Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Disember 21, 2010

Bila Pakatan Beruk berjanji serta berbicara, segalanya adalah tipu dan palsu !

Apabila pemimpin-pemimpin dalam Pakatan Beruk berjanji dan berbicara baik sebelum ini atau di waktu ini mahupun selepas ini apakah kita semua dapat melihat berapa point dari kata-kata yang terkeluar dari mulut mereka adalah benar dan boleh dipercayai ? Tentu tiada kan. Nak dapat 0.1 pun memang payah apatah lagi untuk melihat lebih banyak lagi.

Kekecohan yang berlaku dalam Dewan Rakyat di Parlimen tempoh hari dan juga janji-janji yang diperbaharui oleh mereka ketika Konvensyen ke 2 Pakatan Beruk di Pulau Pinang sebagai contoh yang terbaik untuk kita menilai siapa sebenarnya saki-baki mereka yang masih kekal sebagai sebagai pemimpin dalam Pakatan Beruk saat ini berdasarkan kepada kenyataan-kenyataan liar serta tingkahlaku diluar kebiasaan seseorang wakil rakyat yang berstatus sebagai Ahli Yang Berhormat.

Apabila mereka ini dari puak Pakatan Beruk telah berjaya menimbulkan kekecohan tanpa kawalan di Dewan Rakyat ketika Dewan sedang bersidang mereka pula yang mendahului pihak Barisan Nasional dengan menggambarkan kepada masyarakat bahawa hari berkenaan sebagai hari yang berlakunya 'tragedi hitam Parlimen Malaysia' walhal semua itu adalah angkara mereka sendiri tetapi seperti biasa mereka secepat kilat akan menudingkan jari menunjukkan kepada BN sebagai penyebab kepada kejadian berkenaan.

Dasar beruk memang begitu. Beruk atau monyet memang kita ketahui sebagai sejenis haiwan dari spesis mamalia yang mempunyai sifat dengki terhadap tanaman-tanaman yang diusahakan oleh manusia. Bila si beruk ini nampak orang tanam jagung ke, pisang ke, ubi keledek dan lain-lain lagi maka akan segera tergerak dalam hatinya untuk mengganggu serta menjahanamkan tanaman-tanaman yang terdapat di kebun-kebun yang diusahakan oleh pemiliknya. Itu sifat buruk yang ada pada beruk atau monyet.

Bab berjanji pula, memang sukar bagi kita untuk mencari berapa peratusan dari janji-janji yang pernah mereka taburkan kepada rakyat boleh kita percayai yang mereka akan menunaikannya nanti. Berjanji memang mudah dan sangat mudah sekali. Janji kepada rakyat, rakyat mahu bulan mereka akan bagi, rakyat mahu gunung mereka akan beri, rakyat mahu pulau mereka akan serah, rakyat mahu semua percuma mereka juga berjanji akan beri semuanya secara percuma.

Tentang beruk Lim Guan Eng yang menganggap rakyat Malaysia yang menyokong serta membaca Utusan Malaysia sebagai bukan warganegara Malaysia adalah satu lagi contoh tercipta betapa dalam Pakatan Beruk memang sah terdapat beruk-beruk liar serta monyet yang berkeliaran. Apakah beruk Lim Guan Eng tidak mencerminkan diri beliau terlebih dahulu sebelum membuat tuduhan liar yang begitu bodoh sekali terhadap rakyat Malaysia yang menjadi pelanggan dan pembaca setia akhbar Utusan Malaysia ?

Sayang sekali beruk Lim Guan Eng gagal untuk memahami akan sejarah asal-usul keturunan beliau yang senenarnya datang dari mana. Lim Guan Eng tidak tahu bahawa apabila beliau menuduh rakyat Malaysia yang membeli dan membaca Utusan Malaysia sebagai bukan warganegara Malaysia sebenarnya tuduhan beliau itu telah jatuh ke atas kepala datuk nenek moyang beliau sendiri serta kaum kerabat beliau yang berhijrah dari Tanah Besar China ke Semenanjung Tanah Melayu berpuluh-puluh tahun yang lalu.

