Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 05, 2009

Bagaimana Dengan Bolasepak Di Malaysia ?

Dengan memetik sedikit daripada berita yang tersiar di dalam akhbar Utusan Malaysia hari, saya ingin berkongsi serba sedikit maklumat dengan anda semua tentang berita Tan Sri T. Ananda Krishnan, individu kedua terkaya di negara ini dan juga jutawan ketiga terkaya di Asia Tenggara yang dikatakan sebagai prospek utama penyelamat kepada kelab bolasepak England iaitu New Castle.

Maka perkembangan terbaru itu akan memungkinkan beliau sanggup untuk membeli kelab New Castle itu pada harga asal iaitu 40 juta pound (RM230.3juta) lebih rendah dari harga yang ditawarkan iaitu sebanyak 95 juta pound atau RM547 juta.

Sebagai rakyat Malaysia, sudah tentu sekali saya juga harus merasa bangga diatas kemajuan itu, dimana seorang rakyat Malaysia yang telah berjaya didalam kehidupan telah melangkah setapak lagi apabila telah disenaraikan sebagai salah seorang penyelamat kepada sebuah kelab bolasepak yang terhebat di dunia itu.

Sementara perasaan sedang diulit kegembiraan dan rasa bangga dengan berita itu, tidak terlepas juga tandatanya terus datang menyapa di benak fikiran.., ...apakah yang mendorong seseorang itu untuk melangkah sejauh itu jika hanya bertujuan bagi menyelamatkan sebuah kelab yang mungkin bermasalah seperti itu ?Apakah langkah yang akan diambil itu akan memberikan pulangan yang lebih berlipat kali ganda lagi ?

Jika dilihat dari sudut "kecintaan" kepada bangsa dan negara, apakah bertepatan tindakan yang mendahulukan pihak luar sebelum kepentingan negara kita sendiri ? Sebagai rakyat Malaysia, apabila kita telah semakin berjaya didalam berbagai bidang yang telah kita ceburi, itu bermakna kita juga semakin berhutang kepada negara. Bukan hutang dalam bentuk duit ataupun wang, tetapi "terhutang budi". Hutang budi juga patut dibayar sementara masih hidup. Tidak betul juga jika dipikirkan kata ini "hutang budi dibawa ke mati".

Dalam negara kita sendiripun juga banyak kelab-kelab bolasepak yang wujud. Ada pasukan bolasepak negeri-negeri serta sudah pasti ada pasukan bolasepak kebangsaan yang akan mewakili negara ke perlawanan pada peringkat antarabangsa seperti untuk piala Asia, juga untuk ke pusinagan kelayakan piala Dunia dan sebagainya.

Berkenaan dengan mutu permainan pasukan bolsepak negara kita serta tahap prestasi para pemainnya juga memang sudah diketahui umum sebagai amat mengecewakan. Persoalan misteri yang selalu berlegar difikiran peminat-peminat bolasepak di Malaysia ini ialah, apakah punca sebenarnya yang menyebabkan mutu persembahan pasukan bolasepak kita begitu teruk sekali apabila sering mengalami kekalahan kepada pasukan lawan pada setiap kali perlawanan yang diadakan yang melibatkan pasukan dari negara lain.

Jadi kepada hartawan atau jutawan-jutawan Malaysia yang ada menyimpan hasrat untuk melibatkan diri didalam aktiviti serta pembangunan sukan bolasepak di negara lain, terlebih dahulu eloklah renungkan dalam negara dan sumbangkan sedikit sokongan walaupun didalam bentuk apa jua kepada pasukan bolasepak kebangsaan kita. Hanya dengan cara itu saja maka sekurang-kurangnya hartawan dan juga jutawan-jutawan di negara ini dapat membalas budi kepada Malaysia diatas kemewahan hidup mereka.
Posted by Picasa

Arkib Blog