Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, September 19, 2009

Gempa Bumi terus melanda wilayah Indonesia - MENGAPA ?

Dalam masa sebulan saja, Indonesia telah beberapa kali telah dilanda oleh GEMPA BUMI. Gempa Bumi pertama pada awal bulan September berlaku tidak lama selepas segelintir daripada rakyatnya yang telah membakar bendera kebangsaan Malaysia iaitu Jalur Gemilang kerana menyangka atau menuduh Malaysia sebagai "pencuri." Satu tuduhan yang sangat berat untuk diterima oleh Malaysia.

Selepas itu, wilayah Indonesia terus mengalami gegaran demi gegaran akibat daripada gempa bumi yang seperti mahu sebahagian daripada rakyat Indonesia supaya belajar untuk mengakui kesilapan mereka namun apa yang berlaku, bukannya mereka mahu berubah menjadi baik malah terus menerus mencipta berbagai tuduhan liar terhadap Malaysia.

Sepatutnya rakyat Indonesia yang telah membuat angkara sebelumnya harus belajar dari kesilapan mereka dengan melihat semula akan tindakan mereka sebelum ini adakah ianya betul atau menepati apa yang telah dituntut oleh agama. Gempa Bumi pertama itu seharusnya sudah memadai untuk diambil oleh mereka sebagai satu kesedaran bahawa cara mereka yang suka menuduh, memfitnah, menghina, membakar bendera dan sebagainya adalah satu kesilapan yang paling besar dalam hubungan antara dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia.

Gempa bumi terbaru yang berlaku dekat pulau peranginan iaitu Bali awal pagi tadi sepatutnya akan menyedarkan sebahagian rakyat Indonesia supaya tidak keterlaluan dalam bertindak sehingga kadang kala hanya merugikan pihak mereka saja.

Saya secara peribadi melihat apa yang sedang dihadapi oleh Indonesia sekarang ini iaitu gempa bumi yang berturut-turut adalah satu pentunjuk daripada Tuhan kepada sebahagian rakyat Indonesia supaya mereka perlu sedar bahawa cara mereka itu adalah salah dan sementara ruang untuk mereka berubah masih ada maka eloklah untuk menggunakan saluran yang betul.

Yang keduanya saya rasa bencana seperti gempa bumi itu sering berlaku dalam wilayah Indonesia adalah disebabkan perbuatan mereka membakar bendera Malaysia baru-baru ini. Mungkin mereka sangat berbangga apabila telah berjaya membakar bendera Malaysia namun mereka tidak sedar bahawa setiap sesuatu benda itu punya semangat tertentu.

Contohnya Jalur Gemilang, apabila bendera telah dibakar dengan rakusnya oleh sesetengah rakyat Indonesia, sudah tentulah semangat yang ada pada bendera tersebut akan terbang berkeliaran maka semangat itulah yang menjelma sebagai gempa bumi dan terus menyerang mana-mana wilayah di Indonesia.

Salam Aidilfitri daripada Anak Merdeka.

Ucapan Selamat Menyambut 1 Syawal 1430 Hijriah kepada seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam serta Selamat Merayakan Hari Raya Aidilfitri dengan harapan semoga hari raya yang disambut pada tahun akan membawa seribu erti kepada hubungan diantara sesama kita sebagai rakyat Malaysia, rakyat yang berbilang kaum, tradisi, kepercayaan, budaya dan agama.

Juga kepada semua rakan-rakan sekerja saya yang merayakan Aidilfitri, sanak-saudara saya yang beragama Islam termasuk adik saya serta suami, sepupu, bapa saudara serta mak saudara saya yang beragama Islam serta jiran-jiran yang turut merayakan Hari Yang Mulia ini, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin.
Hati-hati ketika memandu dijalanraya, semoga selamat sampai ke kampung halaman masing-masing dan juga semoga akan selamat kembali dari berhari raya.
Tidak dilupa juga kepada rakan-rakan maya[bloggers] yang kebanyakkannya beragama Islam seperti Kumbang, AIDC, Panglima Perang Cyber, Cucu Tok Selampit, Yang Gambi, Revolusi Pedang Srikandi, Pisau Net, Anti-PKR-Sarawak, Sayang Sarawak, Kelebar Malam, Gerakkan Anti PKR/GAP, Penghuni Gua, SuratDalamBotol, Ustaz Said, Datu Sulaiman, Afzainizam Ismail(firestartingautomobile), Rajah Mas(apai ngelai/mamak), Aditya di Mujahidin09(Indonesia), AmirHamzah64 dan lain-lain lagi..., kepada anda semua ingin saya sampaikan ucapan Salam Lebaran, Selamat Hari Raya Puasa, Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.

Arkib Blog