah mendedahkan yang blogger Tulang Besi sudah membuat sumpah laknat didalam blog ke atau melalui akaun facebook beliau bagi menafikan segala apa yang telah ditulis oleh blogger RBF tentang dirinya sebagai tidak benar dan kononnya hanyalah fitnah semata-mata.

Bagi saya, orang yang masih waras pikirannya tidak akan mungkin sanggup untuk melakukan sebarang sumpah apatah lagi sumpah laknat dalam internet melainkan jika orang yang berkenaan tetap juga mahu melakukannya maka orang yang berkenaan adalah sah seorang yang tidak siuman ataupun sewel. Adalah sangat sukar dan mustahil bagi kita untuk mengetahui bagaimana keadaan orang yang melakukan sumpah laknat melalui blog atau laman sosial facebook, apakah benda yang dijunjung atau pegang ketika itu, adakah dia ketika itu mengangkat tangan atau kaki sambil meniarap atas tilam dengan jari-jari aktif menekan kekunci diatas keyboard.

Harap tiada lagi blogger-blogger yang baru selepas ini akan turut berkelakuan sama seperti blogger Tulang Besi ini yang tidak tahu apa yang dia sedang dan telah buat... Amin!

DS Chua Soi Lek sudah pulih dari igauan 'Perlembagaanaphobia' !

'Believe it or not' ...cehhh!!! Mau percaya atau tidak apabila saya katakan bahawa Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek semakin berubah daripada yang kurang baik kepada yang lebih baik atau dalam ertikata lainnya beliau sudah boleh memahami dengan lebih mendalam apa sebab kaum Melayu dan Bumiputera yang waras begitu kuat dalam mempertahankan semua perkara yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan serta beliau juga sudah mengerti apa itu konsep 1Malaysia sebuah gagasan yang dipandu oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Saya sebenarnya terbaca satu kenyataan terbaru yang dibuat oleh DS Chua berhubung dengan dua perkara berkenaan iaitu mengenai Perlembagaan Malaysia dan juga Gagasan 1Malaysia dalam akhbar arus perdana iaitu Utusan Borneo keluaran hari Rabu, 1 Disember 2010 dalam ruangan fokus. Antara percaya dengan tidak saya apabila melihat tajuk artikel berkenaan namun setelah saya membaca berulang-kali barulah saya yakin yang kenyataan oleh DS Chua itu dibuat beliau ketika berada dalam keadaan sedar dan bukan lagi saat beliau mengigau.

Marilah kita sama-sama membaca apakata DS Dr Chua Soi Lek ketika ditemui oleh wartawan Bernama untuk mengetahui pendirian terkini beliau tentang Perlembagaan Malaysia yang kini mula hangat diperkatakan gara-gara tindakan Presiden PKR Wan Azizah dan suami anugerah Tuhan kepadanya iaitu Anwar Ibrahim untuk menghapuskan konsep Ketuanan Melayu di negara ini...

JANGAN ADA PEMIKIRAN UNTUK UBAH PERLEMBAGAAN: Soi Lek
KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengingatkan rakyat supaya jangan mempunyai pemikiran untuk mengubah apa yang tertera dalam perlembagaan kerana ia hanya boleh diubah oleh Yang DiPertuan Agong.

Katanya ramai orang mempunyai salah faham mengenai maksud sebenar konsep 1Malaysia seperti diilhamkan oleh Perdana Menteri.

"Maksud 1Malaysia ialah kerajaan akan melayan semua rakyat dengan adil dan saksama mengikut apa yang disediakan dalam perlembagaan...anda tidak boleh terpesong dari perlembagaan," katanya ketika bertemu dengan peminat 'Facebook'nya di Kelab Golf Tropicana dan Resort disini, malam kelmarin.

Di bawah perlembagaan katanya, semua rakyat Malaysia mempunyai hak kepada pendidikan, kebebasan beragama dan kebudayaan.

"Walaupun orang Cina adalah warganegara, di Malaysia mereka bukan diasimalasi seperti mereka di Indonesia, Thailand dan Filipina. Anda mengekalkan nama Cina anda, anda mungkin warganegara tetapi anda tidak diasimilasikan. Anda ada apa yang kita panggil integrasi dan bukan asimilasi," katanya.

Oleh itu, katanya bagi mencapai parti bukan berasaskan perkauman atau negara, ia mungkin mengambil masa daripada dijangkakan.

"Saya ingin katakan tidak ada parti tunggal dalam negara yang bukan perkauman. Jadi perkauman akan wujud untuk satu ketika tetapi kita berharap sebagai negara yang menuju era kemajuan dan rakyat Malaysia menjadi lebih berpendidikan dan yakin dalam kehidupan harian dan interaksi perkauman, kita boleh merealisasikan sepenuhnya konsep 1Malaysia," katanya. - Bernama

Syabas ! kepada DS Chua kerana berjaya mengubah persepsi diri tentang perkara-perkara yang perlu dilindungi.

Arkib Blog