Mengenai janji-janji yang diperbaharui oleh Pakatan Beruk semasa konvensyen ke 2 Pakatan Beruk di Pulau Pinang yang antara lain berjanji selepas 100 hari pemerintahan sekiranya mereka berjaya menawan Putrajaya maka mereka akan hapuskan tol-tol dilebuhraya, membahagikan lot-lot tanah Felda kepada anak-anak para peneroka, menghapuskan sistem pemerintahan demokrasi di negara ini dan menggantikan dengan pemerintahan secara kuku besi atau diktator.

Pemimpin Pakatan Beruk boleh membuat seribu serba satu janji untuk mempermainkan rakyat, mereka juga boleh buat janji untuk membahagikan lot-lot di atas permukaan bulan untuk rakyat Malaysia jika mereka berkuasa dan mereka juga bebas untuk berjanji kepada rakyat untuk menghapuskan semua peraturan-peraturan serta segala larangan yang mendatangkan masalah kepada mereka yang suka melanggar peraturan dan undang-undang negara.

Janji-janji lama Pakatan Beruk selepas PRU-12 semuanya belum lagi dipenuhi, mau lagi diperbahurui janji-janji dulu apabila disegarkan dengan slogan baru mereka 'berubah sekarang, selamatkan Anwar'(bukan Malaysia).. untuk kali yang keberapa kah lagi rakyat Malaysia harus terus untuk ditipu bulat-bulat oleh mereka puak-puak dalam Pakatan Beruk ini bila janji 16 September bukti Anwar menipu, bila isu 6 kotak rahsia Anwar berbohong, bila isu Apco juga Anwar terus berbohong dan bermacam-macam lagi pembohongan datangnya daripada DAP, PKR dan PAS untuk terus memperdayakan rakyat...

Piala Suzuki AFF 2010: andaikata Indonesia tewas, terbakar lagikah Jalur Gemilang ?

Disebalik keghairahan seluruh rakyat kedua-dua buah negara menanti tarikh perlawan akhir yang pertama iaitu pertandingan bolasepak Piala Suzuki AFF 2010 antara Malaysia dengan Indonesia yang akan diadakan di Stadium Nasonal Bukit Jalil Kuala Lumpur pada 26 Disember 2010, mungkin ada yang terlupa tentang satu perkara.

Perkara yang saya maksudkan ialah jika sebelum ini bahawa semua pihak sudah sedia maklum bahawa walaupun hubungan Malaysia-Indonesia iaitu antara kerajaan dengan kerajaan memang berada dalam suasana yag erat dan kukuh namun hubungan diantara rakyat sesama rakyat kedua-dua buah negara sering bermasalah serta meresahkan.

Dan menjelang tibanya perlawanan akhir yang pertama antara kedua-dua buah pasukan kebangsaan masing-masing itu nanti, apakah persiapan yang telah dan sedang dilakukan oleh kedua-dua pihak dalam mengawal keadaan atau emosi para penyokong terutamanya penyokong fanatik dari negara jiran supaya mereka tidak membawa sebarang sentimen yang boleh mencetuskan suasana tidak baik seperti yang sering terjadi sebelum ini sehingga boleh menyebabkan hubungan mesra kedua-dua buah negara turut menjadi dingin.

Kita semua sebenarnya tidak mahu lagi melihat oleh hanya kerana untuk memupuk semangat kesukanan dikalangan rakyat kedua-dua negara tetapi malang sekali apabila salah satu pasukannya telah ditakdirkan kalah maka timbul pula kejadian-kejadian yang memang kita tidak suka seperti membakar bendera negara lain gara-gara tidak sanggup menerima hakikat bahawa pasukan mereka telah tewas kepada lawan.

Kita juga berharap supaya sebelum diadakan perlawanan itu nanti akan lebih kerap diadakan perbincangan dari hati ke hati diantara kedua pegawai masing-masing agar lebih mudah untuk mereka mengenal pasti apa jua perkara yang dilihat berpotensi boleh menyumbang kepada sebarang kekecohan atau pertelingkahan baru antara rakyat Indonesia dengan rakyat Malaysia dan sekiranya terbukti memang ada sesuatu yang boleh berlakunya perkara yang tidak diingini maka apabila telah ada usaha pencegahan lebih awal dilakukan diharaplah tiada sebarang kejadian buruk akan berlaku pada mala perlawanan akhir kedua Piala Suzuki 2010 yang akan dilangsungkan pula di Jakarta Indonesia pada 29 Disember 2010.

Arkib Blog