Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, April 10, 2011

Nurul Izzah kata "Papa saya kuat lihai"...

Dalam beberapa siri jelajah jual ubatnya didalam kawasan DUN Senadin beberapa hari yang lalu, Naib Presiden PKR Sdn Bhd YB Nurul Izzah Anwar selalu menyentuh tentang kehebatan papanya yang luarbiasa dan sukar untuk ditandingi.

"Papa saya memang hebat, kuat lihai..sebab dari hari penamaan calon lagi sampai sekarang papa belum lagi balik-balik ke Semenanjung. Papa dari Kuching, ke Sri Aman, ke Sarikei, terus ke Sibu, malam terus ke Miri...langkah negara Brunei terus terbang ke Lawas cari jam Omega"

"Tak jumpa lagi jam Omega, papa tak putus asa terus papa balik lagi ke Miri dari Lawas..terus ke Bekenu, pusing balik ke Lambir dan semalam papa kata di Merdeka Mall Morsjaya, 'jam Omega saya lum jumpa lagi..tapi tuan puan jangan bimbang saya akan cari sampai dapat', jadi macam tu lah lebih kurang papa kata.. papa memang kuat lihai"

"papa jarang makan nasi...tapi papa tetap pastikan agar papa sentiasa ada bekalan karipap,.. papa memang suka makan karipap...sebab tulah perut papa tidak nampak buncit,.. itulah sebab saya kata, papa saya kuat lihai"

"Lagi satu papa ada kata, 'itu Edwin Dundang sudah tua kerepot, tidak layak lagi jadi Ketua Menteri Sarawak' ..dan depan itu Lim Kit Siang sama itu Lim Guan Eng papa juga ada kata,..Baruk Bian banyak bodoh....dulu dia kata tidak akan jadi calon kalu Nelson Balang Rining digugurkan dari senarai calon BN...tapi Baruk Bian sudah masuk perangkap Taib Mahmud..., Baruk Bian terkejut yang calon BN di Ba'Kelalan adalah anak abang saudara dia sendiri'... betul-betul kuat lihai papa saya"

Biarpun ada yg kecewa, rakyat Sarawak perlu beri sokongan padu kepada BN !

Secara jujur saya katakan bahawa sehingga kini masih ramai pemimpin-pemimpin bawahan terutamanya rakyat di sesetengah kawasan DUN Sarawak yang benar-benar terkilan apabila calon dihati mereka sebelum hari penamaan calon telah diketepikan pada saat-saat akhir dan ianya terbukti pada 6 April lepas apabila calon yang diharapkan terpilih untuk bertanding tidak tersenarai.

Semalam selepas jam 12 tengah malam telah memperlihatkan semuanya apabila kesemua 44 calon Bebas tiada seorangpun yang mahu menarik diri dari bertanding dan bermakna mereka akan terus kekal untuk menentang calon yang dikemukakan oleh BN dan bukannya untuk menentang kerajaan Barisan Nasional.
Walauapapun yang mereka rasa namun jauh disudut hati mahu agar rakyat Sarawak yang terlibat dalam soal calon bermasalah di dua tiga kawasan DUN Sarawak kita harap mereka akan buat keputusan untuk masa depan yang lebih terjamin dengan memberi peluang kepada calon-calon yang sudah dipilih oleh pucuk pimpinan tertinggi BN itu selama satu penggal atau selama 5 tahun berkhidmat kepada rakyat sehinggalah penggal untuknya berakhir pada 2016.

Dari sana barulah rakyat Sarawak boleh menilai sendiri kemampuan seseorang wakil rakyat berkenaan samada mereka boleh memberi khidmat dengan berkesan, baik serta memuaskan ataupun sebalik dalam masa selama 5 tahun beliau sebagai seorang wakil rakyat dan jika dia mampu berkhidmat dengan baik maka menjadi kewajipan rakyat pula untuk mempertahankan beliau agar dicalonkan semula pada penggal yang seterusnya tetapi sekira berlaku sebaliknya rakyat juga berhak untuk membuat keputusan awal dengan memohon pucuk pimpinan BN untuk tidak mencalonkan semula wakil rakyat tersebut dan jika beliau masih dipilih semula untuk menjadi calon maka sudah tentulah rakyat berhak untuk menolak calon yang diletakkan oleh Barisan Nasional pada ketika itu.

