Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Ogos 22, 2012

Gambar bogel Putera Harry, satu dunia kecoh ! gambar bogel Putera PKR ?

 Ini dia gambar telanjang bulat Putera Harry, pewaris takhta England. Patutnya beliau tidak berkelakuan sebegitu kerana wajip menjaga maruah keluarga di-Raja tetapi perkara sudah berlaku nak buat macam mana.
Harap perkara seperti itu takkan berlaku atau menular dalam keluarga atasan di negara kita pula selepas ini sebab jika berlaku juga hanya akan menyebabkan kes-kes mahkamah semakin berlambak dengan kes-kes yang tertangguh...menyusahkan betul...huh!!!

Buddha di Malaysia dan etnik Islam Rohingya di Myanmar

 Pembersihan etnik Islam Rohingya secara terancang, kejam dan zalim oleh para penganut agama Buddha yang turut dibantu oleh pihak berkuasa di Myanmar memang amat bertentangan dengan layanan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia baik pemerintah mahupun pembangkang terhadap pemimpin serta penganut agama Buddha di negara ini.

Di Malaysia penganut agama Buddha mendapat layanan adil serta saksama sama dengan agama-agama lain seperti Islam, Kristian, Hindu dan lain-lain lagi daripada pihak kerajaan malah mereka juga diberikan hak-hak tertentu di dalam menjaga serta memelihara sebarang kepentingan yang berkaitan dengan kepercayaan agama yang mereka anuti.
Tetapi amat malang sekali apabila keadaan sedemikian tidak pernah dikecapi oleh etnik Islam Rohingya yang sekian lama telah mendiami bumi Myanmar yang diperintah oleh sebuah kerajaan dalam negara yang majoriti besar penduduknya menganut agama Buddha. Kehindupan etnik Islam Rohingya amat sukar di Myanmar, pergerakan mereka terbatas dengan ancaman datang dari segenap penjuru yang sentiasa memburu untuk menghapuskan mereka.

Walau pada satu ketika saya kurang percaya dengan apa yang dibaca mengenai nasib kaum Rohingya Islam di Myanmar yang dikatakan ditindas oleh golongan Buddha yang turut disokong oleh pihak berkuasa Myanmar namun setelah membaca lebih banyak maklumat mengenainya barulah kita sedar bahawa apa yang berlaku di Myanmar terutama serangan terhadap orang Islam Rohingya memang benar-benar berlaku dan ini sudah tentu mengingatkan kita betapa bertuahnya orang-orang Buddha yang tinggal di Malaysia walaupun ianya sebuah negara Islam tetapi tetap berlaku adil kepada semua rakyatnya tanpa mengira latar belakang kaum, adat serta agama mereka.

Arkib Blog