Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Januari 12, 2010

Tahniah buat Datuk Dr. James Dawos atas perlantikkan dalam Kerajaan Malaysia

Esok 13hb. January 2010 hari Rabu akan memberi banyak makna dan juga akan menjadikannya sebagai satu hadiah tahun baru daripada Kerajaan Persekutuan khasnya kepada kaum Bidayuh di Sarawak apabila majlis angkat sumpah Ahli Parlimen Mambong YB Datuk Dr. James Dawos Mamit sebagai Timbalan Menteri Pelancongan akan berlangsung dihadapan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Tuanku Zainal Abidin di Istana Negara.

Kaum Bidayuh merupakan kaum keempat terbesar di Sarawak selepas Kaum Iban yang majoriti, diikuti kaum Cina dan yang ketiga adalah kaum Melayu. Kaum Melanau adalah kelima terbesar di Sarawak manakala kaum Kedayan yang sepertimana kaum Melayu mereka juga kesemuanya beragama Islam dan seterusnya adalah masyarakat dari golongan kaum Orang Ulu seperti Kayan, Kenyah, Kelabit, Murut, Bisaya, Kiput, Berawan, Kajang, Lahanan, Kejaman, Saban, Tagal, Sekapan, Beketan, Beliun, Sebup, Ukit, Penan, Punan dan banyak lagi.

Jika sebelum ini kaum Bidayuh tiada mempunyai sebarang wakil didalam Kerajaan atau tiada lantikan dari kalangan masyarakat mereka dalam kabinet persekutuan maka kini mereka boleh merasa lega kerana sumbangan besar serta sokongan kuat mereka terhadap Kerajaan Barisan Nasional selama ini telah diiktiraf dan diterima sebagai satu penghargaan yang tidak boleh dinafikan.

Perlantikan YB Datuk Dr. James Dawos adalah bagi menggantikan tempat yang telah dikosongkan oleh YB Datuk Seri Abdul Rahman Sulaiman Abdul Taib yang telah meletakkan jawatan pada Disember tahun lepas atas alasan masalah peribadi. Semoga dengan perlantikan Datuk Dr. James Dawos ke jawatan itu sedikit sebanyak dapat diterima oleh kaum Bidayuh sebagai satu pengiktirafan tinggi oleh Kerajaan Barisan Nasional terhadap peranan mereka didalam proses pembangunan negeri Sarawak khasnya dan juga Malaysia amnya.

Kepada YB Datuk Dr. James, Syabas dan Tahniah buat YB. Selamat bertugas dan berikanlah yang terbaik kepada negara kita Malaysia dan berikanlah kerjasama yang padu kepada Perdana Menteri YAB Datuk Seri Najib dan TPM YAB Tan Sri Muhyiddin untuk membawa banyak lagi kemajuan kepada negara kita...

Soal Jawab tentang Gereja di TV3 malam ini, wajarkah?

Saya amat bimbang dengan langkah yang sedang diambil oleh pihak TV3 yang telah mengundang Menteri Keselamatan Dalam Negeri(KDN) YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein sebagai tetamu mereka pada malam ini untuk program Soal Jawab jam 10.00 malam bagi mengupas isu yang sedang hangat ketika ini iaitu isu Gereja atau lebih tepat isu bantahan penganut Islam terhadap penggunaan kalimah ALLAH oleh penganut agama Kristian di negara ini.

Alasan saya ialah seandainya nanti YB Datuk Seri Hisham gagal mengawal emosi beliau apabila diaju dengan soalan bertubi-tubi yang seolah-olah menekan atau memaksa oleh pengendali program tersebut jadi bagaimana kami boleh menerima penjelasan oleh Yang Berhormat Menteri mengenai perkara yang sedang berbangkit kini dengan baik dan terbuka.

Saya rasa adalah sangat tidak sesuai bagi pihak TV3 untuk menyiarkan siaran seumpama itu buat masa ini memandang kes ini separuh daripadanya sedang dalam proses di Mahkamah manakala separuh lagi sedang didalam siasatan pihak Polis dan yang selebihnya telah diambil kesempatan oleh pihak pemimpin politik terutamanya pembangkang untuk dijadikan modal mereka bagi mengelirukan lagi fikiran rakyat.

Oleh itu saya berharap sekiranya boleh agar pihak TV3 mengkaji semula program yang telah diatur terutamanya berkenaan dengan jemputan terhadap Datuk Seri Hisham itu samada ianya boleh ditunda kepada tarikh yang lain ataupun pada masa yang bersesuaian dan jangan diadakan pada waktu ini dimana tahap keharmonian dalam negara kita pada dasar pada masa ini tidak seharmoni dulu lagi.

Apa yang perlu dilakukan pada hemat saya ialah, semua pemimpin masyarakat, pemimpin politik tanpa mengira ideologi mereka harus bekerjasama untuk turun berjumpa dengan masyarakat umum bagi menjelaskan kedudukan sebenar perkembangan mengenai perkara yang sedang dihadapi negara sekarang ini. Mereka sepatutnya tidak boleh menerang atau menyentuh isu ini secara bersendirian tidak kira dalam mana-mana forum yang danjurkan sebagaimana yang akan dibuat oleh TV3 jam 10 malam nanti.

Sebenarnya saya sangat bimbang kerana siaran TV3 adalah pilihan utama rakyat di Sarawak dan juga di Sabah, dan jika mereka mengikuti siaran Soal Jawab itu nanti serta besar kemungkinan ada diantara mereka kurang jelas atau kurang faham dengan apa yang cuba dijelaskan oleh Datuk Seri Hisham maka sudah tentu timbul tanggapan lain pula tentang masalah itu daripada masyarakatdi sebelah Malaysia Timur ini tentang rakan-rakan mereka di tanah Semenanjung Malaysia.

Dalam mengejar keuntungan, maka sewajarnyalah juga bagi setiap pihak untuk turut sama sentiasa memelihara kemakmuran negara. Sekiranya negara sentiasa dalam keadaan yang tidak menentu, walau segagah manapun kita adalah tidak mustahil apabila segala pencapaian terdahulu yang kita perolehi akan turut musnah perlahan-lahan ataupun akan hancur dalam sekelip mata.

Saya dengan rasa rendah diri berharap sangat agar pihak TV3 dapat menimbang semula rancangan yang telah diatur itu terutama yang menyentuh isu antara agama demi untuk menjaga kepentingan semua pihak. Janganlah mengeruhkan lagi keadaan. Kepada rakan-rakan blogger dari BPN, AIDC serta blogger-blogger persendirian yang cintakan keamanan berilah respon segera tentang perkara ini kepada pihak TV3. Terima kasih.

Arkib Blog