Tetapi pada pilihanraya umum Sarawak yang ke-10 ini iaitu 16 April minggu depan seluruh rakyat haruslah bersatu bagi mempertahankan kerajaan Barisan Nasional supaya semua agenda pembangunan yang sudah lama dirancang oleh kerajaan Barisan Nasional tidak terbengkalai separuh jalan kerana semua kesengsaraan yang rakyat Sarawak perlu hadapi selepas PRN Sarawak ke-10 adalah berpunca daripada kesilapan hanya dalam satu saat apabila sanggup untuk menggadai nasib masa depan mereka kepada pihak Pakatan Pembangkang yang ternyata sudah gagal mentadbir kerajaan di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan dengan baik sepertimana janji-janji mereka semasa berkempen.

Bina pejabat SPRM bawah tanah, utk elak kes "biar pecah diperut jangan pecah dimulut" dari berulang !


Saya rasa sudah sampai masanya untuk kerajaan Malaysia berbuat sesuatu untuk menyelamatkan imej SPRM yang kini semakin tercalar akibat tindakan nekad beberapa suspek kes rasuah yang sanggup untuk membunuh diri dengan terjun dari tingkat atas bangunan yang menempat pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia hanya kerana untuk mengelak rahsia rakan lain yang lebih besar akan turut terbongkar.

Kita lihat saja kes terbaru yang melibatkan Penolong Pengarah Kastam Selangor Allahyarham Ahmad Sarbani. Kejadian seumpama ini adalah yang kedua kalinya berlaku di negeri Selangor selepas kes kematian misteri mendiang Teoh Beng Hock yang juga mayatnya dijumpai mati akibat terjun dari tingkat atas bangunan. Begitu juga di Sarawak pernah satu ketika kejadian serupa berlaku semua membabitkan kakitangan kerajaan.

Apabila kejadian begini berlaku sudah tentu yang pertama sekali mendapat untung adalah Pakatan Pembangkang kerana kerana bagi mereka secara tidak langsung pihak pembangkang sudah mendapat kredit dengan percuma dan itu akan dijadikan sebagai satu modal untuk menghentam kerajaan serta agensi-agensi yang berada dibawahnya. Segala fitnah terhadap kerajaan akan dijalankan sebaik mungkin oleh pembangkang manakala bagi rakyat yang mudah tertipu pasti akan cepat percaya dengan segala bentuk pembohongan pihak pembangkang.

Untuk mengelak kejadian yang sukar diramalkan seperti itu dari terus berlaku atau berulang kembali, maka saya syorkan kepada pihak kerajaan terutamanya serta pihak SPRM sendiri untuk membina semua ibu pejabat baik peringkat pusat, negeri-negeri atau cawangan-cawangannya atau juga secara keseluruhannya bangunan SPRM dalam tanah ataupun di bawah tanah.

Ini sangat perlu difikir secara mendalam kerana kejadian yang telah berlaku sebelum ini semuanya melibatkan kerugian sangat besar bukan saja kepada ahli keluarga mereka yang terlibat malahan kepada pihak SPRM itu sendiri apabila pihak mereka sudah kehilangan satu saksi penting untuk dibawa ke mahkamah selain turut memburuk imej SPRM di mata masyarakat.

Saya berpendapat jika kerajaan mahu memindah pejabat-pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang kini semuanya ditempatkan dalam blok-blok bangunan yang bertingkat-tingkat dan selepas sekiranya semua pejabat SPRM seluruh negara dibenarkan untuk beroperasi dibawah dalam bangunan yang baru dibawah tanah maka saya fikir bagi mereka yang telah didapati terlibat dengan kes rasuah oleh pihak SPRM serta diklasifikasikan sebagai suspek jadi sudah tentulah amat payah bagi mereka yang terlibat untuk membawa semua "rahsia kesalahan rasuah pecah diperut" bersama dengan jasad yang sudah terbujur kaku.

Apabila cadangan seumpama ini suatu hari nanti akan menjadi kenyataan maka saya juga melihat tidak ada jalan lain lagi untuk setiap individu yang telah dipanggil ke pejabat SPRM bagi diambil keterangan untuk bertindak diluar dugaan seperti terjun atau melompat dari tingkat atas sebab kalau hendak berbuat demikian juga mereka ini hendak terjun macamana...mana pernah orang terjun dari bawah pergi ke atas. Kan?

Arkib Blog