Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Februari 03, 2012

Ang Pau: ada apa pada warna...apahal kecoh-kecoh?

Warna kadangkala membawa berbagai maksud dan kekadang tidak. Namun setiap kepercayaan kalau diterjermahkan kedalam kehidupan seharian kita sebagai masyarakat majmuk di negara ini mungkin boleh membawa lebih makna kepada kita.

Kalau kita boleh percaya kepada sensitiviti kaum lain maka sudah pasti kaum lain juga akan lebih tahu menghormati apa sensitiviti yang ada pada kita. Tetapi selalunya dulu, ada tak mereka ini pernah hirau akan sensitiviti masyarakat Islam, Melayu atau Bumiputera di negara ini apabila seringkali membangkitkan isu-isu yang sudah lama termaktub di dalam Perlembagaan Negara? Tiada kan...

Tetapi kalau hanya kerana sampul warna putih (ang pau CNY 2012) yang diagih-agihkan oleh Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali mahu dijadikan sebagai satu isu besar, harap puak-puak ini kena selidiki dululah...apa sebabnya dan tak payah nak buat tuduhan melulu.

Sebelum ini, Timbalan Presiden PERKASA juga telah menjelaskan bahawa "sampul warna merah" juga digunakan pada mulanya namun ianya telah kehabisan jadi kenalah pihak mereka gunakan sampul warna lain termasuk warna putih.

Jadi sekurang-kurangnya ada sopan sikit memberi sesuatu itu didalam satu bungkusan atau sampul walau apapun warnanya berbanding kalau diberi suatu pemberian itu sehingga orang lain nampak jelas nilai apa yang kita terima. Tindakan Datuk Ibrahim Ali lebih berhemah dan beradab sebenarnya.

Arkib Blog