Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Januari 27, 2010

Sampai bila dan ke mana lagi kes Anwar/Saiful terus ditunda ?

Entahlah!?!... mungkin sampai kiamat ? ...atau hingga ke hujung dunia, tapi dunia ini tiada berpenghujung sebab dunia ini bulat.

Cuba kita lihat gambar tongkang(barge) diatas yang sedang ditunda oleh sebuah tugboat, tapi kita tidak tahu ke mana arah tujuan tugboat itu menunda tongkang tersebut...cuma yang tahu ialah juragan atau kapten tugboat itu sendiri sebab semua resit seperti despatch note dan dokumen-dokumen lainnya si juragan tugboat itu yang simpan dan kelasi didalamnya hanya ikut saja.

Tetapi apabila sesebuah tongkang itu ditunda, itu adalah sudah menjadi sesuatu kemestian serta kelaziman bagi setiap tongkang kerana memangpun ianya dibuat atau dibina khusus untuk ditunda oleh kenderaan lain.

Berbalik kepada tajuk tulisan saya kali ini yang berupa satu persoalan, saya ingin sekali berkongsi perasaan mahu tahu dengan semua pembaca berkenaan dengan isu 'penangguhan demi penangguhan' untuk kes liwat yang membabitkan Penasihat PKR YB Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa telah meliwat "pembancuh kopinya" di sebuah 'Kondom'inium pada 26 Jun 2008 dulu.

Perbicaraan utama untuk kes ini telah berdepan dengan banyak kali siri penangguhan iaitu sebanyak tujuh kali dan belum lagi ditambah dengan perbicaraan yang dijadual semula pada 02 February 2010 bulan sekiranya juga akan turut ditangguh. Dan jika perbicaraan bagi tarikh tersebut juga akan ditangguh lagi, bermakna sudah lapan kali penangguhan dibuat.

Apabila kita tahu bahawa sebutan untuk kes liwat itu telah ditetapkan pada 01hb Julai 2009, semua kita mengharapkan kebenaran dapat ditegak melalui perbicaraan itu, namun semuanya tidak menjadi kenyataan setelah ianya ditangguhkan buat kali pertama oleh pihak Mahkamah atas sebab-sebab yang tertentu. Dan tarikh baru perbicaraan telah ditentukan pihak hakim iaitu pada 08hb Julai 2009.

Malang sekali apabila tiba pada tarikh 08hb Julai, perbicaraan belum lagi dapat dijalankan kerana sesuatu perkara, maka tarikh baru pula telah diberi iaitu pada 15hb Julai 2009 dan seperti biasa, menjelang saja tarikh tersebut maka perbicaraan terpaksa ditunda lagi atas sebab-sebab yang serupa iaitu pada tarikh yang baru 24hb Julai 2009.

Harapan seluruh rakyat Malaysia baik yang pro-Kerajaan mungkin juga yang menyokong Pakatan Pembangkang sendiri sekali lagi hampa untuk melihat perbicaraan itu dapat diteruskan apabila pada 24hb Julai juga atas sebab yang hampir sama dimana sebutan untuk kes itu juga ditangguhkan buat kali keempat dan untuk membolehkan kes tersebut dapat didengar ianya memerlukan masa selama 40 hari lagi dan tarikh baru telah ditetapkan pada 02hb September 2009.

Tetapi sepertimana sebelum ini, perbicaraan yang telah dijadualkan pada 02hb September juga telah ditangguhkan lagi dan sebab-sebanya macam biasa juga, maka untuk tarikh sebutan kes kali ke lima pun ditetapkan iaitu pada 03hb November 2009 dan ini bermakna memakan masa selama 61 hari untuk sampai ke tarikh tersebut maka perbicaraan kali ke enam yang ditangguhkan akan bermula.

Bagaikan telah diduga, hadir saja tarikh 03hb November menyapa siang maka wabak tangguh terus merebak sehingga menyebabkan perbicaraan yang sepatutnya dilangsungkan pada tarikh berkenaan terpaksa ditunda buat kali ke enam dan tarikh baru sekali lagi ditetapkan iaitu pada 23hb November 2009.

Hemmmmm.... tunggu punya tunggu dan dengan menjelangnya tarikh 23hb November 2009, seolah-olah seperti badi yang sukar dikikis dari terus mempengaruhi kehidupan, untuk kali ke tujuhnya, fenomena tunda sekali lagi melanda dan kes itu ditangguh lagi lalu tarikh baru telah ditetapkan semula iaitu pada 25hb January 2010.

Kali ini agak berlainan, sebelum tarikh 25hb January muncul siri penangguhan bagaikan sebuah drama telah diumumkan lebih awal dari biasa, perbicaraan tidak dapat dijalankan pada tarikh tersebut juga disebabkan oleh sesuatu perkara yang tidak dapat dielakkan dan oleh itu sekali lagi tarikh baru diberikan sebagai tempat menaruh harapan iaitu pada 02hb February 2010.

Dengan gagalnya perbicaraan kes liwat itu dibicarakan pada 25hb January 2010 yang baru lalu, ini jelas sudah masuk kali ke lapan siri penangguhan telah dibuat. Seandainya tertunda lagi sebutan untuk kes itu yang telah ditetapkan pada 02hb February 2010 depan berlaku, apakah tidak ada usaha yang tersusun oleh pihak yang begitu lantang bersuara memperjuangkan 'keADILan,' 'kesaksamaan hak,' dan 'hak asasi manusia' di negara ini untuk membantu pihak Mahkamah demi menjayakan perbicaraan kes itu agar tidak terus ditangguh dan ditunda lagi untuk kali kesembilan.

Kepada pihak-pihak yang begitu lantang bersuara didalam negara ini kononnya hanya merekalah 'pejuang keADILan' serta 'pejuang hak asasi manusia,' maka keluarkanlah suara itu untuk memberikan sokongan kepada pihak Mahkamah dalam menegakkan undang-undang yang adil di negara ini disamping untuk membantu saudara Saiful mendapatkan 'keADILan' yang sedang beliau perjuangkan sebagaimana yang sepatutnya.

Arkib Blog