Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 22, 2012

Benarkah lagu ini hasil ciptaan dan dipopularkan oleh penyanyi Indonesia ?Sudah ada sesetengah rakyat Indonesia yang berada di negara ini mendakwa bahawa lagu "Sungai Lui" nyanyian Aizat Amdan pernah popular di Indonesia sebelum ini dan mengakui ianya telah dinyanyikan oleh seorang penyanyi yang dikenali sebagai Trisha. Betul ke?

Di samping itu mereka turut bertegas serta mengingatkan pihak kita bahawa apa jua yang menjadi milik negara mereka dalam bentuk apapun akan tetap mereka pertahankan. Pirahhhh!!!! ..yang mereka memecah masuk rumah milik rakyat Malaysia, merompak, meragut harta benda penduduk tempatan di negara ini apa itu tidak mereka sedari ?!

Tetapi yang peliknya, kalau benarlah lagu berkenaan diciplak dari hasil karya artis Indonesia, bagaimana pula boleh tersenarai untuk dipertandingkan dalam Anugerah Juara Lagu (AJL2011) baru-baru ini? Takkanlah kesemua 30 juri yang dilantik tidak perasan yang lagu tersebut pernah dinyanyikan oleh penyanyi Indonesia.

Harap rakyat Indonesia tidak mudah membuat tuduhan melulu dalam perkara seperti ini dan harap mereka juga tidak cepat mengaku benda yang kurang jelas sebagai hak milik mereka. Jangan ulangi kesilapan lalu yang nyata tidak baik untuk hubungan dua negara berjiran ini. Lebih banyak yang merugikan dari memberi faedah.

Andai kata Anwar & Mat Syabu, entah berapa harilah agaknya mereka tak basuh tangan..

Bayangkan seandainya Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia dan Pakatan Haram Pembangkang pula adalah kerajaan bagi negara ini. Kita baru saja menerima kunjungan daripada Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra yang cantik, anggun, menawan serta tinggi lampai pula tu.

Cuba kita bayangkan masa menyambut ketibaan secara rasmi Yingluck di Dataran Parlimen, Anwar Ibrahim pasti yang dulu sekali berjabat tangan dengan Perdana Menteri wanita pertama negara Thai itu, kemudian Anwar akan memperkenalkan Yingluck kepada semua menteri kabinetnya bermula dengan Timbalan Perdana Menteri I iaitu Mat Syabu dan Timbalan Perdana Menteri II Lim Guan Eng serta masing-masing selepas itu diperkenalkan pula kepada barisan menteri-menteri kabinetnya.

Tentu mereka akan buat perangai macam dalam filem "Musang Berjanggut" arahan serta lakonan Biduan Agung Negara Tan Sri P. Ramlee. Dalam filem tersebut, memasing lelaki hidung belang berebut-rebut untuk memenangi hati Puspa Wangi, watak yang dilakonkan oleh Allahyarhamah Seniwati Saadiah. Mereka juga berlumba-lumba untuk bersalam dengan Puspa Wangi dan bila berjaya, sampai berhari-hari pula lamanya mereka bertindak tidak membasuh tangan sebelah kanan selain hari-hari menciumnya.

Tetapi nasib baiklah Datuk Seri Mohd. Najib yang menjadi Perdana Menteri Malaysia yang sah dan kedatangan Yingluck ke negara ini disambut sama sepertimana sambutan yang diberikan terhadap pemimpin-pemimpin dari negara lain cuma Thailand ini agak istimewa sedikit kerana selain sebagai negara tetangga terdekat Thailand juga adalah sebuah negara jiran yang belum pernah mengguris hati dan perasaan rakyat Malaysia, sama-sama saling menghormati walau berbeza adat budaya, kepercayaan agama serta bahasa.
Posted by Picasa

Jaga etika ketika sedang duduk, supaya kawan tidak tersepit !


Kita tidak boleh terus berdiri selamanya dan kita perlu duduk seketika. Kita juga tidak boleh terus berjalan tanpa henti kerana kita juga perlukan rehat maka kita perlu duduk untuk merehatkan diri.

Apabila kita duduk tidak kiralah siapa diri kita harus kena selalu menjaga gaya kita duduk terutama ketika sedang duduk bersama orang lain. Jangan pula yang sorang duduk macam tu, kita duduk macam tu dan yang lain-lainnya pula duduk begitu begini.

Misal kata yang orang ini sokong Israel, yang seorang ini kononnya dukung Islam serta perjuangan rakyat Palestine manakala yang sorang lagi bawa perjuangan PAP untuk diserapkan dalam pentadbiran negara. Bahaya tu !

Nanti kalau tersepit macam mana ?

Dia kata, sokong keselamatan Israel tapi dalam masa yang sama buat kecoh konon ada kapal dagang Israel berlabuh kat pelabuhan Malaysia, agaknya nak desak kerajaan Malaysia halau kapal tu lah...itupun kalau pembohongan mereka tu benar ;-)
Posted by Picasa

Arkib Blog