Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mei 20, 2010

BN Sarawak harus terima nasihat PM dengan hati terbuka...


Apabila Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib mengulas mengenai kekalahan "bermaruah?" BN semasa Pilihan Raya Kecil P212 Bandar Sibu 16 Mei lalu, ternyata dalam nada kecewa beliau terhadap keputusan rakyat Sibu untuk memilih DAP sebagai wakil mereka ke Parlimen terselit juga banyak harapan beliau agar ada pembaharuan dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional Negeri dari masa ke semasa untuk menjaminkan sokongan padu rakyat kepada BN tidak akan luntur.

Ketika Perdana Menteri mengulas mengenai kekalahan calon BN Robert Lau Jr pada Pilihan Raya Kecil itu, beliau juga turut menyatakan bahawa antara sebab kekalahan BN di Parlimen Sibu adalah kerana Jentera Pilihan Raya BN Negeri kurang kreatif ketika menjalankan kempen namun kenyataan PM itu telah disanggah oleh bebearapa pemimpin komponen BN termasuk Ketua Menteri Sarawak sendiri yang kurang selesa apabila kekalahan BN dikaitkan dengan masalah tersebut.

Sebagai antara jutaan rakyat Sarawak sendiri, saya melihat teguran, nasihat serta pandangan Perdana Menteri itu memang ada asasnya dan saya percaya beliau mempunyai pandangan yang tersendiri mengenai perkara tersebut dan juga tentang masa depan Sarawak khususnya maka semua pemimpin tertinggi kerajaan Barisan Nasional Sarawak haruslah menerima apa yang diluah oleh Perdana Menteri itu dengan hati yang terbuka dan nilailah semula apa yang patut kerana sebagai sebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat menerusi sistem demokrasi maknanya apa yang perlu dilakukan selama waktu mentadbir negeri adalah sentiasa amalkan sikap terbuka dalam kepimpinan dan bersedia untuk menerima sebarang kritikan baik daripada pihak lawan maupun dari kalangan ahli parti sendiri.

Bingkisan khas dari Sarawak buat Papa Gomo...


Salam sejahtera dan salam 1Malaysia Papa Gomo, terima kasih diatas kunjungan anda ke Bumi Kenyalang baru-baru ini iaitu sempena PRK P212 Bandar Sibu dan difahami bahawa ada pengalaman baru yang anda perolehi dari tanah tumpah kelahiran kaum Peribumi yang mendiami sebahagian daripada kepulauan Borneo ini.

Ada beberapa artikel yang diterbitkan oleh anda selepas berakhirnya PRK P212 Bandar Sibu lalu seakan-akan tidak menepati citara atau hasrat besar Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib melalui konsep 1Malaysia apabila saya mendapati ianya bercanggah dengan apa yang dituntut oleh gagasan tersebut.

Orang Iban adalah kaum majoriti di Sarawak dan kebanyakkan mereka beragama Kristian serta ada juga diantara mereka sudah lama memeluk agama Islam dan ada yang sudah menjadi seorang Islam yang lebih baik daripada orang Islam yang memang telah dilahirkan sebagai orang Islam.

Kaum Melanau adalah kaum minoriti di Sarawak dan kebanyakkannya adalah beragama Islam iaitu lebih kurang 70% dan selebihnya beragama Kristian. Yang beragama Islam dan Kristian banyak sudah mencapai kejayaan dalam kehidupan dan kebanyakan kaum Melanau suka hidup berdikari.

Antara yang banyak mengharumkan nama kaum Melanau dalam bidang agama Islam ialah Johan Qariah Peringkat Antarabangsa iaitu Puan Hajjah Amnah binti Haji Ayub, anak kelahiran Kampung Sungai Kut Tengah Dalat, Bahagian Mukah Sarawak.

Manakala bapa beliau iaitu ayahanda Tuan Haji Ayub bin Tanggui merupakan guru agama di Kampung Sungai Tengah Dalat, Mukah dan pernah beberapa kali menjuarai Tilawah Al-Quran peringkat negeri Sarawak dan pernah mewakili Malaysia dalam dalam pertandingan Tilawah Membaca Ayat-ayat Suci Al Quran peringkat Antarabangsa.

Orang Melanau Islam mampu menjadi Islam terbaik dan sudahpun menjadi lebih baik daripada Islam PAS! Terima Kasih.

Arkib Blog