Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Oktober 26, 2010

Karpal kena aedes takkan semua peguambela Anwar kena demam denggi !

Perbicaraan kes liwat DSAI terpaksa ditangguhkan sekali lagi hari ini sehingga esok ekoran ketua kepada barisan peguam DS Anwar iaitu Karpal Singh dimasukkan ke hospital akibat dijangkiti wabak aedes.

Walauapapun kita doakan agar YB Karpal Singh akan segera sembuh dari penyakit yang sedang beliau hidapi sekarang ini agar siri penangguhan demi penangguhan untuk kes liwat ini sentiasa berjalan dan tidak terjejas.

Tapi apa yang peliknya ialah bagaimana hanya disebabkan ketiadaan Karpal Singh di mahkamah untuk bertanyakan soalan-soalan yang berkaitan dengan kes kepada saksi-saksi mahkamah maka perbicaraan tidak dapat diteruskan lalu ditangguhkan.

Jadi, apakah sebenarnya fungsi atau peranan yang boleh dimainkan oleh para peguambela DS Anwar yang lainnya seperti Sankara Nair, R. Sivarasa, Leela Jeyamani Jesuthasam, Edmund Bon Tai Soon, Saiful Izham Ramli, Ameer Hamzah Arshad, Latheefa Beebi Koya, Mohd Radzlan Jalaluddin dan Raja Aziz Adrusse ?

Pernah dulu mereka digelar sebagai peguambela bertaraf lima bintang. Tetapi kini ? Apakah mereka hanya peguambela jenis yang penghabis beras ? Makan gaji buta ? Peguambela Aji-No-Moto ?

Ketiadaan ketua peguam seolah-olah barisan peguambela yang lain hanyalah sekadar pelengkap kepada jumlah peguambela DS Anwar tanpa ada apa-apa khidmat selaku peguambela yang boleh mereka berikan sepanjang tempoh perbicaraan kes liwat DSAI berlangsung.

27-10-2010 India jadi Little di Malaysia ! China, Indonesia, dll bila pulak ?

Esok tanggal 27hb Oktober 2010 hari Rabu siang, satu lagi sejarah penting bagi masyarakat India di Malaysia dan juga India akan tercipta apabila pemimpin nombor satu kedua-dua negara iaitu Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dengan rakan sejawatan beliau dari negara India TYT Manmohan Singh akan melakukan perasmian secara bersama untuk sebuah tapak perniagaan terbesar kaum India di negara ini iaitu Little India di Brickfields, Kuala Lumpur.

Pembangunan projek Little India ini yang bernilai RM35 juta telah dimulakan pada tahun 2008 dan projek ini dilaksanakan dalam dua fasa bermula dari kawasan Jalan Travers hingga ke Jalan Tun Sambanthan yang dijangka akan siap sepenuhnya penghujung tahun 2010 ini.

Projek ini sebenarnya telah berupaya menidak atau menafikan sama sekali semua tuduhan palsu yang tidak berasas oleh pertubuhan haram Hindraf  terhadap kerajaan Malaysia selama ini yang dikatakan mereka telah melakukan 'pembersihan etnik' terhadap kaum India di negara ini dan kejayaan projek Little India ini dengan sendirinya telah membuktikan kepada masyarakat dunia bahawa kerajaan Malaysia tidak pernah sama sekali bertindak sekejam itu terhadap mana-mana kaum yang asalnya imigran di negara ini termasuklah kaum India itu sendiri.

Berbalik kepada projek Little India ini, dengan syarikat Malaysian Resourses Corporation Berhad(MRCB) dipertanggungjawabkan untuk membangunkan Little India, kedua-dua fasa dalam projek berkenaan yang bernilai RM35 juta membabitkan premis baru perniagaan, sebuah kompleks parkir dan pembesaran jalan serta melibatkan pembinaan kolam pancutan air tertinggi di negara ini iaitu 7.62 meter.

Maka dengan wujudnya Little India ini di Malaysia ini selain daripada satu kawasan beribadat khas untuk penganut Hindu di Batu Caves Selangor, ini bermakna masyarakat India sudah ada dua tempat kepentingan atau hak yang perlu dipelihara dan dijaga serta tidak boleh dipersoalkan oleh rakyat Malaysia daripada kaum lain sebagaimana kaum bukan Bumiputera mempersoalkan hak-hak keistimewaan kaum Bumiputera.

Bagi saya, apabila sudah wujudnya Little India di negara ini apakah ini tidak dilihat seperti seakan-akan telah membuka jalan kepada kaum-kaum yang lain pulak untuk menuntut perkara yang sama bagi kaum masing-masing dan apakah kerajaan suatu ketika nanti akan berdaya untuk berdepan dengan segala tuntutan seumpama itu samada untuk menolak atau menerimanya ?

Tidak terpikirkah kita jika suatu hari nanti masyarakat Malaysia dari kaum-kaum yang lain juga berkemungkinan akan membuat tuntutan yang serupa terhadap kerajaan apatah lagi disaat kekuatan kerajaan Barisan Nasional yang dianggap mereka seolah-olah masih lemah dan perlukan sokongan dan sudah pasti didalam keadaan kerajaan yang kurang upaya akan ada kaum-kaum tertentu yang mengambil kesempatan untuk terus menekan kerajaan supaya memenuhi kehendak mereka sekiranya masih mahu kekal berkuasa ?

Kepada pihak kerajaan, kita harap cukup, cukup...cukuplah setakat ini dalam memberi pengiktirafan keterlaluan kepada mana-mana kaum di negara ini agar di kemudian hari ianya tidak akan mendatangkan kesusahan lain pula kepada pihak kerajaan sendiri kerana bagi saya apa yang penting ialah apabila setiap orang sudah diterima sebagai rakyat Malaysia maka sudah tiada lagi yang lebih bernilai daripada itu dan tanggungjawab utama mereka selain untuk diri sendiri, keluarga, agama, bangsa dan sudah semestilah negara ini iaitu negara Malaysia.

Kita khuatir sebab di negara ini bukan hanya setakat kaum India saja yang asalnya sebagai pendatang perlu dilayan sedemikian malah ramai lagi selain Cina ada Portugis, Jawa, Bugis, Banjar dan sudah tentu kumpulan ini juga nanti mahu agar diwujudkan juga untuk kaum mereka sesuatu yang istimewa sebagaimana yang telah diberikan kepada masyarakat India dan sekiranya ini berlaku sudah pasti perasaan tidak puashati diantara satu kaum dengan kaum yang lain sukar untuk dihapuskan dan akhirnya tentu akan menggagalkan Gagasan 1Malaysia seperti yang dihasratkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib.

Arkib Blog